La Sibiu răsună muzica clasică

11052416_881232528580729_8891773852029720587_n

Aflat la a doua ediție, Festivalul Internațional de Muzică Clasică “Clara Haskil” vine și în acest an în întâmpinarea sufletelor melodioase cu un program de excepție. Artiști din Germania, Elveția, Ucrainia și România vor concerta pe scena Filarmonicii de Stat din Sibiu în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie.

Festivalul a luat naștere la inițiativa tinerei pianiste Alina Azario care și-a propus să aducă pe buzele românilor și nu numai acest nume de referință pentru muzica clasică românească, Clara Haskil, recunoscută de Charlie Chaplin, și de multe alte personalități ale vremii sale, ca un « geniu » al secolului al XX-lea.

Născută pe 7 ianuarie 1895 la București într-o familie de evrei, tânăra își urmează formarea la Paris, unde devine eleva renumitului pianist Alfred Cordot. Adevărata recunoaștere o primește după Al Doilea Război Mondial, când Clara Haskil interpretează concerte de pian alături de cele mai renumite orchestre, sub bagheta unor dirijori extraordinari precum Leopold Stokowski, Thomas Beecham sau Sergiu Celibidache.

Clara-Haskil-resize-1
Sursa foto: http://pastdaily.com/2014/11/09/clara-haskil-with-andre-cluytens-and-the-french-national-orchestra-play-music-of-chopin-1954-past-daily-weekend-gramophone/

Cea de-a doua ediție aduce în fața spectatorilor artiști străini importanți și muzicieni români recunoscuți pe plan internațional. Deschiderea festivalului se va face în acorduri de pian de Cristian Budu, câștigătorul prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil din Elveția, ediția 2013. Seara de 27 octombrie ni-l aduce pe Ștefan Tarara, câștigător a numeroase concursuri naționale și internaționale, printre care Concursul Internațional George Enescu 2014, alături de Mauro Lo Conte, pianist de naționalitate elvețiană și italiană, recunoscut de criticii muzicali pentru simțul polifonic și maturitatea sa muzicală.

Lista invitaților continuă cu nume prestigioase ale genului clasic, Alexander Schimpf – pianist german, câştigătorul Concursului Internaţional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, Volodymyr Lavrynienko, talentatul pianist ucrainian, Cvartetul Arcadia, unul dintre cele mai premiate și mai apreciate cvartete românești ale ultimilor ani, Tiberiu Soare, unul dintre cei mai aclamați dirijori români, membrii ai Orchestrei Simfonice București, recunoscuți ca cei mai bine cotați instrumentiști români, Maia Morgenstern, una dintre puținele actrițe române care a reuși să pătrundă în cinematografia străină și directorul festivalului, pianista Alina Azario, într-un splendid concert-lectură în încheierea festivalului.

Pentru mai multe informații, bilete și programul detaliat puteți accesa site-ul festivalului: http://clarahaskil.ro
Așteptăm în comentarii impresiile dumneavoastră de la eveniment.

Madalina Panduru, studentă în anul III la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Specializarea Engleză – Franceză

Lasă un răspuns