De ce educație civică? Care e motivația și care e miza?
Educația Civică oferă instrumentele pentru a fi un cetățean informat și responsabil, perfect conștient de drepturile și responsabilitățile lui, care înțelege cum funcționează lumea în care trăiește, care sunt mecanismele ei instituționale și care își poate susține argumentat pozițiile. Credem că cetățenii se cresc de mici și că este important să înțelegi mecanismele societății în care trăiești de la început. Educația civică este, în momentul de față, o materie școlară căreia nu i se dă, nici pe departe, importanța cuvenită. Mai mult decât atât, educația civică este de fapt educația pentru ca tu să fii un cetățean în adevăratul sens al cuvântului, cu toate drepturile și obligațiile. Deci ceva cu o importanță ce iese din cadrul școlar și se extinde pentru toată viața. Credem că o societate sănătoasă se construiește cu cetățeni responsabili, conștienți și informați.
Care e povestea Educației Civice pentru Funky Citizens?
Educația civică e unul dintre domeniile care ne interesează cel mai mult. Multe dintre acțiunile noastre se pot înscrie sub umbrela mare conceptuală a educației civice. Adică, așa cum ne place să spunem, luptăm cu apatia civică.
La început, am făcut o tabără de educație civică pentru copii, la Comana, unde timp de o săptămână, au învățat prin joc și prin întâlniri cu traineri, jurnaliști și tot felul de persoane interesante, principiile democrației. Când am văzut ce succes a avut și ce nevoie este de a prezenta educația civică într-o manieră prietenoasă cu cei mici, ne-am gândit cum am putea ajuta la îmbunătățirea predării în școală. Am făcut deci un kit cu metode interactive, cu materiale simpatice și cu tot felul de activități pentru elevi, pe care l-am testat cu mai mulți profesori de educație civică.
În plus, am rescris Constituția pe înțelesul copiilor și am publicat o ediție ilustrată, pentru care am lucrat cu zece designeri foarte faini. Am făcut și tururi ghidate în instituții. Elevii pot vedea în mod practic care este rolul instituției, cum funcționează, care sunt rezultatele. În prezent organizăm, împreună cu persoane din interiorul instituțiilor, tururi la Curtea Constituțională, Senat și la judecătoria sectorului 4.
În paralel, am dezvoltat educatiecivica.ro, un site care adună o mulțime de resurse de educație civică, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Până la urmă, nu toată lumea a citit Constituția și nu toată lumea știe, de exemplu, care sunt atribuțiile președintelui. A nu cunoaște Constituția sau legile te face ușor manipulabil. Am văzut, bu bucurie, că sunt și foarte mulți adulți care sunt interesați de materialele noastre, o traducere, de fapt, pe “limba oamenilor” a unor concepte ceva mai plicticoase la prima vedere.
Cum se desfășoară atelierele pentru copii?
Depinde foarte multe de grupa de vârstă, de mediu, de cunoștințele anterioare ale copiilor. De obicei, ne jucăm – de exemplu, facem împreună o țară și îi creăm Constituția – ce drepturi trebuie săp aibă cetățenii? Ce obligații? Sau îi împărțim pe copii în grupuri – unii sunt parlamentul, alții Guvernul, unul Președintele etc pentru a înțelege separația puterilor în stat.
Cum se poate înscrie un copil la atelierele voastre?
Momentan, atelierele noastre nu sunt regulate, nu avem resursele pentru a susține în mod constant asta. Mergem acolo unde suntem chemați. De fapt, așa au și început, fiind invitați la festivaluri, la tot felul de evenimente. Ne cheamă și profesorii la clasă sau la cluburile școlare, atât în sistemul de stat, cât și în cel privat sau se întâmplă să fim vizitați la sediul nostru din Colivia de clase de elevi aduși de profesor. Fără excepție, toate aceste întâlniri sunt o bucurie pentru noi, mai ales că avem, la rândul nostru, foarte multe de învățat de la ei. Deci, pentru a răspunde la întrebare, urmăriți paginile noastră de Facebook (Funky Citizens și Educație Civică) pentru evenimentele publice sau discutați cu un profesor/îndrumător pentru a organiza ceva în școală.
Faceți și pentru adulți?
Deocamdată nu, dar avem, pentru ei, o mulțime de resurse pentru implicarea civică. E suficient să ne urmărească pagina de Facebook, să ne viziteze site-ul sau să participe la evenimentele pe care le facem.