Mini ghid marca Art Out de supraviețuire
pentru părinții si copiii aflați în izolare/carantină
Un material realizat de Camelia Violeta Sava
Art Out a dovedit de-a lungul timpului că poate fi un partener de încredere, atât pentru instituțiile de cultură și învățământ, cât și pentru elevi și părinți deopotrivă. În această perioadă, care nu se știe cu siguranță cât va dura, fiecare dintre noi trebuie să răspundem, cu experiența și resursele proprii de orice fel, provocării pandemiei de COVID-19. În contextul acestei situații globale, în țara noastră, la fel ca și în țările europene grav afectate de răspândirea cu repeziciune a coronavirusului, instituțiile de învățământ și cele de cultură au fost obligate să-și suspende activitatea. În plus, mulți părinți trimiși în șomaj tehnic, sunt în situația de a lucra de acasă, acolo unde este posibil acest lucru, dar în același timp trebuie să găsescă diverse resurse educaționale pentru a asigura copiilor și adolescenților o dezvoltare cognitivă armonioasă, chiar și în acest context destul de dificil.
Chiar dacă în ultimele săptămâni, mai mult ca oricând, auzim pe toate canalele media de informare că trebuie să ne spălăm pe mâini, acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne spălăm pe mâini și de educație. Un om educat nu înseamnă doar un om cu studii superioare sau unul cu diplome sau diverse certificate de absolvire a unei forme de învățământ, ci un om educat este un om care învață permanent, care dorește mereu să evolueze; nu degeaba spuneau bunicii și părinții noștri că „omul cât trăiește învață”.
Însă, pentru o perioadă oarecare de timp, educația formală nu mai poate fi asigurată la un nivel superior de performanță, cu tot efortul acelor cadre didactice dedicate care încearcă să profite de avantajele tehnologiei moderne și să-și continue activitatea didactică de acasă. Astfel Art Out, ca promotor activ al culturii și al educației nonformale și informale a tinerilor, vine în sprijinul cadrelor didactice, dar mai ales al părinților, propunând câteva resurse educaționale și activități de tipul homeschooling.
În primul rând ne-am gândit la metoda Montessori, care a cunoscut un avânt destul de mare în ultimii ani, apreciată pentru faptul că pune în prim plan copilul și dezvoltarea lui armonioasă în raport cu mediul înconjurător.
Pentru școlarul mic, Cristina Oțel propune șapte astfel de activități de tip Montessori, din care părinții se pot inspira, folosindu-se de obiecte pe care le găsim în orice casă, precum legume, paste, piese Lego, clește de bucătărie sau păhărele de plastic de unică folosință.
Ileana Daian-Șova ne propune pe pagina sa două jocuri la care participă și părinții alături de cei mici: jocul De-a v-ați ascunselea (pe care adulții de azi îl cunosc foarte bine din copilăria lor) și jocul 5-4-3-2-1. Evident că părinții pot găsi și alte idei de jocuri împreună cu cei mici, folosindu-se de propria imaginație.
Pe mamaverde.ro Cătălina Sfarlos, „mamă de Tudor” și „fost jurnalist”, cum îi place să se prezinte pe blogul său, propune pentru cei mici o serie de activități creative menite să îi ajute pe părinți și pe copiii acestora să petreacă timpul cât mai frumos împreună: de la pictură, la citit, dansat sau cântat, rezolvat puzzele-uri, modelat cu plastilină sau chiar cu aluat de prăjituri, la învățat o limbă străină. În plus, găsiți acolo link-uri pentru activități pe care le pot desfășura cei care dispun de un spațiu de locuit mai puțin generos: vizitat muzee virtuale, vizionat spectacole ale Operei Comice pentru Copii, învățat geografia prin joc.
Un alt fost jurnalist, acum „full time mamă cu chef de joacă”, Cătălina Bucur propune Sticky Board amuzant pentru copiii mici și mai puțin mici cărora le place să tragă mereu de ceva. Tot ea ne arată și cum se construiește un Sticky Board; dacă v-am stârnit curiozitatea, vizitați cu încredere blogul său sunnysideup.ro .
Unul dintre membrii grupului #Rezistența și un tânăr foarte implicat în activități civice și campanii de conștientizare, Andi Cârlan, vine în ajutorul părinților cu o listă de activități ce pot fi realizate mai ales de cei care nu dispun de o casă la curte: bingo, topper de saltea, jocuri de societate (Nu te supara frate, rummy, darts, Monopoly Junior), gătit și spălat vase împreună cu cei mici.
Se întâmpla în urmă cu câțiva ani când probabil mulți dintre noi auzeam pentru prima dată de „homeschooling”; aflam atunci că un cunoscut cuplu de actori – Dana Nălbaru și Dragoș Bucur – au decis să-și retragă fetița de la școală și să o educe acasă. Deși o alternativă în creștere la sistemul de învățământ instituționalizat în multe țări din Europa și o practică foarte răspândita în Statele Unite, în România acest fenomen nu este reglementat în nici un fel, fiind abia la început. Totuși, „homeschooling”, „școala de acasă” sau „școala acasă” sunt noțiuni tot mai des întâlnite în ultima perioadă, de când instituțiile de învățământ și-au suspendat cursurile. Poate că ar fi cazul ca, atunci când situația va reveni pe făgașul normal, autoritățile să aibă în vedere și reglementarea acestei forme de educație, ca o șansă pentru copiii cu diverse dizabilități, precum și ca o alternativă la problemele cu care se confruntă azi învățământul.
