Organizatorii Festivalului International de Literatura de la Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest”(FILTM) ii provoaca pe iubitorii de literatura sa ghiceasca numele celor 12 invitati ai editiei de anul acesta, planuita sa aiba loc in perioada 23-25 octombrie, la Galeria Theresia din cadrul Bastion.
Organizatorii au lansat pe pagina de Facebook a Festivalului un concurs constind in pachete de carti insotite de autografele invitatilor. Cei interesati sa intre in competitie sint sfatuiti sa trimita propunerile lor pe adresa office@headsome.ro, pina pe data de 23 septembrie 2013. In ultima seara a Festivalului, prin tragere la sorti, organizatorii vor extrage numele cistigatorilor.
Festivalului International de Literatura de la Timisoara isi propune sa continue, intr-o maniera deschisa publicului larg, traditia studiilor comparatiste initiate de Fundatia „A Treia Europa”.
In acelasi timp, speram ca FILTM se va constitui intr-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activitati cu care Timisoara va candida la statulul de „capitala culturala europeana”, in 2021.
FILTM – un proiect intiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald si Robert Serban, sub umbrela agentiei Headsome Communication.
OASPETII DIN STRAINATATE AI FILTM, editia 2013:
1. Primul invitat este un scriitor cunoscut pretutindeni in lume, care marturisea, cindva, provocator: „Am avut o copilarie stalinista fericita”. Intrebare e: o fi existind si… Stalin cel bun?
2. Al doilea invitat e Patriarh. Pardon, „Patriarhul” – pentru detalii, incercati, va rugam, sa verificati pe google «Bu-Ba-Bu» (Burlesc – Balagan – Bufoniada).
3. Al treilea invitat este fiul Ksenijei Cicvaric, cunoscuta interpreta rumana din Timocul Sirbesc; tatal sau a fost inchis, ani buni, la Jilava.
4. Al patrulea invitat e nascut in 1957 si este considerat autorul-cult al generatiei sale, a carui opera literara a devenit portavocea „invinsilor” din Croatia urbana.
5. Cel de-al cincilea invitat a scris, cindva, povestea unui copil roman pe strazile din Italia. Cartea, nominalizata la Premiul Strega (cel mai important premiu literar italian) si desemnata „Cel mai bun debut al anului 2007” de catre cea mai importanta emisiune culturala a RAI, a fost tradusa si in limba romana.
6. In fine, cel de-al saselea invitat este cel mai tinar autor de proza care figureaza in ultima editie a „Scurtei istorii a literaturii sirbe” de Jovan Deretić.
SCRIITORII ROMANI INVITATI LA FILTM, editia 2013:
1. Poetul-puzzle-prozator caruia literatura romana ii datoreaza existenta personajului NEA GICA, „cel mai mare frizer din lume”. Face parte din categoria aceea de scriitori care traiesc rezervat, dar lasa urme. Altfel, „un spirit feeric, ludic si copilaros, din familia unor Dimov sau Brumaru”, vorba lui Mircea Cartarescu.
2. Scriitoare (si traducatoare cunoscuta). Are obiceiul, citeodata, sa compuna proze despre un pitic, un copac in forma de Y, un hotar, o printesa sau un izvor care are barba verde, iar, alteori, se intreaba, cintind, ce ni s-a dat si ce nu se mai ia. Sau o face pe Terorista sa cinte „Intr-o zi mi-ai daruit o portocala”.
3. S-a nascut la Timisoara, pe 11 septembrie 1980, intr-o familie tipic central-europeana. Premiat, pentru poezie, chiar de la debut (Premiul USR Timisoara, in 2001). Apoi a alunecat spre proza. A avut o lectura publica la Paris. N-a fost rau. Dar parca i-a placut mult-mult si la Kikinda, anul asta, la Short Story Festival.
4. Poetul care face proiectii cu filme parafine la el acasa. Cinema, gen. Locuieste la Domnisoara Timisoara si ii place la nebunie asta: pur si simplu refuza sa se lase sedus de mirajul Capitalei.
5. Daca ar fi sa-l credem pe Marius Chivu, despre cel de-al cincilea scriitor invitat la FILTM 2, am putea spune ca el este cel caruia ii datoram toate volumele de proza scurta publicate in ultimii ani de autorii romani. A, nu, nu are cenaclu! Sa ne intoarcem la sursa invocata: „E, pur si simplu, cel mai bun autor de proza scurta de la noi. Daca el ar scrie cite un volum de povestiri pe an (poate chiar si mai rar), acest gen ar trebui cu desavirsire interzis tuturor celorlalti scriitori”.
6. Optzecist. Parte din istoria Desantului, din constelatia banateana. In copilarie, s-a intilnit cu una dintre cele mai observate comete ale secolului al XX-lea si una dintre cele mai stralucitoare din ultimele decenii. Acesta este, poate, motivul pentru care una dintre cele cartile sale sta sub semnul „cosmic” al acestei intilniri.
Persoana de contact:
Oana Boca (0722609478, oana@headsome.ro)