Pasajul de la Universitate s-a transformat temporar dintr-o banală zonă de trecere într-o adevărată scenă. Cu ocazia celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), spaţiul s-a umplut de viaţă, de evenimente culturale, dar nu orice fel de cultură ci şi din cea a trecutului, a memoriei noastre, mai recente sau mai puţin recente, obnubilate de cotidian şi griji trecătoare. Găsim aici şi expoziţii foto. Este fascinant să observi cum trecutul poate fi recuperat de prezent, în ciuda lipsei noastre de timp şi răbdare.
Produsă și vernisată din ediția 2014 a Festivalului, expoziția „Magistre fără seamăn, slavă!”, dedicată actorului George Constantin, este un memento perpetuu dedicat acestui mare artist și efortului său creator de-o viață. Cu imagini din spectacole celebre sau din arhiva personală, expoziția este, totodată, și un traseu al memoriei culturale.
Ştim prea bine că nu mai este timp pentru cultură, decât în măsura în care aceasta ne face să râdem, ne „distrează”. Ţineţi minte acest gând când păşiţi pe la Pasajul Universităţii şi vă veţi intersecta cu pozele unor mari actori, cum ar fi de exemplu George Constantin (pentru cei mai tineri, acel „Semaca” din filmelele lui Sergiu Nicolaescu). Atunci puteţi avea acces la lumea complexă şi variată a personajelor create de el în teatru. Fotografiile pot fi şi un prilej de reflecţie pe marginea gândurilor apreciatului om de teatru care a fost George Constantin.
„Nu e un secret pentru nimeni că oamenii vor astăzi mai multă comedie. Ca o deconectare şi scoatere din stresul cotidian, stresul secolului despre care am obosit să tot vorbim. Sunt foarte amatori să-şi mai descreţească frunţile şi să mai scape de probleme… Iar dacă spectacolele noastre îi propun probleme serioase actuale este foarte important sub ce formă o fac” declară George Constantin în revista Cortina a Teatrului Nottara, în februarie 1990, într-un interviu acordat Doinei Papp.
Actorul George Constantin a debutat pe scena Teatrului Nottara în anul 1956 în spectacolul „Mama şi copii ei” de A.N. Afinoghenov în regia lui Gheorghe Jora. Ultimul său spectacol a fost „Avarul” de Moliere, jucat pe aceeaşi scenă în anul 1994.
Mai multe detalii aici.
sursa: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2016/10/george-constantin-pasajul-universitatii-dupa-39-de-ani-pe-scena-teatrul-nottara/