Portrete de artisti 11172014

Portrete de artisti 11172014

 

Ileana Oancea-sculptor

 

In ianuarie 2014, Art Yourself Gallery a lansat in premiera  un proiect maraton, impreuna cu 17 artisti, timp de 11 luni, cu 11 expozitii pe 11 teme, in fiecare zi de 17 a fiecarei luni.

_DSF2295 DSCF3857 DSCF3861

Protagonistii acestui proiect experimental sunt: Aitch, Felix Aftene, Gabriel Caloian, Codruta Cernea, Mihail Cosuletu, Cristian Crisbasan, Suzana Dan, Amalia Dulhan, Andreea Floreanu, Cornel lazia, Ileana si Catalin Oancea, Dragos Patrascu, Tudor Patrascu, Radu Rodideal, Adrian Sandu, Bogdan Teodorescu, Ioana Ursa.

La initiativa fotografilor, Cornel Lazia si Cristian Crisbasan, incercam sa va dezvaluim Portretele artistilor asa cum se vad ei insisi si asa cum sunt priviti prin obiectul fotografilor.

  1. Ce cauți tu în viața ta?

Momentan viata mea se imparte armonios intre atelier si familie- un echilibru pe care incerc sa-l transpun si in lucrari; simt ca ceea ce fac are o directie buna- dar imi place sa cred ca sunt inca la inceput de drum, si ca mai am multe de descoperit pentru mine si pentru ceilalti.

 

  1. Te naști artist sau te faci artist?

Cate un pic din amandoua- categoric nu toata lumea are inclinatii artistice, unii prefera doar sa guste iar altii nu stiu nici macar alfabetul artistic; iar pentru cei inzestrati partea cu „te faci artist” este obligatorie- fara o aplecare atenta nu poti ajunge nicaieri oricat de talentat ai fi.

 

  1.   Ce vezi, unde vezi și cum vezi?

 

„Vad” in jurul meu, incerc sa vad mai mult decat ceilalti ceea ce e in jurul nostru si apoi sa le prelucrez prin filtrul meu personal- aproape intotdeauna figurativ, cu atentie pentru materialul ales, cautand detaliul care il va face pretios si unic.

 

4. Cum creezi și când ești gata să te arăți?

 

Ideile se nasc unele din altele, uneori avalansa (si atunci le notez pentru o alta data). Ideea va fi apoi prelucrata-n schite pana isi gaseste forma adecvata si va fi definitivata in materialul final-mai las intotdeauna loc de mici surprize pe parcursul lucrului-se construieste treptat, se imbunatateste pana simt ca am „spus” tot.

 

5.  Cum te vezi în proiectul 11172014 și ce aștepți de la acesta?

Nu astept ceva de la proiect 11172014, ci de la mine- sa descopar cum reactionez cand lucrez o perioada mai mare cu deadline, sa vad ce pot realiza pe o tematica acceptata dar nu creata de mine, si nu in ultimul rand felul in care lucrarile mele se vor intersecta cu ale celorlalti. Artyourself a reunit 17 artisti ce, in pofida diferentelor stilistice, au gasit un limbaj comun si rapid pentru a coexista si este de vazut la final si cum se va transpune in plan artsitic aceasta relatie. Este cu siguranta o ocazie buna pentru a cunoaste alti artisti si odata cu ei si demersurile lor. Mi se pare ca ocup o pozitie cumva aparte impreuna cu sotul meu deoarece suntem singurii sculptori din proiect. Dar aceasta particularitate ne stimuleaza suplimentar.

6. Ce rol are creația și arta în viața omului?

 

Arta este detaliul necesar ce transforma nevoia in placere, ce deschide ochii celor din jur asupra unor lucruri pe langa care trec fara a le vedea, este o pereche de ochelari/filtru menita sa redea o alta dimensiune a vietii.

 

7. Pune-ți o întrebare și răspunde la ea.

Care e lucrul pentru care ai renunta la creatie, la arta ta, daca e vreunul?

 

Eu pot renunta la a crea?

Sunt artist si sunt sculptor. Ma numesc Ileana Oancea si m-am nascut in Bucuresti (1977) si desenez de cand ma stiu. Nu mi-am pus problema vreodata sa fac altceva- urmez  cursuri de arta din clasa a 2a, apoi liceul Tonitza si Universitatea de Arte cu tot cu studii post universitare si doctorat in Arte vizuale. Cateva burse la inceput de drum, ce m-au purtat in diverse colturi de lume mi-au deschis ochii mai mult- am vazut arta la ea acasa in Italia, Anglia, Filipine, Maroc, Austria, Grecia- si asta a contribuit la formarea mea. Am participat in expozitii de grup si am avut si experienta personalelor (ultima „Oameni mici” in 2013 chiar la Galeria Artyourself). Am vazut ce inseamna o tabara de creatie atat in lemn cat si in marmura. De cativa ani am iesit in spatiul public, cu lucrari de mari dimensiuni, cu caracter permanent (Rm-Valcea) sau temporar (experiment landart- „Zeita-cuptor”, Vadastra; proiectul „Spatiu expandat- Individ si masa”, lucrarea „Strada”-locatie Calea Victoriei; proiectul SPAM- Copy/Paste, lucrarea “Contesa”-parcul Carol, Bucuresti-lucrare ce a primit premiul I din partea juriului; proiectul 1990, lucrarea “Rosia Montana”-piata Presei Libere, Bucuresti). Uneori imi place si sa scriu despre arta (vezi lucrarea de doctorat cat si conferinta internationala APLIMAT, Bratislava, sau revista Isomorphism, Timisoara).

Imi plac proiectele noi ce ma provoaca, ce ma obliga sa caut in mine, ce ma ajuta sa ma descopar si sa descopar, sa invat si sa cresc.

Lasă un răspuns