Mîine, joi, 12 decembrie, începînd cu ora 18.30, Editura ART vă invită la Librăria Bastilia, la o întîlnire cu Bogdan-Alexandru Stănescu, care vine în faţa publicului într-o dublă ipostază: de eseist și traducător.
Cu această ocazie, va avea loc lansarea celei mai recente cărţi de autor a lui Bogdan-Alexandru Stănescu,
Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam – sub pretextul unor scrisori adresate lui Osip Mandelştam, BAS comentează momente, scene, atitudini din opera şi din biografiile unor scriitori precum Faulkner, Babel, Gorki, Tolstoi, Dostoievski („Dosto”), Bulgakov, Flaubert etc.
„Punctul de plecare este, de obicei, Osip Mandelştam a cărui figură tragică funcţionează ca un fel de «mişcător nemişcat» în reţeaua de analogii şi reminiscenţe (livreşti şi nu numai) dezvoltată de autor. Citatele alese, insistenţele analitice, observaţiile psihologice ale acestuia deconspiră un ochi de prozator. De altfel, fiecare epistolă este o proză confesivă, ritmată dramaturgic, cu reveniri şi mici paranteze polemice. Bogdan-Alexandru Stănescu dovedeşte din aceste pagini că ştie să «citească» marea literatură. Nu e exclus să ajungă să o şi scrie”, mărturisea Mircea Martin în textul care deschide volumul.
Cel de-al doilea „pretext” al întîlnirii de mîine îl constituie lansarea volumului Dragă Nora, ce reuneşte corespondenţa lui James Joyce cu soţia sa, Nora Barnacle, apărut în premieră în limba română în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu: „Pe data de 10 iunie 1904, Dante al Dublinului (aşa cum îl numea ironic Oliver St. George Gogarty, prototipul lui Buck Mulligan din Ulise), un Hamlet aflat în pragul inaniţiei, o zăreşte pe stradă pe tînăra Nora Barnacle de care se îndrăgostește. Pentru o analiză psihologică, scrisorile către Nora sînt absolut fascinante: ele urmăresc drumul chinuit, plin de răzgîndiri, sinuos şi agonizant al artistului către abandon”, notează BAS în prefaţa volumului.
Alături de Bogdan-Alexandru Stănescu, la evenimentul de mîine vor participa: scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari şi criticul literar Cosmin Ciotloș.
Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) – scriitor, eseist, editor, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB). A debutat cu cronică literară în revista Luceafărul (1999), pe cînd era junior editor al Ziarului de Duminică. În acelaşi timp, a publicat vreme de cîţiva ani în Ziua literară şi Adevărul literar şi artistic. A lucrat pentru emisiunea TV „Parte de carte”, iar din 2006 este director editorial al Editurii Polirom, coordonatorul colecţiei „Biblioteca Polirom”. A publicat proză scurtă în majoritatea antologiilor Prima mea… de la Editura ART. În 2010, a publicat împreună cu Vasile Ernu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom), iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul (Cartea Românească), volum nominalizat la premiile revistei Observator cultural şi la premiile Radio România Cultural pe anul 2012. În 2013, a publicat la Editura Art volumul Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam.
Din 2012 este doctor în literatură, cu teza Emil Botta: Ars moriendi.
Are doi copii, Marc şi Sara.