Viena, in plina dezvoltare – proiecte de urbanism

Domnul Franz Kobermaier. Copyright: Christian Fürthner/MA 19

Viena, in plina dezvoltare – proiecte de urbanism
Interviu cu domnul Franz Kobermaier, seful Departamentului Municipal 19 (MA19) – Arhitectura si amenajare urbana
al Vienei

Material realizat de Anca Georgiana Muicu

Viena- un oras in plina dezvoltare, este o metropola care acorda atentie proiectelor de urbanism si peisagistica, avand articulata o strategie pe termen lung.
Doua cele mai recente proiecte sunt noua Gara Centrala din Viena (inaugurata in 10 octombrie 2014) si cartierul Sonnwendviertel precum si „aspern Die Seestadt Wien” (aspern Orașul de pe malul lacului din Viena).

Constructia Garii Centrale a influentat dezvoltarea intregii zone, unde se dezvolta un nou cartier modern – „Sonnwendviertel”. In jurul garii se construiesc numeroase cladiri de birouri (cu o suprafata totala de 550.000 m2), 5.000 de locuinte pentru circa 13.000 de persoane si un parc pe sapte hectare. Astfel, a aparut necesitatea de a crea in zona infrastructura educaționala corespunzatoare, ceea ce a determinat administratia locala sa ia decizia de a construi noul campus scolar „Sonnwendviertel”, care a inceput sa functioneze in septembrie 2014, fiind considerat a fi unul dintre cele mai moderne centre de educatie din Viena. Ba mai mult, campusul scolar a fost nominalizat la „Mies van der Rohe Award” – premiul Uniunii Europene pentru arhitectura contemporană.

Sursa foto: http://hauptbahnhof-wien.at/de/Service/Bildergalerien/index.jsp

„aspern Die Seestadt Wien” (aspern Orașul de pe malul lacului din Viena) este unul dintre cele mai mari proiecte de urbanism din Europa. Pana în 2040 urmeaza sa se construiasca in trei etape pe un teren de 240 de hectare un ansamblu de locuinte si de birouri pentru 20.000 de locuitori precum si 20.000 de angajati. Proiectate după cele mai noi standarde de constructie termoeficientă, gandite chiar a fi energo-autarhice, solutiile urbanistice propuse fac parte dintr-un proiect „living lab” ce se deruleaza in timp real.

Mai multe putem afla din interviul de mai jos:

În momentul de față, Viena urmează o strategie bine pusă la punct, dezvoltarea sa este una controlată. Se urmează un anumit model care, ulterior, a fost adaptat la context?

Cu privire la dezvoltarea Vienei există din anul 1984 așa-numitele planuri de dezvoltare urbană. Acestea sunt reînnoite la un interval de 10 ani. Ultimul plan de dezvoltare urbană pentru Viena a fost aprobat de consiliul municipal în anul 2014 sub denumirea de STEP2025. Acesta se concentrează în primul rând pe expansiunea viitoare a orașului. Planului de dezvoltare urbană îi sunt subordonate grupuri de specialitate dedicate mobilității, spațiilor verzi și neconstruite precum și spațiilor publice.

Ce probleme ați identificat în orașul existent și ce rezolvări propuneți pe viitor?

Principala provocare pentru Viena constă în actuala expansiune a orașului. Viena înregistrează anual un spor de populație de 30.000 de persoane. Astfel se impun măsuri de asigurare a necesarului corespunzător de locuințe și de infrastructură (tehnică și socială).

Mai exact, care sunt principalele strategii și proiecte ce vizează Viena în prezent?

Cele mai importante proiecte se referă la construirea și implicit la alocarea spațiului pentru locuințe, școli, grădinițe și infrastructură tehnică.

De-a lungul timpului, planurile pe termen lung au suferit modificări și au necesitat o adaptare la noile situații (de exemplu cererea și construirea multor cladiri de birouri la un anumit moment, lucru ce a schimbat direcția planurilor inițiale). Ați identificat posibile astfel de situatii?

Un oraș se transformă continuu, așa încât prevederile trebuiesc mereu verificate și adaptate. La ora actuală acest lucru se întâmplă mai ales în ceea ce privește spațiul public, care este tot mai intens solicitat de entități particulare. Municipalitatea trebuie să elaboreze strategii în acest sens fără a pierde din vedere interesul și binele public.

În prezent, se pune foarte mult accent pe sustenabilitate și ecologie, indiferent că vorbim de infrastructură, urbanism sau arhitectură – de la promovarea mersului pe bicicletă până la turnuri ce abundă de vegetație. Există planuri ce vizează aceste aspecte?

În Viena există un Oficiu al Mediului, ca entitate independentă, un Departament pentru Protecția Mediului și un Departament pentru Protecție Climatică. După cum se vede, așadar, subiectul mediului înconjurător joacă un rol primordial pentru Viena. În cadrul planificării urbane, grupul dedicat mobilității se ocupă intens de acest subiect, mai ales în ceea ce privește viitorul transportului urban.

În Viena există clădiri semnate de arhitecți foarte renumiți, de talie mondială, ca Jean Nouvel și Zaha Hadid. Ce impact are acest lucru asupra orașului? V-ați gândit, pe viitor, la încă o posibilă colaborare de acest gen?

Pentru construcțiile semnificative, la Viena se organizează concursuri. Conform directivelor federale cu privire la licitații este vorba în general de concursuri deschise țărilor membre ale UE. Dar indiferent de concursuri, Viena este permanent în căutarea unor schimburi internaționale.

Până acum, vechiul și noul, din punct de vedere architectural, s-au îmbinat armonios, noile clădiri nu au afectat farmecul vienez dat de arhitectura veche. Pe viitor, credeți că acest aspect va fi la fel de important, adică se va proiecta în continuare ținându-se cont de arhitectura existentă sau interesul pentru acest lucru va disparea în timp?

Arhitectura istorică va juca mereu un rol important pentru Viena. De altfel au fost și create instrumentele necesare conservării acesteia. La Viena există posibilitatea de a stabili o zonă de protecție în planul de urbanism. Întregi ansambluri pot fi astfel salvate de la demolare.

Care e cea mai mare provocare, ce ridică cele mai multe probleme în conceperea și realizarea unui proiect? Are Viena un punct sensibil?
Dificile și complicate sunt procesele de negociere cu factorii decizionali și cu investitorii. Dar cred că situația este aceeași în orice oraș.

Care considerați că sunt punctele cheie în proiectarea de calitate? Indiferent de proporțiile proiectului, care sunt aspectele prioritare ce îi stabilesc direcția și îl definesc?

O premisă importantă a oricărui proiect este luarea în considerare a tuturor intereselor încă dinainte de începerea proiectării. A nu ignora interesele beneficiarului și a-i include pe cei vizați de la bun început reprezintă timp câștigat ulterior.

Puteți să numiți câteva atribute definitorii pentru munca, interesele și viziunea departamentului?

Departamentul Municipal 19 – Arhitectură și amenajare urbană răspunde, după cum ne arată și numele, de imaginea orașului Viena. Domeniile de activitate includ cercetarea fundamentală și stabilirea directivelor, amenajarea spațiului public, evaluarea obiectelor în vederea acordării avizelor de construcție și proiectarea de grădinițe, școli și clădiri oficiale.

Cum ați defini Viena în 5 cuvinte?

Tradițională, deschisă, sigură, verde, un oraș în care merită să trăiești (în germană un singur cuvant „lebenswert”).

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »