Scrisoare deschisă către Ministerul Culturii
„București Docuart Fest” declarat neeligibil de CNC și notat cu două note de zero
Asociația Docuart a inițiat în data de 10 august o scrisoare deschisă către Ministerul Culturii, prin care cere reanalizarea și modificarea regulamentului în vigoare al Consiliului Național al Cinematografiei pentru sesiunea de finanțări nerambursabile, drept urmare a neregulilor care pot fi săvârșite prin modul în care acesta este formulat în prezent.
Proiectul „București Docuart Fest”, singurul festival dedicat exclusiv documentarului românesc, a fost declarat neeligibil de Centrul Național al Cinematografiei (CNC). Ca urmare a modului de analiză și notare lipsit de claritate, precum și a erorilor de calcul constatate, organizatorul festivalului, Asociația Docuart, a decis să se adreseze Ministerului Culturii.
Principalul obiectival redactării de către Docuart a scrisorii deschise îl constituie modificarea documentului „Regulament privind concursul de selecție a proiectelor cinematografice în vederea acordării de credite financiare directe pentru dezvoltare de proiecte, producție şi distribuire de filme” al CNC. Asociația invocă, în acest sens, motive precum conflictul de interese, lipsa posibilității de contestare a notelor, lipsa justificării notelor și diferențele neobișnuit de mari între notele acordate.
Aplicând în cadrul sesiunii de finanțare CNC, Docuart nu a întrunit, conform rezultatului final oferit de cei 7 membri ai consiliului de administrație, criteriile necesare pentru a primi finanțare (conf. răspuns adresă nr 3169 / 11.06.2015). Din cele 70 de puncte necesare, proiectul depus de Docuart a primit 68.5 puncte. Acest rezultat final cuprinde, însă, o serie de nereguli în forma de notare a consiliului de administrație, precum și greșeli de calcul. Printre sesizările către Ministerul Culturii se numără: calcularea greșită a totalului acordat de unul din jurați (53 în loc de 54 de puncte, cât reiese în urma adunării), diferența mare între punctajele finale acordate de fiecare membru (53 de puncte în contrast cu cele 79 oferite de un alt membru) și acordarea nejustificată de două note de zero pentru un criteriu la care ceilalți membri au oferit aproape nota maximă (8 din 10 puncte posibile). Președintele Docuart, Daniela Apostol, menționează în scrisoare că „o evaluare obiectivă nu ar permite asemenea distanță de 26 de puncte”.
În lipsa unor lămuriri din partea CNC, pe care asociația le-a solicitat imediat după primirea rezultatului, Docuart a depus o cerere în vederea aplicării prevederilor art. 74 din Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2335 / 2006, conform cărora Consiliul de Administrație al CNC poate acorda fonduri în afara sesiunii de concurs. Analizarea acestei cereri a fost refuzată.
În încheierea scrisorii, președintele Docuart își exprimă îngrijorarea cu privire la notarea corectă a celorlalte proiecte finanțate în această sesiune și la desfășurarea ultimelor evenimente care încalcă principiile de funcționare CNC. Conform atribuțiilor oficiale, CNC susține programe de cultură și educaţie cinematografică, acordând sprijin financiar nerambursabil pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești, inițiază și sprijină financiar orice forme de punere în valoare a creației cinematografice românești și a patrimoniului național al cinematografiei. În fapt, acestea sunt obiective ale proiectului depus de Docuart și declarat neeligibil de CNC.
Mai multe detalii despre proiectele asociației http://docuart.ro/despre
Despre „București Docuart Fest”
„București Docuart Fest”este singurul spațiu care reunește filme documentar exclusiv românești, contemporane. Cea de a 4-a ediție se va desfășura în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2015. Primele trei ediții au adunat peste 25.000 de spectatori, peste 90 de documentare românești proiectate, peste 20 de astfel de filme studențești, 6 sesiuni de master class cu jurnaliști și regizori români, peste 15 premii acordate în cadrul evenimentelor.
Demersul curent a pornit din dificultatea în care se află asociația de a organiza în condiții cât mai bune festivalul, având până la momentul actual mai mult de 60 de filme înscrise în preselecție la ediția curentă.
Festivalul nu percepe taxă de înscriere studenților sau regizorilor profesioniști, dar nici spectatorilor.Intrarea liberă face parte din inițiativa de a încuraja consumul de produse culturale autohtone pe care o derulează Docuart. Astfel, președintele asociației încheie scrisoarea deschisă cu următoarele rânduri:
„În acest context şi având în vedere alte nereguli semnalate de ceilalți operatori culturali de-a lungul timpului în legătură cu modul de aplicare a regulamentului de către CNC, ne bazăm pe o soluționare corectă din partea unei instituții care sprijină în mod firesc şi nepartizan fenomenele culturale”.
Scrisoarea deschisă poate fi citită în întregime aici
http://docuart.ro/stiri/scrisoare-deschisa-catre-ministerul-culturii