Să învățăm mai multe despre arta modernă și cea contemporană
Arta –unele persoane sunt interesate să învețe despre aceasta doar din curiozitate, din admirație și poate din dorința de a se exprima și ele prin artă. Pentru alții este deja un mod de viață, o pasiune care îi îndeamnă mereu să aprofundeze subiectul.
Totuși, întelegerea artei moderne și contemporane poate să aducă dificultăți atât persoanelor novice, cât și celor care au studii în domeniu. Din dorința de a facilita cât mai multor persoane înțelegerea acestei etape din istoria artei, a apărut cursul “Cum să privim arta modernă și contemporană”, curs susținut de lector Ioana Stanca în cadrul fundației Calea Victoriei.
Într-o atmosferă relaxată, dominată de dialog deschis dintre profesor și cursant, au avut loc cele cinci ședințe. Aceste ședințe au avut ca scop principal înțelegerea deosebirilor dintre cele două etape, aflarea motivelor determinante pentru apariția lor și factorii care au contribuit la evoluția acestora.
Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit la acest curs, comparativ cu cursurile din facultate, de exemplu, a fost participarea activă a cursanților. Lector Ioana Stanca a încercat să ofere o înțelegere mai profundă a operelor de artă prin încurajarea cursanților de a-și pune întrebări și exprima propria opinie.
S-a discutat despre nume importante din istoria modernă, de la Gaugain, Cezanne și Picasso, la nume din istoria contemporană, cum ar fi Murakami, G. Richter, Neo Rauch. Pe baza unor astfel de exemple de renume din istoria modernă și contemporană, s-a vorbit deschis despre motivațiile și intențiile artistului, a originalității în contextul epocii și nu în ultimul rând, ce putem învăța din lucrările acestor artiști.
Am rămas cu plăcuta impresie că la acest curs a contat mai mult calitatea decat cantitatea. Este mult mai valoros să ințelegem cu adevarat câteva piese importante din istoria artei moderne și contemporane, decât vizualizarea a unui număr cât mai mare fără a putea să reținem esența lor.
Un alt aspect memorabil al cursului a fost introducerea, de către lector Ioana Stanca, a unor momente de “dezmorțire” prin jocuri și experimente menite să ne facă să ne punem singuri intrebări și să găsim explicații pentru acestea. De asemenea, pentru aprofundarea subiectului prin metode practice, s-a organizat și o vizită la muzeul G. Enescu –Palatul Cantacuzino, la galeria Nicodim, galerie dedicată artei contemporane.
Consider că acest curs se potrivește oricărei persoane, indiferent de nivelul de pregătire în domeniu, interesate cu adevărat de a înțelege curentele artistice de la modernism până acum. Cred că toți cursanții au rămas cu o percepție mai bună a artei în general, și cu un spirit critic și vocabular de specialitate mai bine format.
Sorana Dinu