CONEXIUNI 2016 BIENALA DE ARTE DECORATIVE Ediția a III-a 2016

Evenimentul s-a ținut de pe data de 4 până pe 29 noiembrie, în sala ,,Constantin Brâncuși”, Palatul Parlamentului. Vernisajul a avut loc la ora 18, dar din păcate nu am avut posibilitatea de a ajunge atunci. Am decis să merg totuși la expoziție din curiozitatea de a vedea ce lucrări a selectat juriul pentru această ediție.

Sala ,,Constantin Brâncuși” este des utilizată pentru expoziții de artă, dar de această dată mi s-a părut un loc lipsit de viață. Lucrările erau realizate prin tehnici diferite (colaj textil tapiserie haute-lisse, pictură pe sticlă, lemn, metal, sticlă fuzionată etc), dar fără o legătură comună. Știu că acest lucru nu putea fi controlat de organizatori din cauza tipului expoziției, fiecare artist venind cu ce a considerat că trebuie arătat publicului, dar eu am simțit lipsa unei continuități. Am apreciat totuși faptul că decorul simplist nu a atras deloc atenția de la exponate.

Au existat câteva lucrări care mi-au captat interesul.

Lucrarea ,,ZOOMORFIE”, relizată de Filip Rădulescu, m-a impresionat datorită tehnicii prin care a reușit sa realizeze o bufniță stilizată folosind diferite bucăți de metal. Mărimea impunătoare i-a oferit creaturii un aer superior, dar și misterios.

O altă lucrare impresionantă ca tehnică este ,,MARIE”, realizată de Anca Emilia Stătică. Ea reprezintă o fată creată din sarmă împletită, care desenează cu piciorul în nisip.

,,EROI NECUNOSCUȚI” este cea mai mare lucrare e expoziției, realizată de Nicolae Zâmbroianu. Numărul mare de capete, înfășurate și legate cu sisal, fără trăsături clare, reprezintă multitudinea eroilor rămași anonimi.

,,ÎN DELTĂ” de Victoria Caraman Pastuch, este o tapiserie haute-lisse care prezintă printr-o paletă cromatică plăcută un peisaj liniștit din Deltă. Tabloul oferă senzația de calm și echilibru, fapt care m-a făcut să îl apreciez mai mult decât pe celelalte tapiserii.

Mi-au plăcut și cele două creaturi realizate din gresie de către Diana Butucariu, care poartă numele ,,TEMPLUM”. Ele îți pun la încercare creativitatea și te îndeamnă să ghicești din ce s-a inspirit artistul.

,,Fața Ascunsă” este un ansamplu format din patru portrete din profil, relizat de Alexandra Neacșu. M-a dus cu gândul la pop art datorită cromaticii și a prezentării, dar mi-au plăcut și materialele din care e realizat parul personajelor sale, în două dintre cazuri folosind paie colorate pentru băut.

Sentimentul cu care am plecat de la expoziție a fost unul neutru. Majoritatea lucrărilor mi-au transmis un mesaj, dar ansamblul total nu mi-a lăsat o impresie generală.

Articol scris de Coza Daria

Lasă un răspuns