Pe 22 aprilie, spațiul ieșean a găzduit în aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu un eveniment mult așteptat în rândul editurilor județene și al bibliotecarilor, întrucât prima ediție a Galei cărții ieșene și-a propus să premieze activitatea persoanelor care activează în acest domeniu.
Evenimentul se va înscrie de acum înainte în rândul frumoaselor încercări de sărbătorire a Zilei mondiale a cărții și a Dreptului de autor, propusă de UNESCO pe data de 23 de aprilie, zi în care William Shakespeare și Miguel de Cervantes au lăsat un gol imens în literatură, trecând în neființă. În România, în schimb, se poate vorbi de o importanță dublă, având în vedere că din 2005 se celebrează, pe lângă Ziua cărții, și cea a bibliotecarilor, oameni care își dedică mare parte din existența lor în slujba cărților și a pasionaților de lectură.
Premierea propriu-zisă a constat în trei părți, fiind însoțită de două momente artistice, unul aparținând trioului Filarmonicii Moldova din Iași format din Șerban Mereuță, Bogdan Bișoc și Filip Papa, iar altul, plin de umor și morală, fiind susținut de actorul Liviu Smântânică care poate fi admitat pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret Luceafărul. În acest context, gala s-a deschis cu acordarea premiilor pentru cea mai intensă activitate a editurilor din spațiul local. Editura Universității Alexandru Ioan Cuza a fost recunoscută ca reușind să se diferențieze printr-o activitate susținută în ceea ce privește publicațiile cu caracter științific, bucurându-se de o mare popularitate în rândul cititorilor aparținând vastelor categorii, fie că este vorba de economie, sociologie, istorie, fie de psihologie, drept etc. Un alt premiu a fost acordat pentru carte școlară și a revenit Editurii Gama, aceasta oferind copiilor nu numai cărți care să constituie un ajutor bine structurat pentru ceea ce înseamnă timpul petrecut în cadrul învățământului, ci și cărți de povești, de activități, cultură generală etc. care pot oferi o alternativă originală pentru dezvoltare în timpul liber. Bineînțeles, nu trebuia uitată cartea de ficțiune, iar cea mai bună activitate în acest domeniu a fost a Editurii Polirom, care s-a axat foarte mult pe promovarea literaturii române, căreia îi acordă un loc important în rândul literaturii universale.
A doua parte a galei a vizat premierea bibliotecarilor retrași din activitate, dar care au dedicat foarte mult timp atât din punct de vedere profesional, cât și din cel aparținând familiei. În rândul lor se înscrie Cezara Gherghel, care, deși s-a pensionat în urmă cu doi ani, a dat dovadă de atâta devotament încât a dorit să își continue activitatea în calitate de voluntar, gestul venind să completeze descrierea colegilor care au calificat-o drept „o persoană modestă, verticală, competentă și discretă.” De asemenea, trebuia apreciată donația de carte și, deși nu se poate face o comparație între un donator identificat cu o editură și între o persoană singulară, premiul a revenit totuși domnului Minel Marcu, profesor la Colegiul Național Emil Racoviță din Iași. Acesta a ales să doneze Bibliotecii Județene Gheorghe Asachi o colecție de cărți extrem de consistentă pe care a început să o alcătuiască încă din studenție, când alegea să își cheltuiască bursa prin vechile anticariate și librăriile din acea perioadă.
Într-un final, s-a apreciat munca în bibliotecă, care presupune atât colaborare, schimb de infomații și experiență, cât și o serie de activități care nu aparțin fișei postului. Astfel, premiul pentru cel mai bun bibliotecar din bibliotecile școlare ale județului a fost acordat în egală măsură doamnelor Elena Crăcană de la Liceul Teoretic Dimitrie Cantemir și Ines-Adreea Toader de la Colegiul Național Garabet Ibrăileanu, implicată chiar într-o colaborare cu Spitalul de Copii Sfânta Maria din Iași în scopul strângerii de carte și jucării pentru a oferi copiilor din spital o alternativă pentru timpul petrecut în acel spațiu. În rețeaua bibliotecii universitare, bibliotecarul anului 2016 a fost doamna Ioana Gafton care activează la categoria de conservare a colecțiilor vechi, iar din rândul bibliotecilor publice a fost premiată activitatea doamnei Elena Zanet, o persoană plină de creativitate, răbdare, putere și forță de muncă care se preocupă intens să caute mijloace prin intermediul cărora să creeze frecvent activități culturale pentru copii chiar și în timpul verii.
Apreciez mult această inițiativă de susținere, recunoaștere și promovare a efortului depus de oameni care sunt foarte apropiați de ceea ce înseamnă cartea pentru fiecare dintre noi de-a lungul întregii vieți și sunt sigură că evenimentul se va bucura de tot mai multă notorietate în viitor. Cred că ar trebui totuși să aibă parte demai multă implicare din partea iubitorilor de lectură și aștept cu suspans ediția anului următor la care sper să se regăsească un public cât mai larg.
Material scris de Andreea Radu