Străzile Londrei prin prisma unui rătăcitor de profesie
Autor: Olivia Sandu
Eram în mașină prima dată când mi-a atras atenția. Am văzut un cadru de poveste și am rugat să oprim ca să pot surprinde momentul și pe telefon. Așa a început seria de poze cu mașini pe străzile Londrei, în vara lui 2015. Nu pot defini exact ce m-a captivat, însă era o imagine din alt timp care parcă aștepta să fie imortalizată.
Atunci mi-am descoperit fascinația pentru mașinile de epocă și din fericire, The Big Smoke este plină de ele. Întreținute ca niște adevărate bijuterii, sau din contra, cu urme de uzură ca dovadă a trecerii timpului, ele dau culoare unui oraș care poate concurează uneori cu griul bacovian.
Mi-am dat seama în timp că nu este vorba doar de mașini, pentru că majoritatea au nume și detalii tehnice încă necunoscute pentru mine. Însă încetul cu încetul, a devenit un obicei care te ancorează în prezent și te face să fii atent la toate detaliile din jurul tău. Ceea ce, într-o aglomerație permanentă de gânduri și oameni, ajunge să fie foarte de folos.
Acum, ritualul îmi dă rost plimbărilor și mă face să cred în sincronicități, pentru că de multe ori trebuie să ai norocul să îți iasă în cale, fie parcate, fie în mișcare, dar mereu pregătite să atragă priviri. Așa că am început din ce în ce mai des să rătăcesc pe străzi și-mi place să mă prezint ca fiind un ‘rătăcitor de profesie’, pentru că e un hobby pe care-l fac frecvent, cu multă perseverență și organizare.
De câte ori vreau să mă răsfăț, zonele în care revin des în Londra sunt Notting Hill, West Hampstead, Hampstead, Farringdon și Chelsea. Câteodată nici nu e nevoie să mergi foarte central, unde aglomerația și haosul îți dictează pașii. Sunt de preferat străzile mai retrase, care nu sunt pe harta turistică, dar care încă își păstrează autenticitatea. ‘Hidden gems’, așa cum le numesc britanicii.
Aici poți găsi locuri care te întorc în timp sau contraste care te duc cu gândul la alte colțuri ale lumii. Cuba, Italia, Franța, Belgia, și lista poate continua…
Așa aș rezuma și experiența mea cu Londra. Străzile ei sunt atât de diferite, încât de multe ori ajungi să schimbi peisajul fără să schimbi codul poștal. Asta e probabil și unul din motivele pentru care Samuel Jackson a rămas faimos pentru citatul său: ‘When a man is tired of London, he is tired of life’. Diversitatea orașului permite fiecărei persoane să se îndrăgostească de altceva. În cazul meu, mașini, uși colorate și mereu senzația că ești pe cale de a începe o nouă aventură.