Înainte de a ne lăsa purtați de magia Crăciunului vă propun să reflectați puțin asupra câtorva aspecte mai puțin minunate care vin o dată cu aceasta sărbătoare… Fie că ne place sau nu, Crăciunul are și o parte întunecată. În preajma acestei sărbători se întâmplă tot felul de lucruri pe care mulți dintre noi aleg să le treacă cu vederea.
Munți de jucării….
Goana după cadouri și aglomerația din această perioadă nu au, din păcate, absolut nimic de a face cu frumusețea acestei sărbători. Consumatorismul a atins cote maxime în ultimii ani și se pare că sărbătoarea a ajuns să aibă mai mult un aer comercial. Se cumpără în neștire, fără rost, iar pe primul loc sunt jucăriile și mâncarea.
Ar fi trebuit să înțelegem până acum că pentru a fi fericiți copiii nu au nevoie de multe jucării, din contra, cu cât au mai puține cu atât le apreciază mai mult. O jucărie nu poate compensa niciodată lipsa de afecțiune. Copiii cresc și se dezvoltă foarte repede, în fiecare an ei sunt atrași de altceva. Ar fi de preferat să îi încurajăm să petreacă mai mult timp în natură și nu printre munții de jucării. Să nu uităm că în timp ce pentru majoritatea familiilor cu copii locul de depozitare al jucăriilor a ajuns să fie o problema în sine, copii de la orfelinate nu au nici măcar hăinuțe și căldură suficientă…
Risipă, alergătură, consum…
La fel este și în cazul alimentelor. Se cumpără, se consumă și se aruncă în exces.
E drept că după tradiție, de Crăciun ne adunăm cu familia în jurul mesei să degustăm bucate alese. Însă, cazurile de îmbolnăviri și intoxicații alimentare din perioada de sărbători ne demonstrează că am înțeles exact pe dos semnificația acestor reuniuni și petreceri. Totul ar trebui să fie un prilej de bucurie, de regăsire și nu un motiv să consumăm mai mult. Alergătură fără rost, zilele întregi petrecute în bucătărie și cheltuiala exagerată duc la acumularea stresului și a oboselii în această perioadă. Toate acestea în timp ce sărbătoarea de Crăciun are de fapt menirea să ne bucure, să ne relaxeze și să ne facă mai buni.
Miros de brad…
Și atunci când alegem pomul de iarnă am putea să ne mai gândim puțin. Este adevărat că bradul natural are un parfum unic și schimbă aerul din casă, făcând atmosfera de sărbători autentică. Dar, să nu uităm că brazii sunt vii înainte de a fi tăiați, ei probabil provin dintr-o pădure de brazi, dacă tăiem an de an, vom rămâne în final și fără păduri și fără brazi de Crăciun dar și fără aer…. Este trist ca după cele două-trei săptămâni în care au fost frumos împodobiți, brazii urmează să fie aruncați la întâmplare pe străzi.
Dacă totuși, ideea unui pom de iarnă artificial nu vă surâde, acum au apărut brazii cu rădăcina, în ghiveci, brazi vii, care deși sunt de dimensiune mai mică, au un miros și un aspect foarte plăcut. Aceștia pot fi ținuți în viață și după ce Crăciunul trece, pot fi plantați în grădina casei sau îngrijiți în balcon/terasă, pentru a fi decorați din nou în anul ce urmează. Să dăm brazilor șansa să trăiască!
Singurătate….
În cazul persoanelor nevoite să petreacă sărbătoarea de Crăciun singure, din diverse motive, se pare că societatea în care trăim, nu face altceva decât să le accentueze starea de depresie. Vorbim aici de aceeași muzică romantică difuzată peste tot, aceleași filme siropoase, reclame care înfățișează bucuria mesei în familie și darurile numeroase care îi așteaptă sub brad. Sunt foarte mulți oameni triști și singuri, iar sărbătoarea de Crăciun ar trebui să fie pentru ei, nu împotriva lor. Ei sunt cei care au nevoie de o vorbă bună, un zâmbet, o surpriză, o masă caldă….
Dacă scopul acestei sărbători este să ne facă mai buni, atunci pentru a înfăptui acest lucru am putea ca în perioada de Crăciun să „adoptăm” o persoană singură și să îi oferim iubirea noastră necondiționată. O cunoștință sau pur și simplu un om de pe stradă. Să nu uitam că oricând putem fi în aceeași situație…
E timpul să redăm Crăciunului farmecul de altă dată, să alegem lucrurile simple, să iubim mai mult natura și străinii de lângă noi, să ne gândim de două ori înainte de a cheltui și să nu uităm că avem nevoie de sănătate și după sărbători.
Georgiana Dănilă
(sursa foto: http://www.thesmashable.com/christmas-wallpapers-pictures/)