„Selfie-uri” din secolul al XVII-lea

Vincent Van Gogh

„Selfie-uri” din secolul al XVII-lea, expuse într-un muzeu olandez

 

Poate vă gândiţi că selfie-urile aparţin lumii contemporane, dar un muzeu olandez vrea să demonstreze că originile sale datează de acum câteva secole.

Într-o viitoare expoziţie, Mauritshuis din Haga, va scoate la lumină o colecţie de autoportrete realizată de artişti renumiţi, precum Rembrandt, Jan Steen, Carel Fabritius şi Gerrit Dou, reprezentanţi ai picturii olandeze din Secolul de Aur (sec. al XVII-lea).

Autoportretul era foarte popular printre pictorii olandezi din acea perioadă. Rembrandt a pictat şi a desenat o mulţime de-a lungul vieţii, conturând toate etapele tranziţiei sale de la un tânăr genial şi încrezător la un om dezamăgit şi falit.

Expoziţia numită “Autoportrete olandeze – selfie-uri din Secolul de Aur” va reuni 27 de lucrări, dintre care majoritatea împrumutate, care arată felul în care pictorii au ales să se autoreprezinte – ca burghezi înstăriţi, familişti, vânători sau pictori profesionişti.

„Dacă în zilele noastre oricine posedă un smartphone îşi poate face un selfie, pe atunci autoportretul era rezervat celor cu abilităţi artistice extraordinare”, au menţionat organizatorii expoziţiei. Dar un singur lucru a rămas neschimbat: faptul că autorii au libertatea să îşi aleagă modul în care vor să se autoreprezinte. Acest lucru se aplică tuturor autoportretelor, de la privirea posesivă a lui Boschaert în opera sa din 1630, în care îşi ţine strâns acuarelele, la duckface-ul actual.

Expoziţia va fi inaugurată pe 8 octombrie 2015, la Mauritshuis, gazda unora dintre cele mai importante colecţii de pictură ale Secolului de Aur olandez, incluzând „Fata cu cercel de perlă” a lui Vermeer. Expoziţia urmează a fi deschisă până pe 3 ianuarie 2016.

Sursa : http://www.reuters.com/article/2015/07/23/us-dutch-museum-idUSKCN0PX29320150723

Elisa Maxim

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »