REVISTA ART OUT
APEL ARTICOLE
Nr. 1/2020
TITLUL DOSARULUI TEMATIC:
Industriile creative – oportunități și provocări …în pandemie
Termen estimativ: 10 iulie 2020
Adresa unde se trimit materialele – redactie@artout.ro.
Primul număr din 2020 al revistei Art Out vizează subiectul industriilor creative, tratate din perspectiva provocărilor date de contextul pandemiei de Covid 19; pentru a afla cum au fost afectate organizațiile (companii private, instituții publice, ONG-uri etc) de restricțiile legate de distanțarea/izolarea socială. În final, acest număr va prezenta diferite soluții găsite de profesioniștii industriilor creative pentru a-și continua activitatea, a menține legătura cu publicul / comunitatea și a continua să ofere plus valoare.
Pentru a împiedica declanșarea unei crize sanitare fără precedent în istoria recentă a României, președintele a hotărât instituirea stării de urgență începând cu 16 aprilie 2020 și luarea unor măsuri excepționale; ceea ce a dus la anularea evenimentelor culturale, suspendarea cursurilor instituțiilor de învățământ și anularea activităților culturale cu publicul. Efectul imediat al acestor măsuri a însemnat suspendarea și încetarea contractelor de muncă și declanșarea unei crize economice pentru țara noastră, a cărei situație economică era oricum destul de instabilă înainte ca situația să degenereze.
Impunerea situației de izolare, respectiv carantinare a unui procent important din cei care activează în domeniul industriilor creative a fost un șoc resimțit la scară largă. Într-o situație similară s-au aflat și organizațiile de la nivel internațional, răspândite pe fiecare continent.
Majoritatea actorilor de pe scena industriilor creative și-au dat seama de avantajul tehnologiei și au încercat să-și continue activitatea în mediul online; este și cazul muzeelor, teatrelor sau al instituțiilor de balet și operă. În ce măsură au reușit performerii sectorului creativ să se adapteze provocărilor situației de criză, vom afla cu ajutorul colaboratorilor revistei Art Out care ne vor împărtăși experiența lor din această perioadă, prin intermediul articolelor pe tema la care face referire acest număr.
Astfel, vă invităm ca prin articolele pe care le propuneți pentru acest dosar tematic să răspundeți uneia / mai multor din aceste întrebări:
- Cum și de ce au răspuns într-un anume mod organizațiile din sfera industriilor creative? Ce produse/ servicii/ resurse au dezvoltat și care au fost efectele?
- Care a fost și continuă să fie situația organizațiilor și artiștilor independenți, ce măsuri de susținere s-au luat pentru ei și ce se poate face mai mult, de ce este nevoie?
- Ce tendințe se observă în privința consumului cultural, la nivel național și internațional, în această perioadă? Ce va rămâne și ce se va schimba, o dată cu oprirea izolării?
- Cum au ales diferite state să sprijine instituțiile de cultură, artiștii independenți și respectiv companiile din industrii creative, ce efecte au creat măsurile luate? Au răspuns nevoilor acestor profesioniști și dacă da, care sunt efectele acestor măsuri?
Așteptăm propunerile voastre de articole în limba română și/sau în limba engleză, cu respectarea normelor de redactare menționate în cele ce urmează. Nu uitați de abstractul în limba de redactare, care va trebui trimis înainte de finalizarea articolului.
Principalele arii de interes ale revistei sunt:
- istoria artelor, culturii și industriilor creative (incluzând artă vizuală, audio și video,
digitală, arhitectură, design, restaurare, peisagistică);
- teorie și critică de artă, cultură și industrii creative (incluzând artă vizuală, audio și video, digitală, arhitectură, design, restaurare, peisagistică);
- Politici culturale, studii culturale și vizuale, sociologia culturii etc.
Redacția își rezervă dreptul selectării materialelor spre publicare și va anunța fiecare autor de decizia luată.
Pentru mai multe informații ne puteți contacta la:
Art Out Magazine
e-mail: redactie@artout.ro
site: www.artout.ro
pagina de Facebook oficială: www.facebook.com/ArtOutMagazine
Norme de redactare:
- Titlu
- Autor
- Șapou: aproximativ 2-3 propoziții (cca. 100 cuvinte), bold.
