Black Swan/ highly unexpected

 

Black Swan/ highly unexpected – expozitia lunii aprilie din cadrul proiectului 11172014

17 aprilie- 3 mai, 2014

Aitch  ·  Felix Aftene  ·  Gabriel Caloian  ·  Codruţa Cernea

Mihail Cosuleţu  ·  Cristian Crisbăşan  ·  Suzana Dan

Amalia Dulhan  ·  Andreea Floreanu  ·  Cornel Lazia

Ileana & Cătălin Oancea  ·  Dragoş Pătraşcu  ·  Tudor Pătraşcu

Radu Rodideal  ·  Adrian Sandu  ·  Bogdan Teodorescu  ·  Ioana Ursa

Teoria evenimentelor Black Swan/Lebăda Neagră este destul de complexă, a generat polemici, iar metafora a fost folosită impropriu deseori…

inv 17 april 2

Abordarea acestei teme în cadrul expoziției din luna aprilie, poate fi o invitație adresată artiștilor de a ieși din schemele proprii de elaborare a lucrărilor, de a schimba perspectiva, rezultând o viziune nouă, oferind tuturor și lor înșiși o meta-surpriză.

Metafora evenimentelor de tip Black Swan/Lebăda Neagră, a fost prima dată menționată de către Nicholas Taleb și privea exclusiv lumea financiară. Ulterior, autorul extinde sensul metaforei și consideră aproape toate marile descoperiri științifice, evenimentele istorice și realizările artistice ca „lebede negre”- nedirecționate și neprevăzute.

După același autor, pentru a fi o adevărată Lebădă Neagră, un eveniment trebuie să aibă trei caracteristici distincte: să fie o surpriză [pentru observator], să aibă un efect major, iar după ce evenimentul a avut loc, să se tragă concluzia că el ar fi putut fi de fapt prevăzut [dar date relevante nu au fost luate în calcul de analizele de probabilitate a riscurilor].

Asadar, va invitam la o expozitie intre metafora si surpriza cu 17 artisti imprevizibil de surprinzatori.

In aceeasi perioada Art Yourself o prezinta la etajul 1 al galeriei pe Isabela Iorga cu Senzorialitatea Tacerii, o expozitie plina de liniste si spatial.

Exista trei tipuri de tacere: Tacerea exterioara, unde nu mai exista zgomot, perturbari, agitatie. Dar daca observam foarte atent, in orice spatiu exista un sunet sau altul. Chiar daca este vorba doar despre bataile inimii sau sunetul respiratiei. Realizand acest lucru ajungem mai aproape de tacerea interioara unde observam ca desi contextul este linistit exista zgomot interior… ganduri, agitatie. Al II- lea tip de tacere este cand am trecut dincolo de acestea , cand gandurile s-au linistit si zgomotul interior a incetat. Si cand am putut linisti activitatea mentala avem acces la tacerea profunda, tacerea spatiului. Doar cand ne putem odihni in spatiul insusi ca tacere incepem sa ne apropiem de tacerea care se afla dincolo de cuvinte. Ultima tacere, cea care este indescriptibila.

Va invitam in tacere sa simtiti linistea….

Art Yourself Gallery este un spatiu destinat artei contemporane, care aduce in prim plan artisti romani din generatii, viziuni si abordari diferite, care incearca sa exprime prin forme si mesaje idei, senzatii, emotii si cautari.

Inca de la deschidere, in toamna anului 2011, expozitiile, vernisajele si evenimentele Art Yourself mentin vii legaturile dintre artisti si public, conferind un plus de efervescenta productiei artistice, dar si o interactiune continua intre estetic si ideatic.

Art Yourself Gallery este amplasată în centrul Bucureștiului – Strada Nicolae Ionescu nr. 11, în proximitatea Parcului Kiseleff, și dispune de un spațiu generos (peste 500mp) office@artyourselfgallery.ro

 

Lasă un răspuns