Interviu cu Bianca Maria Silitră
– specialist în comunicare și manager de voluntari cu o pasiune deosebită pentru dansurile populare românești –
Interviu realizat de Laura-Lucia Găvan
Bianca Silitră este nu doar o colegă foarte implicată de-a lungul tuturor anilor care ne unesc și ne leagă prin amintiri, ci și o prietenă alături de care e plăcută fiecare revedere și se lasă cu glume și povestiri, de la comunicare, la activități cu voluntari, dar mai ales povestiri cu și despre dans, în ultima vreme.
Experiența îndelungată ca voluntar Art Out, dorința de interacțiune mai amplă cu echipa, dar mai ales ideile, propunerile și rezultatele sale au impus-o ca un candidat foarte potrivit pentru postul de manager al departamentului de comunicare, în cadrul Art Out. De atunci, a coordonat strategia social media cu echipa sa și a putut observa alături de noi rezultatele muncii sale și dezvoltarea Art Out. Am vrut să aflăm mai multe despre activitatea și experiența sa și despre cum vede ea lucrurile, de aceea vă propunem interviul de mai jos.
Laura L. Găvan (L.L.G.): Ce ar trebui să știm despre tine, cum ești în viața de zi cu zi?
Bianca Silitră (B.M.S..): Sunt o persoană simplă, social media addict. Îmi place să citesc, să ascult muzică, să-mi petrec timpul cu prietenii…..și să dansez. Cred că sunt o persoană destul de colorată din punctul de vedere al personalității, al temperamentului și al mood-ului zilnic. Da, recunosc, am zile în care lenevesc și mă uit la seriale… 😀
L.L.G.: De ce ai ales să fii voluntar Art Out?
B.M.S.: Totul a pornit întâmplător, spre finele primului an de facultate. Iubesc arta și am simțit că aici e mediul în care o să mă simt bine, în care o să aflu lucruri noi, o să mă descopăr. Și așa a fost. În curând se fac 4 ani, ani în care eu consider că am evoluat frumos, am și m-am descoperit, am dus cu bine o parte din provocări la final, dar cel mai important…am legat prietenii și am cunoscut oameni frumoși și incredibili.
L.L.G.: De ce departamentul de comunicare? Cum e dinamica acestei părți a Asociației Art Out?
B.M.S.: Am ales comunicare pentru ca asta am studiat în facultate și, la momentul acela, am considerat că asta vreau. Era un mod plăcut de a pune în practică noțiunile învățate la ore, dar și de a experimenta câteva noi. Pe parcurs, mi-am dat seama că nu pot face doar o bucățică și astfel s-au extins pasiunile pentru marketing, social media, management, pe care îmi propun să le frustific și să le experimentez. Și desigur, rezultatele să fie pe măsura așteptărilor.
L.L.G.: La scurt timp, ai ajuns manager al departamentului. Ce înseamnă această experiență pentru tine?
B.M.S.: Cred că a fost cea mai mare provocare pe care am întalnit-o în activitatea mea în Art Out. Spun asta pentru că experiența mea era destul de vagă, în coordonare și comunicare, dar totuși nu am spus nu. Pe de o parte a fost orgoliul personal, de a-mi depăși limitele și de a face mereu mai mult, iar pe de altă parte îmi doream să cresc împreună cu asociația și să fac, alături de colegii din departament, cât mai multe lucruri frumoase. Chiar și acum, după atâta timp de când ”conduc„ departamentul, pot spune că provocările ating cote maxime. Fiecare zi e o nouă provocare.
L.L.G.: Care-s cele mai faine lucruri pe care ni le poți spune despre departamentul pe care-l coordonezi? De ce merită să intre creativii în departament?
B.M.S: Acum, când digitalizarea ne acoperă cu totul, orice activitate devine mai dinamică. A face comunicare înseamnă a vedea dincolo de cititor și, în același timp, de a te pune în pielea lui. Oamenii vor conținut de calitate, de-a lungul timpului au devenit mai pretențioși, iar dorințele lor și nevoia de a vedea ceva bun, se transformă în provocări. Departamentul nu are nevoie doar de creativi, ci și de oameni care să nu sperie de dinamism și de ceea ce se întâmplă de la o zi la alta. Le pot spune eu că nici o zi nu seamănă cu cealaltă. Mai mult de atât, fiecare sarcină scoate la lumină noi caracteristici și detalii. Frumos și dinamic, ne conturăm brandingul personal.
L.L.G.: Care sunt cele mai mari realizări ale departamentului, de când îl conduci? Și mai ales, ce te-a convins să continui aventura Art Out, de peste trei ani de zile?
B.M.S.: Sunt de părere că fiecare sarcină dusă la sfârșit este o realizare, dar totul depinde de context și complexitatea lui. Iar ceea ce m-a convins a fost provocarea de zi cu zi, faptul că ”mi-am făcut de cap” într-un mod pozitiv și că mi-a fost permis să încerc.
L.L.G.: Cum este echipa Art Out?
B.M.S.: Dinamică, o familie mare și frumoasă, oameni cu care ți-e drag să te întâlnești și cu care să discuți. O a doua casă.
L.L.G.: Care e cea mai frumoasă amintire pe care o ai cu Art Out până acum?
B.M.S.: Fiecare moment este o amintire frumoasă, asta pentru că fiecare moment are al lui ceva special. Nu există lucruri la fel, provocări la fel, rezultate la fel.
L.L.G.: Ce planuri ai cu Art Out în viitor?
B.M.S.: Îmi doresc să creștem la fel de frumos ca până acum, chiar mai mult. Îmi doresc să ne dezvoltăm și să dezvoltăm proiectele pe care le schițăm, îmi doresc să dezvoltăm această familie și să aducem oameni buni și creativi. Și vreau să mă „dezlănțui” ca până acum.
L.L.G.: În final, ce înseamnă voluntariatul pentru tine?
B.M.S.: Înseamnă o bucățică din ceea ce ești tu ca om, o etapă în dezvoltare personală și profesională. Toată activitatea mea, pe partea de voluntariat, o văd ca o relaxare, ca o extensie a ceea ce fac, o îmbinare a utilului cu plăcutul.
L.L.G.: Spune-ne puțin despre parcursul tău profesional, despre experiențele care te-au definit mai bine, pentru a fi cea care ești azi.
B.M.S.: Întotdeauna mi-a plăcut să experimentez și să fac ceea ce îmi place. Am pornit pe partea de comunicare, am descoperit marketingul și digitalul, social media și brandingul. Cumva, undeva, ele se contopesc. Și de-a lungul anilor de studiu, le-am experimentat pe toate. Și culmea e că nici acum nu sunt hotărîtă. În fiecare zi descopăr ceva care mă atrage și mă provoacă. Și încerc. Mi-aș dori să fac cele de mai sus, undeva în domeniul artei. Niciodată nu aș refuza o asemenea provocare.
L.L.G.: De unde te informezi? De unde te inspiri în proiectele tale?
B.M.S.: Social media :)). Amuzant, nu? Se pare că toate acestea mă bântuie. Urmăresc câteva pagini din domeniu, care comunică fiecare noutate, dar pentru cultura mea generală citesc ce mi se recomandă. Și, Slavă Domnului, am o listă lungă……..Timp și sănătate îmi trebuie, restul vin de la sine.
L.L.G: Știm ca ai o frumoasă istorie în dans, ai făcut parte dintr-un ansamblu de dansuri populare, ai participat la o serie de competiții. Recent, ai intrat în trupa de dansatori profesioniști a lui Nea Marin. Spune-ne mai multe despre asta.
B.M.S.: Mereu am simtit ca arta face parte din personalitatea mea și, deși nu-mi plăcea muzica populară, am ajuns să iubesc portul și cultura românească. Eu încurajez arta în orice formă a ei și cred cu tărie că nu ar trebui să o lăsăm să dispară. A face dans popular este o relaxare. Toți pașii pe care îi învățăm, din fiecare zonă a țării, te aduc mai aproape de oamenii de acolo, de poveștile lor. Nu exclud studiile în etnologie sau dorința de a deveni profesor, astfel încât să pot împărtăși cu ceilalți dragostea de joc și port popular.
L.L.G.: Care sunt lucrurile de care ești cea mai mândră până acum și de ce?
B.M.S: Indiferent dacă au fost bune sau rele, eu sunt mândră de mine ca om. Am luptat să fac ce vreau, să trec de stereotipuri pe partea profesională, să mă dezvolt așa cum cred eu că mi-ar fi bine.
L.L.G.: Ce planuri de viitor ai?
B.M.S.: Să găsesc un punct comun între toate pasiunile mele și să mă dezvolt. Să fac performanță în toate activitățile mele, să cresc așa cum trebuie. Și pământesc vorbind, să muncesc mai mult, să-mi cumpăr ce am nevoie, o familie…de-ale vieții planuri.
L.L.G.: Ce faci in timpul liber? (știm că nu ai foarte mult) Unde te poate întâlni publicul Art Out?
B.M.S.: Dorm….și merg la repetiții, haha.
Serios vorbind, în ultima perioadă, timpul liber s-a împărțit între sala de repetiții și redactarea lucrării finale (aka disertație). Bine, și puțin somn. Și pentru că sunt om de digital, unde pot fi găsită dacă nu pe social media? V-am zis ca sunt addicted? V-am zis. ;D
L.L.G.: În final, recomandă-ne, te rog, o carte/ un film/ un album muzical și spune-ne de ce ai ales așa.
B.M.S.: Pfff, grea decizie. Dar, pentru că-mi sunteți dragi, vă las aici câteva:
Seriale: House of cards, Lie to me
Cărți: Eat, Pray, Love – Elizabeth Gilbert / Sapiens si Scurta istorie a omenirii – Yuval Noah Harari
Le-am ales pentru că sunt primele care mi-au venit în minte. Dar lista poate continua…