Teatrul Nottara, cu sprijinul fianciar al Primăriei Generale şi al Consiliului General al Municipiului București, împreună cu Festivalul Internaţional Shakespeare, organizat de Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova şi susţinut de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi Uniunea Teatrală din România, anunță evenimentele de închidere a Anului „Shakespeare – 400”, care se vor desfășura sub Patronajul Ambasadei Marii Britanii în România şi al British Council România, în zilele de 17 – 18 decembrie.
Programul oficial al manifestării constă în două recitaluri extraordinare, care vor avea loc la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara:
Nobile William, susținut de Michael Pennington(actor britanic de faimă internaţională, de la Royal Shakespeare Company), sâmbătă, 17 decembrie, ora 00. Reprezentaţia va fi prefaţată de intervenţia actorului Ion Caramitru, în calitatea sa de Ambasador Shakespeare pentru România (printr-un mesaj video).
- Lumea-ntreagă e o scenă, susţinut de actorul Emil Boroghină (societar de onoare al Teatrului Național Craiova), duminică, 18 decembrie, ora 19.00. Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti şi Domnul Nigel Bellingham, directorul British Council România, vor urca pe scenă, după reprezentație, pentru a declara închis Anul Shakespeare-400 în România,
În afara PROGRAMULUI OFICIAL, vor mai avea loc evenimente conexe:
- Relevanţa operei lui Shakespeare pentru tinerii de astăzi, colocviu programat duminică,18 decembrie, de la ora 12.00, la CafeNott (Teatrul Nottara etajul 1); moderator: criticul de teatru Marina Constantinescu, invitați speciali: prof.univ.dr. Mădălina Nicolescu, actori ai Teatrului Nottara;
- Spectacolul de teatru Mult zgomot pentru nimic de William Shakespeare, producție a Teatrului Nottara, în regia Dianei Lupescu, care va avea loc vineri 16 decembrie, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
- Miniconcerte de muzică elisabetană, jocuri și concursuri adecvate momentului. Detalii pe nottara.ro și www.facebook.com/Nottara
-
Festivalul Internațional Shakespeare este o manifestare care şi-a propus, încă de la început ca principal obiectiv să aducă în România spectacole ale celor mai importanţi regizori ai lumii, bătându-se, uneori cu disperare, să realizeze acest ideal. Pe lângă excepţionalele spectacole ale marilor regizori, unii ajunşi cu creaţiile lor pentru prima şi poate singura dată în România, sunt organizate și sesiuni ştiinţifice de comunicări, în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru şi Asociaţia Europeană de Cercetare Shakespeare, la care participă de ani buni o parte dintre cei mai străluciţi critici de teatru şi shakespeareologi de pe toate continentele. Atelierele teatrale studenţeşti, expoziţiile, editările şi lansările de carte şi toate celelalte manifestări înscrise în programul Festivalului, dau dimensiunea unui autentic eveniment cultural european.
Deschiderea Anului „Shakespeare-400” a avut loc în acest an, la începutul primăverii, la Teatrul Naţional din Bucureşti, în prezenţa Excelenţei Sale, Domnul Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi a Domnului Nigel Townson, Director al British Council România.
Alegerea Teatrului Nottara drept partener şi gazdă în realizarea manifestării de închidere a Anului „Shakespeare-400” în România se datorează prezenței istorice a pieselor Marelui Will pe scena din Magheru: patronul spiritul al teatrului, marele actor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, Constantin I. Nottara, a fost un strălucit interpret al rolurilor shakespeariene: Claudius, atunci când Hamlet era Grigore Manolescu în turneul de la Viena, Hamlet, în 1912, când în Bucureşti, în acelaşi an, rolul mai era jucat de Tony Bulandra şi Aristide Demetriad, a mai fost Lear şi Shylock.
Fostul mare actor şi director al Teatrului Nottara, George Vraca, a continuat să scrie istorie cu Romeo, apoi cu Hamlet, în memorabilul spectacol din 1941 realizat de Soare Z. Soare, cu triplă distribuire: Vraca, George Calboreanu şi Valeriu Valentineanu. Tot Vraca a fost și Richard al III-lea, în ultimul său spectacol pe scena din Magheru.
Au preluat ștafeta shakespeariană George Constantin, cu Timon din Atena, în spectacolul lui Dinu Cernescu, cu Lear în montarea lui Radu Penciulescu, sau Prospero în Furtuna lui Liviu Ciulei. De neuitat a rămas și Ştefan Iordache, actor al Teatrului Nottara, strălucit Hamlet în regia lui Dinu Cernescu, pe scena din Magheru 20, apoi Richard al III-lea la Teatrul Mic în spectacolul lui Silviu Purcărete, și culminând cu acel memorabil Titus Andronicus la Teatrul Naţional din Craiova, în regia lui Silviu Purcărete, spectacol aplaudat pe scenele marilor festivaluri ale lumii. Firește, enumerările ar putea continua.
Nu în ultimul rând, Emil Boroghină, fondatorul și directorul Festivalului Internaţional Shakespeare, mărturisește că ”alegerea Teatrului Nottara ca loc al desfăşurării evenimentului s-a dorit a fi şi un semn de respect al unei importante părţi a slujitorilor teatrului românesc pentru acest minunat colectiv care, în frunte cu directoarea teatrului, Marinela Țepuș, a purtat o bătălie eroică, demnă de teatrul antic şi cel shakespearian, pentru a reveni, în sfârşit, Acasă.”
Sursa: http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2016/12/teatrul-nottara-gazduieste-inchiderea-anului-shakespeare-400/