You are currently viewing A patra săptămână de LIKE CNDB, ediția a III-a, De neîncadrat

A patra săptămână de LIKE CNDB, ediția a III-a, De neîncadrat

Centrul Național al Dansului București prezintă a III-a ediție a Festivalului LIKE CNDB, o selecție de evenimente conexe reunite sub umbrela LIKE CNDB, în perioada 17 martie – 17 aprilie 2016, la sala Stere Popescu.

Festivalul oferă forme hibride de spectacol și manifestări conexe – „forme orfane”, rezultate din întâlnirea cu celelalte arte. LIKE CNDB își dă întâlnire anul acesta cu festivaluri alături de care împarte un public alternativ, deschis experimentării în spațiul urban și artistic, un public avid de spectacole de dans contemporan, performance, teatru, film experimental, concerte, proiecții și conferințe.

În această săptămână puteţi urmări spectacolele:

Vineri, 8 aprilie / 19h30, CNDB, Sala Stere Popescu – Nud de femeie brunetă – Premieră/ Andreea David

Pentru acest performance, Andreea David a lucrat într-un spaţiu solitar, în care singurul observator a fost ochiul ei critic din viitor, prin intermediul camerei de filmat. În acest context, ea a devenit subiectul propriei judecăţi estetice și obiectul propriului narcisism. Știindu-se privit, corpul nud se ajustează imediat, performează posturi stereotip asociate feminităţii și reprezentării acesteia, imagini fetiș ce se cer mereu perfecţionate.

Andreea David este performer și arhitect. Are formare în dans contemporan la Centrul Naţional al Dansului din București. În 2012 e bursieră DanceWEBB la Viena și în 2013 la e.x.e.r.e.c.e. CCN Montpellier. Participă în festivaluri ca Explore Dance Festival, Impuls Tanz Vienna și Temps d’images Cluj.

Sâmbătă, 9 aprilie/ 18h30 și 19h30, CNDB, Sala Stere Popescu – Untitled/ Ciprian Mureșan

Pornind de la narațiuni fragmentare și replici generate de interacțiunea dintre un grup de copii și cei doi păpușari, Lucian Rad și Enikő Takács, în timpul unor workshop-uri preliminare, piesa se compune dintr-o suită de momente în care sunt schițate diverse „personaje și situații”. Departe de a forma scenarii liniare și coerente, micile momente dramatice – în care copiii transformați în păpuși sunt manipulați de păpușarii costumați în păpuși gigantice – ne reamintesc de granița aproape indistinctă dintre libertate și manipulare.

Duminică, 10 aprilie/ 19h30, CNDB, Sala Stere Popescu – Sub semnul întrebării – retrospectiva CNDB/ prezentare video/ discuție publică

Intrare liberă

Cele cinci întâlniri din cadrul festivalului Like CNDB 2016 sunt dedicate evenimentelor majore din activitatea Centrului Național al Dansului București, desfășurată pe parcursul celor 11 ani de confruntări, realizări, speranțe, aventuri și împliniri.

Cu un concept și o viziune curatorială care îi aparțin lui Carmen Coțofană, retrospectiva CNDB va consta atât în prezentări de materiale video și fotografii, cât și de documente din arhiva Centrului, fiecare întâlnire reprezentând câte o întrebare la care căutăm răspuns în mod colectiv. Tema întâlnirii din 10 aprilie, penultima din cadrul festivalului LIKE CNDB, este „CNDB închiriat (2014-2015)”.

Duminică, 10 aprilie/ 19h30, CNDB, Sala Stere Popescu – Artist talk/ Ciprian Mureșan

Intrare liberă

Ciprian Mureșan (n. 1977) este un artist vizual care trăiește și lucrează la Cluj. Din 2005 este editor în cadrul redacției revistei „IDEA artă + societate”. În 2014 a fost profesor invitat la Hochschule für Bildende Künste Braunschweig. Cele mai recente expoziții personale includ: Ciprian Mureșan, Ludwig Museum, Budapesta (2015); Ciprian Mureșan, Plan B, Berlin (2014); Obstacle Racing, Hochschule für Bildende Künste Braunschweig (2014), Stage and Twist (cu Anna Molska), Tate Modern, Londra (2012).

În lucrările sale, el explorează, recuperează și recontextualizează referințe istorice, sociale și culturale (literare și/sau artistice), pentru a dezvălui complexitatea vieții cotidiene.

Duminică, 10 aprilie/ 21h00, DESCHIS Gastrobar – Performance în cadrul Festivalului Internațional de Film NexT 2016

Carmen Coțofană, Paul Dunca și Maria Mora vor avea o intervenție interactivă în cadrul evenimentului „Avant-garde at NexT Film Festival 2016”, însoțită de proiecțiile realizate de Ion Cotenescu. Performance-ul lor va explora corporalitatea în relație cu audiovizualul.

Carmen Coţofană este artist liber profesionist, cu studii de balet la Liceul Octavian Stroia din Cluj Napoca şi coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti. Începând cu 1999, participă în diferite proiecte coregrafice şi performative ce au fost prezente în festivaluri naţionale şi internaţionale, trece prin experienţa producţiilor personale, colaborează în proiecte de teatru şi continuă să chestioneze fiecare moment al timpului prezent.

Paul Dunca – un activist al corpului queer – s-a născut în Bucureşti, unde continuă să trăiască şi să muncească. După ce a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale (secţia Coregrafie) şi masterul de Scriere Dramatică în cadrul U.N.A.T.C., a încercat să nu spună niciodată ‘NU’. Acesta este şi motivul pentru care munca sa are un caracter eclectic și include o expresie cât mai diversă.

Maria Mora și-a descoperit valențele performative activând atât pe scenă, cât şi în spații neconvenționale, participând în stagiuni naționale sau festivaluri și bienale internaționale. Este activă în producția de evenimente, fashion design, şedinţe foto şi alte produse contemporane.

Ion Cotenescu desenează lumina proiectată pentru spații și corpuri în mișcare.

 Biletele se pot achiziționa online pe kompostor.ro sau de la sala Stere Popescu înainte cu o oră de începerea fiecărui spectacol. Prețul biletelor este 25 lei/spectacol, 150 lei pentru întregul festival sau 65 lei pentru un pachet de patru spectacole. Preț redus pentru studenți, elevi, pensionari 15 lei/spectacol, 80 lei pentru întregul festival sau 40 lei pentru un pachet de patru spectacole.

Intrarea la restrospectiva CNDB și artist talks este gratuită.

Lasă un răspuns