Revenind la propunerile noastre de resurse educaționale, am putea să „privim peste ocean”, acolo unde homeschooling-ul este la el acasă, iar Jimmie Quick – freelancer și cofondator al iHomeschool Network – ne împărtășește din experiența sa de peste 13 ani de educație realizată în mediul familial. Pe blog-ul său dedicat acestui aspect, vă puteți inspira dintr-o listă de 47 de activități practice de homeschooling cu ajutorul cărora elevii dobândesc într-un mod distractiv cunoștințe de geografie, matematică, mediu înconjurător șa.
Tot într-un mod distractiv puteți să-i ajutați pe copii să-și însușească noi cunoștințe și deprinderi, cu ajutorul fișelor de lucru și ideilor de activități practice puse la dispoziție de Beth Gorden pe site-ul său 123homeschool4me.com. Cu siguranță veți avea de unde alege, blogul fiind bine structurat pe niveluri de școlaritate (de la grădiniță până la clasa a VIII-a) și foarte atrăgător vizual.
Pentru părinții prichindeilor care nu mai merg la „grădi” în această perioadă, le vine în ajutor Holly Homer din Dallas, mamă a trei băieți, ale cărei sfaturi și idei de activități de învățare prin joc (cum altfel, fiind vorba de cei mai mici) le puteți găsi pe blogul kidsactivitiesblog.com .
Peste 100 de resurse educaționale și idei distractive atât pentru copii de toate vârstele, cât și pentru părinți sunt puse la dispoziție pe blogul rockyourhomeschool.net. În plus, platforma learningliftoff.com vă pune la dispoziție 20 dintre cele mai bune website-uri de homeschooling și resurse educaționale pentru învățarea matematicii, a limbilor străine și a altor materii, într-un mod plăcut. Mult mai multe website-uri cu resurse de învățare de acest fel vă pune la dispoziție și blogul freddiesmummyuk.com.
Parcă nu mai sunteți chiar atât de îngrijorați la gândul că învățatul de acasă s-ar putea prelungi mai mult decât este prevăzut, nu-i așa? Mai ales acum când resursele educaționale sunt la un click distanță și fără să implice costuri ridicate. Pe blog-ul kingdomfirsthomeschool.com găsiți o multitudine de sfaturi, de la ceea ce implică hoomschooling-ul, la activități distractive de învățare, fișe de lucru, metoda Montessori, împrietenirea copilului cu cititul, până la cum să vă faceți voi înșivă un blog; veți putea chiar împărtăși din experiența voastră și altora.
Știm că generația tânără de astăzi este dependentă de tehnologie și petrece foarte mult timp în fața ecranelor device-urilor, iar pentru cei care au acum acces la tehnologie, vă propunem o vizită pe platforma wiseowlhomeschool.wordpress.com unde veți găsi link-uri cu jocuri și cursuri online pe care puștii voștri le vor adora; mai ales că au posibilitatea de a-și îmbunătăți cunoștințele de limba engleză.
Site-ul Marianei Abeid-McDougall din Ontario este un întreg univers dedicat homeschooling-ului; pe lângă faptul că vă ajută să alegeți din multitudinea de aplicații, jocuri, emisiuni tv, cărți sau filme, pe cele care au o valoare educativă superioară, fără a-i expune pe copii la cele cu conținut de tipul violență, droguri sau consumerism, un aspect de luat în seamă este și faptul că se adresează tuturor nivelurilor de școlaritate, de la grădiniță până la clasa a XII-a, inclusiv pregătirii pentru facultate.
Curiozitatea este un factor de sprijin în motivarea copilului de a învăța, iar stimularea curiozității lui se poate realiza printr-o diversitate de activități de dezvoltare a creativității. Soluții poți găsi pe platforma onlypassionatecuriosity.com.
La început, statul acasă a fost privit de copii ca un fel de vacanță, chiar și de către unii dascăli sau părinți. Însă cei mici se plictisesc destul de repede, astfel că părinții trebuie să găsească în fiecare zi alte și alte jocuri și activități care să-i țină activi și conectați la ceea ce înseamnă școala și învățarea. Huffpost pune la dispoziția celor interesați o paletă atractivă de resurse educaționale, dintre care menționăm doar vizitarea muzeelor virtuale. Și ce poate fi mai frumos și util în petrecerea timpului alături de copilul tău, decât să vizitați împreună muzee celebre din lumea întreagă, fie chiar și virtual deocamdată?
Un foarte important ajutor pentru cei care abia acum fac cunoștință cu ceea ce înseamnă școala de acasă este și platforma thechaosandtheclutter; pentru părinții care până acum se simțeau depășiți de situație atunci când trebuia să-i ajute pe copii cu temele la matematică, site-ul vine cu sfaturi pe care va trebui să le descoperiți singuri.
O ofertă diversificată de metode (inclusiv metoda Montessori) și resurse educaționale pentru învățarea matematicii, pe care noi o recomandăm cu drag este cea de pe platforma thepioneerwomen.com.
Recomandăm de asemenea colecția de resurse educaționale utilă mai ales profesorilor, de pe site-ul thehomeducator.com, unde vor găsi idei pentru întocmirea scenariilor didactice în predarea istoriei, biologiei sau artei.
Dacă am reușit să vă convingem că soluții există, atunci nu vă mai rămâne decât să vă inspirați sau să puneți în practică sfaturile noastre, însă cel mai important, să ținem cont de recomandările medicilor și de regulile impuse de autoritățile statului pe perioada stării de urgență, pentru a ne putea întoarce cât mai curând la viețile noastre de dinainte de pandemie.
#noistamacasa #statiincasa #staysafe #aigrijadetine