Bușteni, un oraș viu: Peste 10 artiști internaționali conturează viața în marmură, la Busteni International Sculpture Symposium (BISS)
Peste 10 artiști internaționali vor contura viața în marmură, între 6 august și 2 septembrie, la prima ediția a Bușteni Internațional Sculpture Symposium (BISS), vizitatorii putând admira viziunea și creativitatea unor renumiți sculptori din țări precum Argentina, Taiwan, Rusia, China, Egipt și Franța, atât la Castelul Cantacuzino, cât și pe străzile stațiunii montane.
Prima ediție a Bușteni Internațional Sculpture Symposium va avea ca element principal marmura, urmând ca în viitoarele trei sezoane – 2017, 2018 și 2019 – să se axeze pe andezit, granit și metal.
Simpozionul de sculptură aduce în fața publicului artiști din toate colțurile lumii, sculptori pentru care primează ideea, și nu forma, și care exploatează, totodată, calitățile fizice ale marmurei.
Astfel, invitații primei ediții BISS sunt Andre Naegelen (Franța), Emin Petrosyan (Armenia), Emiliano și Soledad Sacco (Argentina), Eugen Petri (România), Mikhail Sobolev (Rusia), Samia Monsenf (Egipt), Choe Sodong (Coreea de Sud), Shlomo Katz (Israel), Wang Biao (Taiwan) și Lei și Yong Zhao (China).
„BISS este rezultatul unor discuții productive cu primarul orașului Busteni, domnul Emanoil Savin, și cu sculptorul Eugen Petri, membru titular al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, care a mai organizat simpozioane similare în orașe din Europa. Începând din 2016 și pentru următorii trei ani, fiecare vară va expune un mixt artistic de sculptori profesioniști, clasici și avangardiști în aceeași măsură, care pentru patru săptămâni vor crea operele lor de artă în întreaga stațiune montană și în grădina Castelului Cantacuzino”, a declarat Kurt Neuschitzer, CEO al Zamora Estate.
Busteni International Sculpture Symposium reprezintă aproape 30 de zile în care, pe străzile orașului Bușteni, turiștii vor asista la un spectacol formidabil. Totodată, BISS oferă oportunitatea de a lua parte la întreaga creație, de a trăi, vedea și atinge fiecare contur dat acestora, de a observa incredibilul proces. Dalta și ciocanul care ating marmura, blocurile imense de piatră, liniile precise care se nasc din haos și pasiunea cu care sculptorii aleg fiecare detaliu compun frumusețea BISS.
Evenimentul cultural, organizat sub egida Galeriei de Artă a Castelului Cantacuzino și Primăria Orașului Bușteni, le oferă vizitatorilor nu doar posibilitatea de a vedea și admira sculpturile, ci și de a interacționa cu artiștii.
BISS face parte din proiectul BUSTENI the CITY of ARTS, care își propune să transforme stațiunea montană într-un oraș în care cultura să devină una dintre cele mai importante atracții pentru turiști.