Vladimir Şetran | Jurnal deschis

Galeria AnnArt vă invită la expoziţia personală Vladimir Şetran, Jurnal deschis, al cărei vernisaj are loc în spaţiul Parter al galeriei, miercuri 20 noiembrie, ora 7pm.

Expoziţia Jurnal deschis inaugurează ”sezonul Şetran” la AnnArt, fiind prima etapă dintr-un program expoziţional mai amplu dedicat maestrului Vladimir Şetran, figură centrală a artei contemporane româneşti.

Pictor şi totodată profesor – carismaticul fondator în 1969 al Catedrei de Design a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Vladimir Şetran are o operă impresionantă, construită pe parcursul a peste jumătate de secol: pictură figurativă și abstractă de mare forță, desen și grafică, toate în reprezentări hedonistice, dar și auster-reflexive ale lumii. Nudurile sale în linie minimalistă de desen sunt celebre. La fel – uimitoarele sale instrumente de lucru inventate de el însuşi.

Are în palmares o serie numeroasă de expoziţii în România şi în străinătate – de la Paris la Praga, de la Moscova la Viena şi Ulan Bator şi cu o răsunătoare participare în 1971 la Festivalul Internaţional de la Edinburgh prin galeria Demarco. Multe din lucrările sale fac parte din colecţii private în România, Franţa, Austria, Germania, SUA, Turcia, Liban sau Marea Britanie. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Şetran este totodată laureat al Marelui Premiu pentru Pictură UAP (1964) şi al Marelui Premiu pentru Artă Monumentală UAP (1984). În 2012 a avut două expoziţii personale simultane, Sânziene la Galeria AnnArt şi Cod de bare la Institutul Cultural Român din Bucureşti. Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

Jurnal deschis prezintă secvenţial cea mai recentă serie de lucrări a artistului, realizată în decursul anului 2013. Desenele în tehnici mixte pe hârtie fotografică prezintă cronologic creaţia cotidiană a artistului, precum paginile unui jurnal vizual desfăşurat pe simeze. Unitară la nivel de tehnică şi format, seria este compusă din mai multe subgrupuri coerente formal, care urmăresc trecerea graduală de la redare naturalistă la semn abstract, specifică creaţiei lui Vladimir Şetran. Secvenţele vegetale de flori, plante şi copaci, cele grafice, stilizate şi apoi gestualiste se derulează spaţial în expunere, precum cadrele fotografice ale unui film în slow-motion.

Expoziția Jurnal deschis este cea de-a doua expoziţie personală Vladimir Şetran la AnnArt, galeria care îl reprezintă în România. Pe lângă solo show-ul Sânziene din 2012, artistul a mai fost prezent şi în expoziţiile de grup ale galeriei: Caiet de planuri în 2011, artZoom de vară_01 în 2012, Mica Artă Mare, artZoom de vară_02 şi [en]counterpoint în 2013.

Expoziţia se va desfășura pe parcursul a 10 săptămâni și reunește peste 200 de lucrări ce vor fi prezentate pe simeze și în proiecții digitale. Poate fi vizitată în perioada 20 noiembrie 2013 – 30 ianuarie 2014, cu intrare liberă.

AnnArt este o galerie privată înfiinţată în mai 2011 care promovează și vinde artiști consacraţi și talente emergente deopotrivă. Are un program permanent de expoziţii, oferă programe de educaţie și consiliere pentru iubitorii de artă – privitori sau colecţionari. Publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști. Situată în zona Kiseleff/ Arcul de Triumf, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spaţiu de patrimoniu – la primul etaj şi parterul cu grădină al unei clădiri din anii ′30 semnată de arhitectul francez Ernest Doneaud. www.annartgallery.ro

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »