Saul Leiter: Fotograful care a văzut lumea în culori

030-saul-leiter-photography-the-red-listSaul Leiter (1923-2013) a fost un fotograf american cunoscut pentru rolul său de pionierat al fotografiei color. S-a născut în Pittsburgh, Pennsylvania într-o familie de evrei ortodocși. Leiter a primit primul său aparat de fotografiat de la mama sa la vârsta de 11 ani. Mai târziu, își abandonează studiile de teologie pentru a urma cursuri de artă.

La vârsta de 23 de ani, își face bagajele și se mută la New York pentru a-și împlini visul de a deveni pictor. Fiind influențat de oraș și de zona în care a locuit, Leiter se plimbă în jurul cartierului în fiecare zi și face fotografii. Pentru că nu își părăsea apartamentul fără aparatul de fotografiat, cartierul și locuitorii acestuia apar în prim plan în multe dintre lucrările sale. În 1947, începe să facă fotografii color. În acea perioadă, fotografiile color erau văzute ca fiind vulgare de către anumiți fotografi, spre deosebire de cele alb-negru.

Leiter a continuat să lucreze în mediul fotografiei color deși era costisitor și, de cele mai multe ori, nesigur. Lucrările sale sunt lăudate acum de cei din industrie dar și de artiști. Regizorul filmului „Carol”, Todd Hayes susține că Leiter l-a inspirat.

Expoziția “Saul Leiter: Retrospective” este deschisă pe de data de 22 Ianuarie până pe 3 Aprilie 2016 la Galeria Fotografilor din Londra. Expoziția prezintă peste 100 de lucrări ale lui Leiter, inclusiv imagini alb-negru timpurii, carnete de schițe color și fotografii color.

Alexandra Șerbănescu
sursa: http://edition.cnn.com/2016/02/15/arts/saul-lieter/index.html

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »