You are currently viewing Materia martir. Grâul.

Materia martir. Grâul.

Materia martir. Grâul.
Expozitie deschisa la Muzeul Taranului Roman pana in noiembrie

Muzeul Național al Țăranului Român a vernisat joi, 18 septembrie 2014, ora 18.00, la Sala Foaier, expoziția Materia martir. Grâul.

Curatori: Lila Passima, Cosmin Manolache

AFIS MATERIA MARTIR GRAUL RGB resize

Alexandru cel Mare își punea oștenii să culce cu lăncile grâul care le stătea în cale ca un zid de apărare pe malul getic al Dunării. Nicolae Ceaușescu făcea vizite de lucru în lanuri de grâu socialiste ale victoriei. Inițiații misterelor eleusine contemplau în tăcere un spic de grâu. Suntem oameni de grâu. De la îngroparea semințelor murind spre rodul învierii, până la coacerea pâinii împreună mâncate, suferințele grâului torturat inițiatic devin ale înălțării noastre în corp de grâu ucis și fără moarte. (Șerban Anghelescu)

Expoziția Materia martir. Grâul. continuă, ca și Arta trecerii, categoria experimentelor vizuale, încercând, sub forma eseului vizual, să recompună fragmentar o parte din instrumentarul temei, din lumea țărănească și cea urbană, reprezentări care transgresează, printr-o selecție subiectivă, secvențe și fragmente de lumi revizitate (obiceiuri rituale, etape de lucru în recoltarea grâului, meșteșuguri asociate transformării grâului – morărit, copturi etc.). Dincolo de temele explorate deja de etnologia clasică, operăm selectiv intersectând teritorii diverse (antropologie, artă vizuală, sociologie, istorie) și folosind instrumente de lucru de la istorie orală, text literar, imagine iconografică, fotografii martor, la obiecte autobiografice, obiecte ritualice (cunună de grâu, colaci, pâine, colivă), instalații audio-video și nu în ultimul rând materii organice.

ACȚIUNI CONEXE:

Shen și sperietorile de ciori: O mână de boabe – concert mic în deschiderea expoziției, invitați: Călin Torsan, Elena Șulea și Victor Podeanu
Pâinici frământate, la cuptor coapte – 2 ateliere de făcut pâine și cozonac (pentru toate vârstele) în zilele de 25 octombrie, ora 11.00 și 8 noiembrie ora 11.00 (sub rezerva schimbării datelor).
Program de vizitare: 19.09.2014 – 29.11.2014, marți – duminică, orele 10.00 – 18.00.

Lasă un răspuns