- Conținutul articolului: între 500 și 2000 de cuvinte, scris în engleză și/sau română. Textul poate fi acompaniat de 2-12 imagini (fotografii, tabele, grafice/desene), care nu vor fi adăugate în text; ele vor fi trimise ca atașamente în e-mail (.rar/.zip sau link wetransfer/dropbox). Amplasarea fiecărei imagini în paragraful textului trebuie să fie menționată. Imaginile trimise trebuie să aibă o rezoluție între 72 DPI și 300 DPI. De exemplu: Inserează imaginea 1, (numele artistului), (titlul lucrării de artă), (anul) și/sau un scurt detaliu despre imagine.
Tabelele, graficele și desenele trebuiesc numerotate și trebuie să li se atribuie un titlu și/sau detalii, precizând și sursa de unde sunt preluate.
Textul va fi însoțit de o scurtă biografie, scrisă la persoana a III-a. Aceasta poate include detalii despre studii, interesele de cercetare, realizări. Textul trebuie să aibă între 100 și 300 de cuvinte.
Nu vor fi note de subsol. În schimb se vor folosi note la sfârșit de rând, adăugate la finalul paragrafului, în următorul format:
Cărți: (numele de familie al autorului, anul publicării, numărul paginii).
Exemplu: (Harrison, 1970, 41).
Capitol de carte: (numele de familie al autorului capitolului, anul publicării, numărul paginii).
Exemplu: Davidson, 1890, ‘Statutul decenței’ în: Thomas Erwin (ed.), Vorbind despre decență, 56-59.
Jurnal/articol de revistă: (numele de familie al autorului, anul publicării, numărul paginii)
Exemplu: Honeymill, 1950, 100-105.
Articol de ziar: (numele de familie al autorului, anul publicării).
Exemplu: (Forster, 2018).
Arhive: (A (de la arhivă) numele arhivei, numărul de identificare, numărul paginii).
Exemplu: (ACNSAS, 2060).
Pagină web: (numele de familie al autorului, „titlul articolului”, în link-ul web (cu Italics)
Exemplu: Forster, ‘El Anatsui, Broken Bridge II’, https://www.youtube.com/watch?v=FzenSFQuiBA
La sfârșitul materialului, dacă textul face referire la alte surse, includeți vă rog o bibliografie completă în următorul mod:
BIBLIOGRAFIE
Carte: Nume de familie, Prenume, Titlul cărții (cu Italic), Editura, Locul publicării, anul.
Exemplu: Lucie-Smith, Edward, Modernismul târziu, artele vizuale de la 1945, ediția II, Editura Praeger, New York, 1976.
Capitol de carte: Nume de familie, Prenume al autorului capitolului, „Titlul capitolului” în: Nume de familie, Prenume al autorului /editorului cărții, Titlul cărții (cu Italic), Editura, Locul publicării, anul, paginile.
Exemplu: Fyfe, Gordon, „Episodul chantrey: Clasificarea de artă, muzee și statul, 1870-1920”, în: Susan Pearce (ed.), Arta în muzee, Editura Athlone, London, 1995, 5-41.
Jurnal/articol de revistă: Nume de familie, Prenume, „Titlul articolului”, în Titlul jurnalului /revistei (cu Italic, Nr., Paginile.
Exemplu: Turner, James, „ Structura Stourhead a lui Henry Hoare” în Art Bulletin, Nr. 1, 1979, 68-77.
Articol de ziar: Nume de familie, Prenume, „Titlul articolului”, în Titlul ziarului (cu Italic), data publicării, paginile, link-ul.
Exemplu: Morris, Wesley, „Un moment radical în teatrul american și mai mult”, în The New York Times, 25 aprilie, 2019,https://www.nytimes.com/2019/04/25/theater/african-american-playwrights.html?rref=collection%2Fsectioncollection%2Farts&action=click&contentCollection=arts®ion=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=1&pgtype=sectionfront
Website: Nume de familie, Prenume, „Titlul articolului”, în: link
Exemplu: Joël Jalladeau, „Exhibiționismul la feminin”, în: http://jalladeauj.fr/obsceni te/page5/ page7/page7.html
Arhive: Numele complet al arhivei, Numele documentului (cu Italic), Nr. de identificare, paginile.
Exemplu: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Note informative ale Corpului Detectivilor referitoare la conducerea P.N.L., referat și dare de seamă asupra activității Așezământului Cultural ”I.C. Brătianu”, SRI 2048, 1939-1944.