Curs de introducere in Istoria Artei
Din 25 martie, Fundatia Calea Victoriei va invita sa va bucurati de frumusetea picturii si a arhitecturii europene la Cursul de Introducere in Istoria artei, sustinut de Petruţa Baniţă, restaurator si absolventă a Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei, Universitatea de Arte Bucureşti. Cursul, organizat in opt episoade, va avea loc in prietenoasa mansarda a restaurantului Urbanesc, un spatiu din Belle-Epoque, deschis pentru arta si cultura.
Istoria artei este un domeniu extrem de vast care, fara cateva marcaje si directii orientative, ne plaseaza romantic intr-un labirint de forme si stiluri. Va propun sa facem impreuna o calatorie relaxanta prin etape si stiluri in arta si arhitectura. Pe parcursul celor opt intalniri, vom intelege cum momente si cumpene istorice si socio-culturale au influentat si continua sa influenteze evolutia artelor.
Stim ca istoria e ciclica si, pornind de la Antichitatea greco-romana, vom vedea in ce fel bazele puse atunci in constructia Cetatii vor influenta stilurile ulterioare, cum anumite forme preluate vor capata sensuri noi sau cum spiritualitatea si noile descoperiri tehnologice si stiintifice vor determina schimbari de expresivitate si stil in arta. Ne oprim cu prezentarea noastra in secolul XX, pana la cel de-al doilea razboi mondial.
La fiecare dintre intalnirile cursului de istoria artei vom inainta in descifrarea labirintului si vom povesti, analizind impreuna imagini reprezentative, despre stiluri si curente culturale. Nu vom trece cu vederea evolutia artei de pe teritoriul Romaniei – vom discuta despre elementele specifice artei romanesti si vom cunoaste operele unor pictori celebri.
Temele cursului de istoria artei vor fi:
1. Antichitatea – Grecia si Roma.
2. Evul Mediu – Bizantul si Occidentul, respectiv, arta bizantina, arta romanica si arta gotica
3. Renasterea – redescoperirea si revitalizarea artei romane sub auspiciile principilor italieni
4. Barocul si plenitudinea formelor, Rococo si arta decadenta, Neoclasicismul si Romantismul
5. Secolul al-XIX-lea – Impresionismul si post-impresionismul
6. Simbolismul si instalarea Art-nouveau-ului ca stil marcant pentru inceputul secolului XX
7. Secolul XX si Modernismul – Expresionismul, Futurismul, Cubismul, Dadaismul, Bauhaus, Constructivismul, Noul Realism si Surprarealismul.
8. Arta si stiluri pe teritoriul Romaniei.
Lector: Petruta Banita
Data incepere: 25 Martie 2014; Ora curs: 19:00
Numar ateliere: 8; Frecventa: saptamanal, marti
Varsta Minima: 14 ani
Cost: 350 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 315 ron
Loc: restaurant Urbanesc, str. Pictor Stefan Luchian nr. 17 (intersectie cu str. Mantuleasa)
Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro, detalii pe www.victoriei.ro