You are currently viewing Simona Șerban- un model de implicare în societate
credite foto- Vlad Lăzărescu

Simona Șerban- un model de implicare în societate

Un material realizat de Laura-Lucia Găvan

 

Simona Șerban este un exemplu pentru noi toți și cea care mereu ridică ștacheta Art Out, spunând că se poate, că vom face ce ne propunem, că e nevoie doar de implicare. Este cea care dă tonul la concepte și cea de la care am învățat multe pe zona de grafică publicitară și design grafic. Este colega care e gata oricând să ajute, să se implice în noi proiecte și să ajute voluntarii nou intrați în echipă. Dar dincolo de toate acestea, Simona este un tânăr architect foarte promițător, cu o viziune nouă pentru proiectele de arhitectură. Este un ghid pentru noi și un model de implicare în societate. Este prietenă și colegă în egală măsură. Vă invit să o cunoașteți mai bine prin intermediul interviului de mai jos.

 

Laura L. Găvan (L.L.G.): Ce ar trebui să știm despre tine, cum ești în viața de zi cu zi?

Simona Șerban (S.Ș.):  Printre multele concepte din cultura japoneză se numără și noțiunea de ikigai – în traducere liberă: fericirea de a fi mereu ocupat. Cumva, fără nicio legatură cu admirația mea pentru continentul asiatic (glumesc, evident că are), mă regăsesc în acest concept.

 

L.L.G.: De ce ai ales să fii voluntar Art Out?

(S.E.Ș.): Dinamica proiectului. Am ales să aplic ca voluntar pentru că nu aveam foarte mult timp liber, dar timpul liber pe care îl aveam voiam să îl dedic pasiunilor mele adiacente. Tipul de proiecte, evenimente și activități pe care le-am văzut abordate în cadrul Art Out m-au facut să îmi doresc să fac parte din echipa. În principiu, când vrei să evoluezi pe un anumit domeniu, adiacent sau chiar total paralel cu domeniul tău de activitate, vei avea nevoie de un context – la Art Out mi-a plăcut că aveam posibilitatea de a mă implica interdisciplinar, lucru pe care l-am și făcut.

 

L.L.G.: De ce departamentul de creație? Cum este dinamica acestei părți a Asociației Art Out?

(S.E.Ș.): Visuals are everywhere. Dacă vrei să creezi concepte arhitecturale coerente, trebuie să te pui la punct cu principiile de bază ale fizicii; dacă vrei să transmiți un mesaj care să aibă efectul dorit trebuie să știi să te exprimi; de aici și alegerea departamentului; prezentarea este totul.

Brainstorm, draft, produs final. Importantă în exprimarea grafică este informația. Departamentul de grafică are rolul de a canaliza atenția privitorului către ceea ce contează – mesajul brut. După cum spuneam mai sus, important este produsul final și modul în care îl prezentăm. Practic, creativii Art Out preiau angajamentul de a ilustra cât mai coerent și atractiv evenimentele și activitățiile pe care Art Out le organizează sau în cadrul cărora participă. Suntem pasionați de ceea ce facem, lucrăm împreună pe materiale grafice și facem schimb de articole faine din domeniu.

 

L.L.G.: La scurt timp, ai ajuns manager al departamentului. Ce înseamnă această experiență pentru tine?

(S.E.Ș.): Provocare multiplă. Nu numai că trebuia să mă concentrez pe necesarele pentru proiectele și evenimentele pe care le organizam, trebuia să mă ocup activ și de coordonarea echipei de creativi, de motivarea și implicarea lor în proiect. A fost și este o provocare, fiind un factor important care m-a ajutat să mă dezvolt din multe puncte de vedere.

 

L.L.G.: De ce merită să intre creativii în departament? Care-s cele mai faine lucruri pe care ni le poți spune despre departamentul pe care-l coordonezi?

(S.E.Ș.): “Am trimis la print”. O expresie care poate să însemne și de super bine, dar și de super panică. Cine nu știe la ce mă refer dar vrea să afle, hai în departamentul de creație.

La creație fain este mediul în care dezvoltăm grafica, modul în care comunicăm și faptul că întelegem necesitatea criticii constructive. Ca departament, prin definiție, ne ocupăm de imaginea proiectului Art Out. Toate proiectele, evenimentele, revistele, ghidurile sezoniere, content-ul social media, promovarea online și offline fuzionează și sunt modelate de membrii departamentului de creație, oferindu-le identitatea vizuală finală. Interesant, nu?

 

L.L.G.: Cum este echipa Art Out?

(S.E.Ș.): We don’t bite. Echipa Art Out este un colectiv efervescent de oameni, care adună voluntari de vârste și specializări diferite. Recomand tuturor care consideră că au timp de oferit unui voluntariat să le calce pe urme, evident, dacă își doresc o astfel de experiență.

 

L.L.G.: Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai cu Art Out pana acum?

(S.E.Ș): Online/Offline. Finalul Galei Art Out 2017, unde munca a tuturor voluntarilor Art Out implicați a culminat într-o seară mișto, urmată de un somn bine meritat. De asemenea, momentele în care lucrăm împreună și apar super concepte sunt preferatele mele.

 

L.L.G.: Ce planuri ai cu Art Out în viitor?

