Un periplu estetic în Spațiul Cultural

Expoziția de artă găzduită de Spațiul Cultural al Ambasadei Libanului la București  în decembrie 2017 asigură un periplu estetic complet  deoarece le are ca protagoniste pe Wendy Rombouts din Olanda, Johana Forerro din Columbia, Eri Mitsostergiou din Grecia și Vasia Stasinopoulou, de asemenea din Grecia, care expun picturi realizate în mai multe stiluri.

Interesant este că artistele nu au avut inițial pregătire specială de artă ci au început să picteze din postura de expat în România.

Wendy Rombouts de exemplu este mamă a 3 copii și soția directorului general al Heineken România. Pictura s-a născut ca un hobby inițial pentru ea dar când a început să se exprime pe pânză, rezultatul i-a spus că are talent. Bogăția trăirilor pe care le încearcă, susținute de diversitatea prilejuită de viața de expat, i-a creat un mod de exprimare propriu și i-a asigurat interesul privitorilor.

”Deoarece călătoream mult și –mi plăceau locurile pe unde treceam, inițial făceam poze”, spune Wendy Rombouts, ”dar la un moment dat am simțit brusc nevoia sa pictez. Viața în București mi-a dat liniștea sufletească și timpul să explorez pictura….”

Patru busturi de negrese cu mâinile în diverse poziții realizate de Wendy Rombouts în stil ușor naiv ne sugerează 4 atitudini umane: așteptare sau poate resemnare, o luare de poziție în case se simte hotărârea, o poziție pe punctul de plecare și un profil evitant.

4 characters

Imagine 1. 4 characters

Bright Colours  și Colourful de Wendy Rombouts sunt picturi abstracte in forme rectangulare, viu și cald colorate, în care se simte echilibrul formelor și culorilor, și care inspiră un sentiment de armonie și calm.

colourful

Imagine 2. Colourful

My Angel de Wendy Rombouts  reprezintă o tânără pictată în stil expresionist, o ingenuă roz cu aripi bleu și cu ochii închiși, pe un fond albastru. Marea reușită a acestui tablou este că deși ochii personajului sunt închiși, expresia feței este realizată prin formele gurii, și sprâncenelor, care dau impresia că ochii stau să se deschidă, lucru care ne atrage și ne face să petrecem timp în fața ei așteptând o mișcare a ochilor.

my angel

Imagine 3. My Angel

Pink Ladies  de Wendy Rombouts este inspirată de o lucrare de Kristin Vestgard, spune autoarea, expresionistă, și reprezintă 3 doamne, una îmbrăcată în pardesiu roz, altă în pardesiu bej și alta în pardesiu gri, în picioare, și emanând o eleganță care te face să petreci ceva timp în fața tabloului pentru a căuta sursa acesteia.

pink ladiesImagine 4, Pink Ladies

În Gathering, în același stil expresionist, Wendy Rombouts a reprezentat opt personaje masculine și feminine,  aliniate, însă cu capetele întoarse  în diverse direcții și care dau iluzia de dinamism. Pictura ne incită la presupuneri privind postura lor: de așteptare a cuiva care să li se alăture…de rearanjare într-o altă ordine…de explorare reciprocă…de despărțire…de surprindere ca urmare a unui eveniment care apare pe neașteptate…?

gatheringImagine 5. Gathering

Wendy Rombouts  reușește un alt registru estetic în surrealistul, dacă nu chiar dadaistul Cool Guys în care reprezintă două chipuri de bărbați, unul cu ochelari violet, celălalt cu ochelari galbeni. Prin culori și posturi, portretele ne invită la un întreg periplu al imaginației prin care îi putem plasa pe cei doi în diverse ipostaze și situații existențiale…desigur, ipotetice.

cool guys

Imagine 6. Cool guys

Un regal de culoare și un exercițiu de imaginație ne oferă grupul de picturi Blues, Golden, Greys, Copper precum și Icesberg. Morning Mist, Manhattan și Light Grey de Johana Forerro. Pete de culoare predominant rectangulare, aranjate cu dibăcie pe pânze mari, se dovedesc atractive pentru ochi chiar dacă semnificația lor se lasă greu de descifrat. Manhattan excelează prin dificultatea de a găsi cheia de interpretare: pete de culoare bej și bleu, estompate, prelungindu-se în sus și în jos de pe o linie orizontală situată la treimea superioară a tabloului, fără forme clare, lasă privitorul total pierdut în spațiu și în libertatea de a-și alege singur semantica.

La fel de incitant în a-i găsi semnificațiile  se dovedește The Network de Vasia Stasinopoulou care reprezintă aparent frunze roșii, parcă în cădere…Și pentru că titlul ne sugerează o rețea, zăbovim un timp în fața tabloului  pentru a căuta legăturile dintre frunze…și semnificația lor…

the networkImagine 7. The network

Surrealistul Garden Lady de Johana Forerro reprezintă un chip de femeie, multicolor, în care se reliefează o inimă stacojie plasată în partea stângă a capului, sugerând o simbolistică multiplă. Aceeași multitudine de idei ne apar și când privim corpul, constituit din contururi albe de frunze reprezentate pe fondul multicolor. După un timp, privitorul își dă seama că pictura ne invită să divizăm receptarea mesajului  pe două planuri: cap și corp…de la multicolor la alb…de la forme multiple la contururi de limb de frunză…

gaden lady

Imagine 8. Gaden lady

Togetherness de Vasia Stasinopoulou ține tot de abstract: două tablouri complementare în nuanțe de albastru și gri în care se simte armonia de culori.

Un exemplu de artă futuristă poate fi Bronze de Eri Mitsostergiou. Forme rotunjite simetrice față de o axă verticală care amintesc de petele de acuarelă puse pe o parte a unei foi de hârtie care se imprimă pe cealaltă parte la îndoirea hârtiei în două.

bronze (1)Imagine 9. Bronze

Chiar dacă inițial privitorul trebuie să facă un efort de concentrare pentru a face legătura între titluri și conținutul tablourilor, după ce a parcurs expoziția se simte îmbogățit estetic. Deși aparent abstracte și surrealiste, tablourile prezintă viața! Portrete…reuniuni…orașe…

Este modul special în care artistele ne spun că deși diverse, oamenii și țările au semnificații comune indiferent de locație iar atunci când ajungi să îi înțelegi și iubești, așa le reprezinți esența universal recognoscibilă…așa cum au făcut-o ele…

Articol de: Marcela Ganea

Sursa foto: Marcela Ganea

 

Lasă un răspuns