Reinventand caramida

 

Reinventand caramida

 

Caramizile sunt printre cele mai vechi materiale din lume- primele fiind utilizate chiar in 7500 i.e.n. Aceasta nu inseamna, totusi, ca ele nu pot fi integrate in cladirile viitorului. “Brickstainable”, o competitie de design sponsorizata de un consortiu de firme fabricante de caramida, a inventat pentru al doilea an consecutiv arhitecti si designeri sa reinventeze umila caramida. Scopul este sa inventeze caramida viitorului.

 


BeadBricks.

Inginerii care au castigat anul acesta premiul pentru “desen tehnic” au apelat la biology pentru a regandi caramida. Jason Vollen si Kelly Winn de la Institului Politehnic Rensselaer au creat caramizi tubulare in forma de fagure de miere ce folosesc micile creste exterioare pentru a crea “umbrire proprie”: crestele asigura faptul ca, in timpul zilei, diferitele parti ale caramizii absorb caldura soarelui, in timp ce altele se racesc.

Golurile de aer interioare pot fi sigilate, servind ca rezervoare de aer rece sau cald, pentru vara si iarna- dar pot fi si lasate deschise, creand un zid de caramizi deschise cu un efect de grilaje.

O propunere deosebit de frumoasa a venit de la Rizal Muslimin de la MIT: “BeadBricks” sunt caramizi plate, triunghiulare, ce pot fi combinate in trei dimensiuni (in loc de doua, ca de obice). Fabricate printr-un proces special ce le face atat subtiri cat si rezistente, BeadBricks creaza un zid “poros” dar structural stabil, si, in functie de modul in care sunt pictate, cu modele de culori si umbre incredibil de complicate rezulta in pereti asemenea unui stup. Caramizile sunt indisputabil high-tech, dar, spre deosebire de caramizile normae, sunt de asemenea orientate spre estetic.

 

Sursa: http://www.boston.com/bostonglobe/ideas/brainiac/2011/03/rethinking_the.html

Traducere: Cosmina Simona Mihalca

Lasă un răspuns