You are currently viewing Visul American…versiunea 2018

Visul American…versiunea 2018

Visul American…versiunea 2018

Articol de Adriana Șarpe

Ladies and gentlemen, this is the American Dream!.. sau cel puțin o încercare mai de scurtă durată(că doar trebuie să ne mai întoarcem și la cursuri). Recunosc că sunt unul din acei studenți care au ținut bine de bani un an de zile pentru a putea merge pe pământ străin să muncească vreo 3 luni de zile și sa-și traiască vacanța de vară în 10 zile de toamnă.(o să înțelegeți mai târziu).

Pentru că timpul e scurt și cuvintele sunt multe o să încerc să abordez doar 2 aspecte: mâncarea (cum altfel să cunoști o țară?) și oamenii(cum altfel să iubești o țară?). Bineînțeles că o să păstrăm obiectivitatea acestui articol, descriind o trăsătură pozitivă și una negativă a fiecărui subiect.

Să începem!

  1. Mâncarea

Partea pozitivă a faptului ca te afli în SUA este faptul că poți încerca o mulțime de mâncăruri din toată lumea, stânse într-un singur loc ca într-un bazar. În micul orășel în care am stat(Ocean City), mergând pe stradă, treceai pe lângă o pizzerie ilatienească, un restaurant chinezesc și un bar la care se servesc 13 feluri de scoici. Chiar în centrul New York-ului există un restaurant cu specific românesc: Romanian Garden-sugestiv, nu vi se pare? Pe 43rd street. Trebuie doar să vrei să încerci ceva nou, că America sigur îți va oferi șansa.

Partea care pentru mine a fost de-a dreptul dramatică este faptul că totul în supermarket e dulce. Fără să exagerez, pot spune că mama pune mai puțin zahăr în cozonac decât pun ei în pâine. Supele, pastele, până și covrigii sunt preparați parcă pe bază de zahăr. Cu siguranță vei simți șocul cultural când o să cumperi mâncare din supermarketuri obișnuite. Din păcate totul este mai dulce, mai uleios și mai mare.

Sfat: cumpără pâine italienească(e mai apropiată de ce numim noi pâine) și caută un Russian Market. Acolo vei găsi produse europene cu care ești obișnuit.

2. Oamenii

Americanii sunt cei mai zâmbitori și comunicativi oameni pe care îi poți cunoaște. Toată lumea zâmbește, toată lumea te întreabă ce mai faci. Pot spune că toți au, sau măcar încearcă să aibă un aer mai relaxat. Am vizitat primăria orașului, unde puteai vedea expuse pe pereți tablourile tuturor  foștilor primari ai orașului. Mi s-a părut fascinant faptul că toți zâmbeau. În timp ce politicienii noștri sunt sobri, încercând să inspire respect și seriozitate, politicienii lor sunt zâmbitori în încercarea de a inspira încredere și siguanță.

Partea negativă este faptul că: americanii sunt cei mai zâmbitori si comunicativi oameni pe care îi poți cunoaște. Provenind dintr-un mediu în care fiecare își vede de treaba lui, această trăsătură specifică lor ți se poate părea superficială și de-a dreptul obositoare. Dați-mi voie să vă ofer un exemplu concret. Am lucrat drept chelneriță la o pizzerie. Într-o zi aveam aproximativ 10 mese cărora trebuia să le iau comanda. Interacțiunea era aceasi de fiecare dată: Hi! How are you?/Good. How are you today?/Good. Thank you so much for asking. De fiecare dată aceleași întrebări, aceleași răspunsuri și aceleași zâmbete. Nu conta dacă erai client sau angajat, ajungeai să ai această mini conversatie de zeci de ori pe zi. Sfat: Obișnuiește-te! 🙂

În concluzie, e diferit! Viața acolo este altfel în orice privință. Au un alt fel de istorie, alte principii, altă mâncare, alte peisaje, alte priorități. Dar oamenii sunt tot oameni, soarele strălucește la fel, iarba e tot verde. Când m-am întors, toată lumea m-a întrebat: e mai bine? E mai rău? Pot spune sincer că este doar altfel. Trebuie să mergi și să vezi!

Cum m-a schimbat pe mine această experiență? Am devenit un om mai responsabil. Am muncit cu și pentru oameni din alte culturi și am învățat că munca bună e universală. De asemenea, America m-a învățat să cer și să primesc ce mi se cuvine. Sunt mulți oameni pe pământul acesta, dar numai tu ești tu și numai tu știi ce avantaje poți aduce. Așa că nu te mai vinde ieftin. De asemenea, acum spăl geamuri ca nimeni altcineva(e grea și viața de menajeră).

 

Fotografii furnizate de autorul articolului,

Lasă un răspuns