Săptămîna aceasta , la sediul Universității Naționale de Arte din București a avut loc o conferință de presă pe tema împlinirii, în 2014, a 150 de ani de la înființarea celei mai importante instituții de învățămînt artistic din România. Rectorul UNArte, prof.univ.dr. Cătălin Bălescu, a expus succint calendarul evenimentelor care vor marca această aniversare, pe tot parcursul anului viitor.
Enumerăm cîteva dintre evenimentele-cheie, care vor avea cu siguranță un puternic impact la public: expoziția absolvenților UNArte, organizată la Muzeul Național de Artă, în perioada mai-septembrie 2014, care va cuprinde lucrări ale celor mai cunoscuți artiști români din perioada 1864-1950.
În luna iunie, va găzdui Expoziția „Transform in Art Education”, realizată prin cooperarea cu universitățile de artă din spațiul cultural balcanic – alături de UNArte, vor expune universități din Istanbul, Sofia, Salonic, Zagreb, Belgrad sau Skopje.
În noiembrie, la Muzeul Național de Artă Contemporană, se va deschide expoziția curatoriată de prof.univ. Adrian Guță, dedicată artei moderne românești din perioada 1960-1970. Vor mai fi organizate expoziții ale studenților actuali ai UNArte (Sala Dalles) și ale facultăților de artă decorativă, modă și design (Biblioteca Centrală Universitară).
Academia Română va găzdui un simpozion la nivel național, coordonat de academicianul Răzvan Theodorescu, iar la Institutul de Istoria Artei din București va avea loc o sesiune de comunicări (coordonator prof. Adrian-Silvan Ionescu), ambele evenimente fiind dedicate celor 150 de ani de învățămînt românesc artistic.
O atenție deosebită va fi acordată și identității vizuale a acestui șir de evenimente aniversare. Prof. Dinu Dumbrăvician și prof. Marina Teodorescu au prezentat jurnaliștilor o serie de lucrări realizate de studenții Secției de Design Grafic, din care urmează a fi selectată propunerea care ilustrează cel mai bine conceptul întregului proiect.
În partea a doua a conferinței, s-a discutat despre schimbările în plan arhitectural care vor avea loc într-un viitor apropiat și care vizează sediul UNArte din strada G-ral Budișteanu. Este vorba de demararea lucrărilor de extindere și remodelare funcțională a acestui sediu, avînd în centrul atenției reabilitarea monumentului de arhitectură Casa Scarlat Ghica. UNArte este singura instituție de învățămînt superior din țară care, în 2010, a decis să lanseze un concurs pentru înnoirea propriului sediu. Cerințele specifice unei astfel de instituții (săli de clasă, aule, galerii expoziționale etc) au stat la baza acestei hotărîri, dar și complexitatea și exigențele urbanistice ale zonei istorice în care se află amplasat sediul central. Cîștigătoarea acestui concurs a fost biroul de arhitectură ADN, din Bucuresti. Prezent la conferința de presă, arhitectul Andrei Serbescu a oferit amănunte legate de conceptul proiectul și perspectiva realizării sale. Ca dovadă că proiectul echipei de la ADN merita premiat este selectarea acestuia de a reprezenta România la Festivalul de Arhitectură de la Londra, ediția 2013. Publicul va putea afla mai multe amănunte cu privire la schimbările urbanistice ale acestei zone centrale în cadrul unei conferințe de presă care va fi organizată exclusiv pe această temă, în luna noiembrie a acestui an.
Înființată în 1864, cea mai mare instituție de învățămînt superior artistic din România se pregătește de celebrarea a 150 de ani de la fondarea sa. De-a lungul acestor 150 de ani, profesorii și studenții prestigioasei școli de arte frumoase, nume precum Theodor Aman, Gheorghe Tattarescu, George Oprescu, Ion Andreescu, Ștefan Luchian, Constantin Brâncuși, Victor Brauner sau Paul Neagu, au contribuit la integrarea artei românești în circuitul internațional.
Site-ul oficial al Universității Naționale de Artă din București: http://www.unarte.org/
Contact: • asistent Raluca Ionescu (0721250 031, raluca.m.ionescu@gmail.com) / • secretariat – Lia Bujor (tel.: 0213125197, fax.: 021 3125429, rectorat@unarte.org)