ÎN URMA ACULUI. ROMÂNII DE PESTE BUG 5 februarie – 2 martie 2014, Sala Irina Nicolau Muzeul Național al Țăranului Român

 

Pentru noi, a fost emoționant să aflăm că în Ucraina, dincolo de Bug, trăiau în anii ‘40 – și încă mai viețuiesc – comunități rurale românești. Informația a căpătat materialitate odată cu descoperirea colecției de cusături alcătuită în 1943 de către Anton Golopenția și dăruită, începând din anul 2006, Muzeului nostru, de către Sanda Golopenția. Expoziția ÎN URMA ACULUI propune un discurs vizual, audio și audiovizual despre povestea cusăturilor românești din Donbas.

 

Războaie, închisori, emigrări, amuțiri, multă răbdare: cusăturile au drumețit, au emigrat, au fost închise. Ștergare, cămăși și păretare au călătorit pe rute lungi, din Donbas, la București, din București, la Ithaca, N.Y., și de acolo la Providence, R.I. în Statele Unite, apoi, din Providence, înapoi, la București. Drumurile s-au înscris în intervalul 1943–2005. Unele dintre cusături au stat în lăzi, cutii sau dulapuri, nebucurând ochii nimănui, timp de mai bine de 50 de ani. 

 

Poate că e timpul să încercăm să scoatem de sub sfielile tăcerii de cultură mereu altfel dominată și mereu îndoindu-se de sine momente, cum a fost cel al cercetării I.R.E.B., în care s-a îndrăznit tinerește întâlnirea cu semeni înstrăinați de multă vreme, dar păstrând încă nume, vorbe și podoabe ale vieții prin care puteau fi contactați și înțeleși. Momente de acest fel luminează nu numai un aspect al trecutului românesc, ci și modul în care se poate vorbi astăzi despre o diversitate românească. (Sanda Golopenția).

 

ÎN URMA ACULUI. ROMÂNII DE PESTE BUG – expoziție deschisă în sala IRINA NICOLAU, în perioada 5 februarie – 2 martie 2014. Vernisajul va avea loc în ziua de 5 februarie, orele 17.00, cu ocazia împlinirii a 24 de ani de la (re)înființarea Muzeului.

 

Vineri 7 februarie, la orele 14.00, în expoziție se vor lansa volumele: 

Școala sociologică de la București. Publicații, expoziții și proiecte internaționale(număr special, Transilvania 1/2014)

și

Școala sociologică de la București. Contexte, tendințe, crize(număr special Sfera Politicii, mai-iunie 2013)

 

Vor vorbi: Sanda Golopenția, Vintilă Mihăilescu, Zoltán Rostás, Dumitru Sandu, Radu Vancu și colaboratorii celor două reviste.

 

 

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități,
Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București fm,
RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura,
BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, 24Fun, Port.ro,
b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro,
www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro,
www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro,
www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro,
Terra Magazin, www.meidaiq.ro.

Lasă un răspuns