Paolo Fresu si Ralph Towner la Jazz Syndicate Live Sessions

Paolo Fresu si Ralph Towner powered by

Jazz Syndicate Live Sessions

 

Unul dintre marii trompetisti ai lumii, prolificul muzician de jazz Paolo Fresu are la activ peste 300 de inregistrari. Nascut in 1961 în Sardinia, Italia, Paolo Fresu a inceput sa cante la trompeta la varsta de 11 ani, urmand mai tarziu cursurile Conservatorului din Cagliary. La scurt timp dupa absolvirea conservatorului, a inceput sa primeasca numeroase distinctii, dintre care prestigiosul premiu al l‘Academie du Jazz sau Django D’Or.

La inceputul anilor ’80, tompetistul participa la seminariile de la Siena Summer Jazz, unde il uimeste pe Enrico Rava cu talentul, tehnica si creativitatea sa.

 

In urmatorii 10 ani devine un cantaret major pe scena italiana, prima data cu propriul cvintet (care performeaza si in prezent), apoi cu diferite proiecte. Dupa terminarea studiilor de la Conservator, devine profesor la acelasi festival (Jazz Seminars in Siena); locuieste jumatate de an la Paris de unde coordoneaza festivalul Time in Jazz, pe care il crease in locul natal. Discografia sa numara o cifra uimitoare de 130 de titluri de cand a fost invitat sa cante prin toata Europa in numeroase proiecte, de la muzica contemporana la jazz curat, de la dance la jazz cu influente folk.
In 2010, muzicianul inregistreaza albumul “Chiaroscuro”, impreuna cu chitaristul american Ralph Towner, pe care il vom vedea pe 14 Mai si pe scena de la Sala Radio – Bucuresti, precum si dublul set Songlines/Night & Blue. “Desertico” este ultimul sau album, lansat in 2013.
Ralph Towner (nascut în 1940) este un multi-instrumentist de origine americana, compozitor, producator si sef de orchestra. Canta la chitara de douasprezece coarde, chitara clasica, pian, sintetizator, percutie si trompeta.

 

Unul dintre fondatorii OregonRalph Towner este unul dintre putinii muzicieni moderni de jazz care se specializeaza in chitara acustica.

 

Muzica sa depaseste deseori granitele jazz-ului conventional, pasind spre sunete mondiale, dand dovada de un stil distinct.

A inceput sa cante la pian de la 3 ani si la trompeta la 5, performand intr-o trupa dance la 13 ani. Towner a studiat chitara clasica in Viena, cantand in grupuri camerale clasice pe la mijlocul anilor ’60.

Dupa mutarea sa la New York in 1969, a lucrat cu Jimmy Garrison, Jeremy Steig si Paul Winter‘s Winter Consort in 1970-1971.

 

In 1971 formeaza Oregon, un grup extrem de versatil, trecand prin stiluri ca jazz, improvizatii si folk.

 

Towner a performat si inregistrat cu Oregon in mod constant inca de la formarea trupei, pe langa colaborarile sale cu numerosi artisti de pe labelul ECM.

 

Stilul sau este bazat pe sunetul clasic al anilor ’50 al lui Miles Davis, iar insasi  lineup-ul cvintetului sau tanjeste dupa mood-ul grupului lui Davis, avandu-l pe excelentul tenor Tino Tracanna. Ei canta in mare parte piese originale, iar muzica curge proaspat si emotionant, niciodata bazandu-se doar pe imaginatie, ci pe mult mai mult.

 

 

 

 

Albumul Chiaroscuro este o demonstratie de virtuozitate muzicala, fiind, in acelasi timp, mult mai mult de atat: o intalnire accidentala dintre doi artisti, a caror respect reciproc le-a aratat calea spre o colaborare minunata.

Chiaroscuro ii aduce impreună pe Ralph Towner cu trompetistul Paolo Fresu, cei doi cunoscandu-se la un festival din Sardinia, in urma cu 15 ani. Ca si majoritatea albumelor pe care Towner le-a produs in colaborare cu un alt artist, Chiaroscuro este o demonstratie a tehnicii sale excelente, dar si o ocazie pentru interactiune muzicala.
– The New York Times

Luminos si pe alocuri intunecat, evocand cafeaua si croissantul de duminica dimineata, Chiaroscuro reprezinta colaborarea dintre veteranul chitarist Towner si minunatul trompetist din Sardinia, Paolo Fresu. Versiunea lor a clasicului Blue in Green de pe Kind of Blue sare imediat in evidenta.
– The Independent

 

(foto Riccardo Crimi)
(foto Riccardo Crimi)

Art Out va fi prezent in cadrul evenimentului. Va asteptam cu drag!

Lasă un răspuns