Un festival cât un carnaval la Bacău: I.D.Fest XVII

Festivalul Național de Teatru pentru Tineri Ingenious Drama și-a desfășurat cea de-a XVII-a ediție între 10-19 iulie, adunând 250 de tineri din toată țara să ia parte la cele 13 spectacole de teatru tânăr, 10 invitate și 8 One Man Show-uri, plus ateliere profesioniste și multe alte suprize!

13639840_1103377849733853_1942332561_o

 Credit: Mara Oprea

Este mijlocul lunii iulie și cei mai mulți dintre adolescenții pasionați de teatru se strâng rând pe rând la Bacău- un oraș care de altfel se transformă într-un hub cultural la fiecare manifestație pregătită de liceeni- unde de 17 ani are loc unul dintre fenomele tinerei generații: Ingenious Drama Festival, cunoscut mai ales drept I.D.Fest.

Se întâmplă timp de 10 zile, având o structură simplă: primele trei zile sunt destinate atelierelor profesioniste la care au șansa să participe participanții, iar următoarele zile sunt rezervate spectacolelor care se joacă încontinuu pe scena Teatrului Bacovia. Protagoniștii sunt liceeni, care se înscriu în competiție ca membrii ai unor trupe de teatru, iar de câțiva ani, după lansarea secțiunii One Man Show, pot participa și individual. Ei își pregătesc spectacole în care și-au pus încrederea, care reflectă în bună măsură aspirațiile și preocupările vârstei.

Anul acesta, trupele Teatrul Pi, The Knockers, The Hooleelogans, Drama Club, Atelierul de Teatru, Brainstorming, Transparency, A.C.T., Nobody’s Group, . Heavenly Hell, In The Spot, AICI, Victoria Art au pus în scenă piese de teatru despre educație, problemele politico-sociale, adolescența, sexualitate, relația părinte-copil, toate jucate în fața unui public care nu a lăsat loc liber în sală, printre care s-au numărat colegii, bacăuanii, dar și juriul profesionist, format din personalități importante ale scenei teatrului românesc: actorii Marian Râlea, Coca Bloos, Isabela Neamțu, Vlad Bălan, Alexandru Voicu, regizorul Horia Suru și criticul de teatru Doru Mareș. Aceștia au apreciat spectacolele, cât și lucrările înscrise în secțiunea Dramaturgie,  și au oferit premii celor mai curajoase și puternice reprezentații.

13977854_1130421880362783_993227795_o

I.D.Festul îi invită pe participanți într-un mecanism bine pus la punct de către cei 50 de tineri organizatori, care îi provoacă la un proces de creștere și educare alternativă prin teatru și prin ceea ce oferă mai bun arta actorului. Adolescenții vin cu mult entuziasm din toată țară și împreună reușesc să facă din Bacău un loc personal în care sunt atât de liberi și în care orice bătaie din palme le este auzită. Se simt foarte bine- eroi și învingători prin propriile idei- iar festivalul de teatru le dă șansa să se defășoare așa cum doresc mai mult. Își întind aripile și știu că nimic nu îi poate opri. Iar atunci se simt cel mai mult adolescenți.

Tema ediției de anul acesta a fost carnavalul, întrucât anul viitor festivalul atinge majoratul și s-a datorit punerea pe picioare a unei întregi sărbători. Și s-a reușit. La Bacău chiar s-a întâmplat un festival cât un carnaval: prin entuziasmul celor care au arătat că teatrul tânar este poate cel mai viu mod de a face din adolescență mai mult decât liceul și experiențele obișnuite. Au reușit de asemenea să demonstreze că la I.D.Fest se crește viitorul!

La nivelul participanților și al organizatorilor, festivalul de teatru de la Bacău este poveste de devenire, iar pentru societate, pe moment, o explozie de teatru tânăr și profesionist. Un număr de 31 de spectacole au fost aduse pe scena teatrului bacăuan, completate de moment interactive destinate exclusiv participanților.

Festivalul I.D.Fest face parte din mișcarea tinerilor din Bacău. Aici rezidă o forță tânără extraordinară, care și-a asumat rolul de acoperi cultura locală, care altfel nu ar fi fost la fel de vibrantă. Printre manifestațiile culturale organizate de liceeni se numără și Eye Film Festival, care și-a desfășurat prima ediție anul acesta, aducând publicului multe din filmele românești apreciate din ultimii an,  dorind să atragă un semnal de alarmă în privința condiției în care se află Cinematograful Central. Totodată, cele patru trupe de teatru țin reprezențatii pe tot parcursul anului, nu numai în cadrul festivalelor de acest tip.

13987263_1130421903696114_795759670_o

Toate aceste manifeste, de fapt, ale tinerilor vor continua și în anul ce urmează. Bacăul tinde către denumirea de Capitală a Tineretului din România. Putem crede că acest demers a început undeva în anul 1997, când avea loc prima ediție a festivalului de teatru I.D.Fest, care va continua să schimbe zilele obișnuite de iulie într-un adevărat spectacol!

Articol scris de Diana Smeu

Lasă un răspuns