Training de restaurare icoane pe sticlă susţinut de un expert-restaurator al C.N.M. ASTRA pentru trei muzee din Republica Moldova

În perioada 27-29 noiembrie 2013, dr. Alina Geanina Ionescu, expert-restaurator pictură în cadrul Complexului Naţional Muzeal ASTRA a susţinut în Republica Moldova un training de restaurare a icoanelor pe sticlă. Evenimentul desfăşurat la sediul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, a reunit alături de restauratorii muzeului gazdă, invitaţi din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei şi din cadrul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

Trainingul s-a desfăşurat la iniţiativa d-lui Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Naţional de Artă a Moldovei, ca urmare a donaţiei primite de instituţia pe care o conduce, din partea  pictorului Sever Săsărman din Arad, România. Este vorba despre douăzeci de icoane pe sticlă din secolele XIX-XX.

Evenimentul a îmbinat dimensiunea teoretică (studii iconografice, tehnici de conservare a obiectelor, etapele restaurării) cu cea aplicativă. Demonstraţiile practice au avut ca obiect una dintre cele douăzeci de icoane, aflată într-o stare de degradare avansată, urmând ca celelalte nouăsprezece icoane să fie restaurate de către specialiştii-restauratori din cadrul Muzeului Naţional de Artă a Moldovei, pe baza documentaţiei ştiinţifice pusă la dispoziţia acestora de către expertul- restaurator al C.N.M. ASTRA.

În urma acestei acțiuni s-au deschis oportunități de parteneriat între instituțiile muzeale și universitare din Sibiu și Chișinău, ca un pod de legătură culturală.

La finalul celor trei zile de training, dr. Alina Geanina Ionescu a fost invitată la Ambasada României în Moldova de către d-l Valeriu Matei – directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, pentru a participa la ceremonia dedicată Zilei Naționale a României, eveniment la care a luat parte și preşedintele Traian Băsescu.  

Alina Geanina Ionescu este expert restaurator în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA, Sibiu, doctor în istorie, cadru didactic asociat al Universităţii Lucian Blaga, Sibiu, autoare a numeroaselor studii în reviste de specialitate, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Biroul de presă al C.N.M. ASTRA

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »