Participarea României la Bienala de Artă de la Veneția 2017

21 aprilie 2017, București

Joi, 20 aprilie 2017, de la ora 11:00, s-a desfășurat la sediul Institutului Cultural Român conferința de presă de lansare a proiectului Geta Brătescu – Apariții, care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneția în 2017. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Asociația Salonul de proiecte.

La conferința de presă au participat domnul Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român, Attila Kim, comisarul Participării României la Bienala de la Veneția, Magda Radu, curatoarea expoziției, Corina Bucea, manager de proiect, reprezentanți oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe, membri ai echipei proiectului, precum și reprezentanți ai partenerilor și sponsorilor proiectului.

În deschiderea conferinței, domnul Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român, a vorbit despre personalitatea artistei Geta Brătescu și Participarea României la Bienala de la Veneția:

„Avangardist te naști. Geta Brătescu este un caz unic, poate cel mai complet exemplu dintre artiștii avangardiști. La o vârstă atât de generoasă și de frumoasă, artista se reinventează continuu. Geta Brătescu e întotdeauna surprinzătoare, așa cum arta ei este întotdeauna surprinzătoare”, a spus domnul Radu Boroianu, Președintele Institutului Cultural Român.

În continuare a luat cuvântul domnul Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale:

„Cultura română are câteva piscuri, are câteva exemple excepționale, și cred că e rostul celor care vremelnic ocupă demnități publice să construiască continuități solide. Prezențe de tip Geta Brătescu nu trebuie să fie excepții, ci exemple în jurul cărora să se consolideze structuri și cât mai multe generații”, a spus domnul Ionuț Vulpescu.

Domnul Ionuț Vulpescu a transmis în cadrul conferinței de presă și mesajul artistei Geta Brătescu, care nu a putut fi prezentă la eveniment:

„Participarea lucrărilor mele la Bienala de la Veneția, reprezentând România, este o fericită repetare, o dată în 1960 și din nou astăzi. Sunt fericită, pentru că, fără nicio intenție, ceea ce am lucrat în micul meu atelier s-a ivit din mișcarea gândurilor spre aceste desene, acestea printre multe altele, realizate într-o viață.” – Geta Brătescu.

Attila Kim, comisarul României la Bienala de la Veneția, a vorbit despre contextul Bienalei și participarea României la eveniment:

„Bienala de la Veneția este cel mai important eveniment de diplomație culturală a României. Expoziția Geta Brătescu – Apariții se încadrează perfect în cadrul conceptului Bienalei de anul acesta, definit de curatoarea expoziției generale, Christine Macel, Viva Arte Viva, care pune în prim plan artistul și practica sa. România se află într-o postură excepțională în cadrul țărilor care participă la Bienală, expoziția fiind organizată în două locații –Pavilionul României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică.”

Magda Radu, curatoarea expoziției Apariții, a făcut o scurtă prezentare a conceptului expozițional și a descris parcursul expoziției în cele două spații:

„Această ediție a Bienalei pune în prim plan artistul, cu gândurile ei, cu procesul de creație, cu meditația și reflecția asupra actului artistic. Spațiul Noii Galerii a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică este un punct incipient în traseul expoziției, un punct de familiarizare larg cu opera și activitatea artistică a Getei Brătescu. Expoziția din Pavilionul României va reflecta stadiul actual de lucru al Getei Brătescu, prezentând totodată o selecție de lucrări care definesc complexitatea parcursului ei.Expoziția captează aproape toate mediile de lucru ale Getei Brătescu, una dintre calitățile formidabile ale artistei fiind caracterul mobil, deschis, performativ, versatil al practicii ei – de la colaj la film experimental, fotografie, desen, gravură.”

În final Corina Bucea, managerul proiectului, a oferit detalii despre desfășurarea și dezvoltarea proiectului:

„Reprezentarea României la Bienala de la Veneția este un proiect important și complex. Expoziția se va desfășura pe o perioadă de aproape șapte luni și ne dorim ca pe toată această perioadă proiectul să trăiască atât prin interacțiunea cu publicul, cât și prin evenimentele conexe, atât în România, cât și la Veneția – printre acestea, lansarea catalogului expoziției sau discuții publice cu curatori familiarizați cu opera Getei Brătescu și care pot să ofere perspective de relevanță internațională asupra operei artistei.”

Geta Brătescu – Apariții este proiectul care reprezintă România la Bienala de Artă de la Veneția în 2017. Expoziția se va desfășura în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și va fi deschisă publicului între

13 mai și 26 noiembrie 2017.Deschiderea oficială a Bienalei de la Veneția va avea loc în perioada 10 – 12 mai. Vernisajul expoziției în Pavilionul României va avea loc în data de 11 mai, de la ora 17:15, iar în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetarea Umanistică din Veneția în data de 12 mai, de la ora 19:00.

Participarea Getei Brătescu la Bienala de la Veneția aduce împreună lucrări din toate etapele de lucru ale artistei – multe dintre ele arătate în premieră –, demonstrând dezinvoltura cu care ea utilizează o multitudine de medii artistice. Expoziția Apariții este concepută prin prisma unor nuclee tematice, incluzând și cea mai recentă etapă a demersului ei artistic, într-o încercare de a oferi o oglindire a spațiului atelierului, înțeles ca spațiu fizic, dar și ca entitate meta-artistică. Atelierul fizic și cel mental se împletesc într-o alcătuire complexă, la fel și textele literare cu conceptualizarea lor vizuală, mitologiile feminine cu auto-prospecția, memoria personală cu memoria culturală și imaginația. „Amintirea este apariție; epifanie, ca și arta”, spune Geta Brătescu.

Geta Brătescu (n. 1926, Ploiești) este o personalitate centrală a artei contemporane românești începând cu anii ‘60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă ce include desen, colaj, gravură, tapiserie, obiect, fotografie, film experimental, video și performance. A studiat simultan la Facultatea de Litere și Filosofie și la Școala de Belle Arte din București și a lucrat ca director artistic pentru revista Secolul 20, denumităîn prezent Secolul 21. În 2016, Hamburger Kunsthalle a prezentat o amplă retrospectivă Geta Brătescu.

Printre expozițiile sale recente se numără expoziția personală de la Tate Liverpool din 2015; MATRIX 254 / Geta Brătescu de la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive în 2014; participările în II Palazzo Enciclopedico, La Biennale di Venezia, 2013; La Triennale, Paris, Palais de Tokyo, în 2012; în cea de-a 12-a ediție a Bienalei de la Istanbul din 2011 etc. Lucrările sale se află în colecții importante precum: MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Paris; Tate Modern, Londra; Hammer Museum, Los Angeles; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco; Muzeul de Artă Modernă, Varșovia; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; MUMOK, Viena; Kontakt Collection, Viena; Moderna Galerija, Ljubljana și FRAC Lorraine, Metz. În 2017, Geta Brătescu participă la Documenta 14, Atena și Kassel, și într-o expoziție personală la Camden Arts Center, Londra, curatoriată de Jenni Lomax.

Attila Kim este comisarul Participării României la Bienala de la Veneția. Are experiență extinsă în design, arhitectură, restaurare, design pentru evenimente culturale și arhitectură de expoziții, recunoscută de numeroase premii, precum „Arts and Society Leadership Award” din partea Aspen Institute pentru contribuția sa în dezvoltarea patrimoniului cultural românesc, premiile Bienalei Naționale de Arhitectură și Bienalei Transilvaniei de Arhitectură, nominalizări pentru Premiul Mies van der Rohe al Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană etc. Începând din 2016, Attila Kim este Comisarul Participării României la Bienala de la Veneția.

Magda Radu este curatoarea expoziției Geta Brătescu – Apariții.Magda Radu este curatoare și istoric de artă stabilită la București. Este fondatoare și co-curatoare a programului Salonul de proiecte iar în ultimii ani a fost curator al unor expoziții organizate la MUSAC (Leon), Spinnerei (Leipzig) și Photo España (Madrid).

Corina Bucea este managerul proiectului Geta Brătescu – Apariții. Corina Bucea este manager cultural stabilit în Cluj, cu experiență în coordonarea proiectelor culturale. Corina Bucea a contribuit în 2013, 2015 și 2016 la organizarea mai multor proiecte care au reprezentat România atât la Bienala de Artă, cât și la Bienala de Arhitectură de la Veneția.

Detalii despre echipa completă a proiectului Geta Brătescu – Apariții puteți găsi aici: http://apparitions.ro/despre/organizatori/

Inițiator: Salonul de proiecte

Organizatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale; Ministerul Afacerilor Externe; Institutul Cultural Român

Parteneri: Muzeul Național de Artă al României; Verlag der Buchhandlung Walther König; Ivan Gallery, București; Galeria Barbara Weiss, Berlin

Cu sprijinul: Hauser & Wirth

Sponsori: UniCredit Bank; ISSA – Crama La Salina

Catalogul „Geta Brătescu – Apparitions” este publicat de Koenig Books, Londra și este realizat în colaborare cu Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.) și este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Mulțumiri speciale instituțiilor și colecțiilor care împrumută cu generozitate lucrări pentru expoziția Geta Brătescu – Apariții: Muzeul Național de Artă al României, MNAC București/Muzeul Național de Artă Contemporană al României, Vehbi Koç Foundation Contemporary Art Collection, Istanbul.

Pentru informații suplimentare:
Cătălin Năstăsoiu – catalin@apparitions.ro
www.apparitions.ro
facebook.com/getabratescu.apparitions 
instagram.com/getabratescu.apparitions

Lasă un răspuns