(S.E.Ș.): Îmi doresc să realizăm toate proiectele pe care le avem în plan. Ca manager al departamentului de creație, vreau să evoluăm constant, iar ca membru al echipei, pe cât îmi va permite timpul, mă voi implica și în scrierea de articole pentru revistele și blogul Art Out. Versatilitate.

 

L.L.G.: În final, ce înseamnă voluntariatul pentru tine?

(S.E.Ș.): Redefinirea conceptului de timp liber. Confucius avea dreptate, dacă vrei să te simți bine lucrând, fă ceea ce îți place. Implicându-mă în voluntariate pe domenii care mă atrag, pentru mine a fost și este un mod plăcut de a îmi petrece o parte din timpul liber.

 

L.L.G.: Știm că faci parte din echipa Over4 cu care reprezentați Romania în cadrul competiției Solar Decathlon Europe 2019.  Spune-ne mai multe despre asta, te rog.

(S.E.Ș.): M-ați prins. Este un proiect fain, prin intermediul căruia avem șansa de a construi de la 0 o locuință sustenabilă, independentă energetic. Suntem un colectiv interdisciplinar, studenți, arhitecti, ingineri de structură și ingineri instalatori, însă dorim constant să evoluăm și să ne extindem echipa.

Over4 este un proiect studențesc care propune o soluție pentru regenerarea ansamblurilor rezidențiale din perioada comunistă, reabilitarea holistică a acestora la standardul nZEB și îmbunătățirea condițiilor de confort ale locatarilor. Proiectul îl desfășurăm în cadrul competiției internaționale de case solare Solar Decathlon Europe, ediția din 2019, Szentendre, Ungaria. Dacă ți-am stârnit interesul și vrei să afli mai multe detalii, accesează pagina noastră: over4.org.

 

L.L.G.: Ai încheiat vara asta studiile de arhitectură. Ce a însemnat pentru tine perioada studenției la Arhitectură?

(S.E.Ș.): Ceai verde, schițe de schițe, 6-8 role de calc, macheta de la miezul nopții și concluzia că a fost cea mai bună alegere ca profesie.

Motivul pentru care am ales să studiez arhitectura este faptul că niciodată nu vei putea spune ca arhitect că știi totul, mereu va fi ceva nou de explorat, de descoperit, de învățat, asta înseamnă că nu ai cum să te plictisești vreodată de arhitectură, mai ales când are atâtea domenii conexe.

 

L.L.G.: Inevitabil, vine și această întrebare…care sunt arhitecții pe care îi apreciezi cel mai mult și de ce?

(S.E.Ș.): Arhitectura asiatică ma inspiră mereu, datorită strânsei legături și respectului pe care aceasta îl arată față de mediul natural, însă cu precădere arhitectura japoneză; Tadao Ando, Kazuyo Sejima, Ioshida Isoya, Toyo Ito, Kenzo Tange.

 

L.L.G.: De unde te informezi? De unde te inspiri în proiectele tale? Ce surse ne poți recomanda?

(S.E.Ș.): Internet, cărți, profesori. Pentru proiectele mele mă inspir din contextul în care construiesc; cultura, specificul locului, fiecare proiect îl încep cu o cercetare detaliată;  recomand plimbări prin oras, fără un traseu anume, urmat de observarea orașului; cum relaționează locuitorii cu clădirile, către ce clădiri ridică privirea, care sunt clădirile care ies în evidență, dacă s-a ținut cont de stilul arhitectural predominant al zonei când întâlnim în drum inserții de clădiri noi, ajungând până la registrul de înălțimi. Concluzie, dacă nu știi pentru cine construiești, degeaba te chinui.  

Recomand apelarea la profesorii din facultate, arhitecți, specialiști, cu siguranță au referințe relevante pentru proiectele de facultate și nu numai, iar pentru documentația online recomand: divisare.com |||  architecturaldigest.com ||| architizer.com

 

L.L.G.: Care sunt lucrurile de care ești cea mai mandră până acum și de ce?

(S.E.Ș.): Implicarea. Cred ca este important să ai curaj să te implici în lucrurile în care crezi, indiferent de rezultatul ulterior, să încerci lucruri noi și să evoluezi constant.

 

L.L.G.: Ce planuri de viitor ai?

(S.E.Ș.): Plănuiesc să activez în domeniul pe care mi l-am ales – atât în țară, cât și în strainătate –  să aprofundez încă 2-3 limbi străine și să îmi fac timp să citesc mai mult. Restul vin de la sine. Organic.

 

L.L.G.: Ce faci în timpul liber? (știm ca nu ai foarte mult) Unde te poate întâlni publicul Art Out?

(S.E.Ș.): În timpul liber îmi încarc bateriile; asta presupune o vizită la Cărturești în căutare de ceai verde (recomand Japanese Cherry Blossom), fac update listei de filme, seriale și documentare sau pur si simplu lenevesc cu o carte în mână.

 

L.L.G.: In final, recomandă-ne, te rog, o carte/ un film/ un album muzical si spune-ne de ce ai ales așa.

(S.E.Ș.):

Carte ||| Keigo Higashino – Salvation of a Saint

Film ||||  Submarine (2010) – Regie Robert Ayoade

Album ||| Atomic Blonde – Movie Soundtrack

 

Cartea,filmul și coloana sonoră recomandate sunt genul de experiențe compuse. Le recomand cu vin, ceai verde și/sau sushi. Enjoy.

 

Credite foto – Vlad Lăzărescu

Lasă un răspuns