Centrul Naţional al Dansului Bucureşti se va muta în noua sa casă în anul 2019, potrivit directorului Unităţii de Management al Proiectului din Ministerul Culturii, Bogdan Trîmbaciu.
Bucureşti –Corina Şuteu, ministrul Culturii, Bogdan Trîmbaciu, directorul Unităţii de Management al Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, şi Elena Seimeanu, director al Direcției Achiziții, Administrativ și Investiții din aceeaşi instituţie, au participat luni, 19 septembrie 2016, la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii coregrafilor şi artiştilor cu care Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) a colaborat de-a lungul timpului, organizată la sala Stere Popescu din Bulevardul Mărăşeşti 80-82.
În cadrul acestei întâlniri, reprezentanţii Ministerului Culturii i-au asigurat pe artiştii şi coregrafii din domeniul dansului contemporan că Sala Omnia, care a trecut în administrarea CNDB prin hotărârea adoptată de Guvern în ședința de joi, 8 septembrie 2016, și publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 722, din 19 septembrie 2016, va putea fi utilizată începând cel târziu din prima jumătate a anului 2019.
„Ne dorim să existe un soi de răspundere partajată între administraţia care va rămâne şi purtătorii proiectului, care sunteţi dumneavoastră, deci să urmăriţi şi dumneavoastră alături de ei ce se va întâmpla cu acest Centru, care e calendarul pe care îl propun, cum anume vor avansa lucrurile în aşa fel încât Centrul acesta să devină într-adevăr un centru dedicat dansului”, a declarat Corina Şuteu în deschiderea întâlnirii.
„Sala Omnia este inclusă în acordul-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care am făcut – Ministerul Culturii şi Unitatea de Management al Proiectului – Biblioteca Naţională. Împreună cu conducerea Centrului şi cu Ministerul Culturii şi doamna ministru, avem planuri mari”, le-a transmis Bogdan Trîmbaciu celor prezenţi. „Spuneam că aţi primit mai mult decât o clădire pentru că aţi primit şi o sumă de bani consistentă, adică aproximativ 12 milioane de euro fără TVA pentru restaurarea acestei clădiri. Este o sumă care ne va permite să facem tot ceea ce dumneavoastră ne cereţi. Investiţia va fi eşalonată pe maximum trei ani, sperăm noi. Deja am demarat discuţiile cu doamna director Vava Ştefănescu şi am primit de la dumneavoastră o temă de proiectare. Care înseamnă, în mare, ceea ce Centrul Naţional al Dansului doreşte să facă acolo, asta incluzând ce tipuri de spaţii, cum ar trebui să arate sala în aşa fel încât să răspundă cerinţelor unui astfel de Centru, dotări şi absolut tot ceea ce este necesar.”
Directorul Unităţii de Management al Proiectului din Ministerul Culturii a explicat şi felul în care va evolua amenajarea Sălii Omnia: „Din bugetul pe anul viitor avem deja alocate 5 milioane de euro ca să demarăm totul. Cum vom demara? Ne-am gândit să facem un concurs de soluţii, pentru că fiind o clădire care nu este monument istoric şi o clădire care se transformă– ea a fost sală de congrese, făcută de regimul de dinainte de ’89 -, aici avem nevoie de o viziune arhitecturală, care să ţină cont de solicitările dumneavoastră.
Vrem să facem o procedură cât mai rapidă, astfel încât concursul de soluţii să se materializeze şi în încredinţarea proiectului pentru viitoarea Sală Omnia, urmând ca execuţia să se facă într-un maximum de 2 ani. Noi încercăm să finalizăm totul la sfârşitul lui 2018, dar depinde de duratele licitaţiilor, de nimic altceva. Vă putem spune de pe acum că la sfârşitul lui 2018, sau dacă nu, pe parcursul primei jumătăţi a anului 2019, Centrul Naţional al Dansului va fi gata de utilizare pentru dumneavoastră. Sunt nişte date fixe, banii nu se pot pierde, sunt prinşi în acordul-cadru de împrumut, sunt alocaţi Ministerului Culturii, conform limitelor pe care le avem pentru anul 2017 la Ministerul Finanţelor, ei sunt prevăzuţi acolo.”
„Colegii care au elaborat hotărârea de Guvern s-au preocupat ca în această hotărâre să fiţi şi beneficiarii finanţării prin Unitatea de Management al Proiectului, să nu se piardă banii odată cu acest transfer şi să aveţi beneficiul de a putea avea în doi ani o clădire nouă pe care s-o puteţi utiliza în funcţie de nevoile dumneavoastră”, a adăugat Elena Seimeanu, director al Direcției Achiziții, Administrativ și Investiții.
Centrul Naţional al Dansului Bucureşti este singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan.
Centrul susţine şi promovează programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice şi care fac posibilă participarea scenei locale la un dialog extins la nivel internaţional. CNDB încurajează cercetarea, experimentul şi inovaţia în câmpul practicilor şi teoriilor din arta contemporană şi contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecţiei şi dezbaterii.
Creat ca o interfaţă dinamică şi flexibilă de relaţionare între profesioniştii domeniului şi publicul larg, CNDB prezintă anual o stagiune de spectacole în care sunt invitate producţii de dans contemporan româneşti şi străine, şi coproducţiile internaţionale pe care Centrul le susţine, oferind astfel publicului o paletă largă de discursuri artistice şi opţiuni estetice.