CEREMONII
Expoziţie Personală de Roman TOLICI
Muzeul Naţional de Artă al Moldovei
Curator Adina Zorzini
10 – 24 Aprilie 2014
Roman Tolici este cel mai cunoscut artist contemporan român de origine basarabeană, născut în 1974 la Ghetlova (fosta URSS) şi stabilit la Bucureşti din anul 1997; artistul stăpâneşte în egală măsură tehnicile tradiţionale ale desenului şi pe cele ale picturii, împreună cu manierele clasice ale reprezentării în artă, pe care le utilizează însă într-o direcţie contemporană. Astfel, Roman Tolici îmbină nivelul tehnic cu cel conceptual în practica sa figurativă, prin juxtapunerea unor stiluri care merg de la Renaşterea Italiană la cea Nordică sau Flamandă cu tehnici recente şi problematici de actualitate.
Expoziţia personală Ceremonii, organizată şi prezentată de către Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău, prezintă o selecţie amplă de lucrări realizate de Roman Tolici pe parcursul ultimului deceniu, care cuprind şi descriu atât subiecte de interes general politic, social sau religios, cât şi evenimente biografice, de natură personală, din viaţa artistului.
Titlul expoziţiei conotează ansamblul lucrărilor concret şi simbolic, plasându-l pe artist în poziţia unui maestru de ceremonii: fundalurile realiste şi hiper-realiste transgresează funcţia unor simple peisaje şi chestionează o întreagă diagramă internaţională de celebrări (zilele naţionale din seria Park), acţiunile cotidiene ale unor figuri comune devin descrieri ale tiparelor comportamentale general acceptate (picturile din seria Action), în timp ce reprezentările nunţii şi înmormântării, care centrează întreaga prezentare, constituie cele mai importante ritualuri de viaţă şi de moarte care marchează existenţa umană.
Roman Tolici s-a născut în timpul unui regim sovietic exacerbat, şi-a îndeplinit educaţia artistică în regim de internat la o şcoală dintr-o ţară ex-sovietică şi s-a stabilit ulterior într-un alt teritoriu fost comunist: în cele din urmă, demersul şi evoluţia sa reflectă diferite aspecte ale Europei de Est, chestionând dilemele lumii. (Adina Zorzini)