Peste 70 de tari de pe cele sase continente atrag atentia asupra riscurilor asociate cu utilizarea Internetului de catre copii

 

Peste 70 de ţări de pe cele şase continente atrag atenţia asupra riscurilor asociate cu utilizarea Internetului de către copii

 

Bucureşti, 7 februarie 2012 – Astăzi, în peste 70 de ţări din întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Siguranţei pe Internet în cadrul programului Safer Internet care are rolul educării copiilor, profesorilor şi părinţilor în vederea utilizării responsabile a Internetului.

La nivel european, cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet 2012, au fost lansate oficial concluziile unui nou raport al proiectului EU Kids Online, proiect coordonat de London School of Economics and Political Science (LSE).  Conform acestuia, părinții trebuie să fie implicați activ în viaţa online e copiilor lor, discutând cu ei despre Internet sau chiar navigând împreună cu ei pe Internet.

  • Doar 15% dintre părinți spun că și-au schimbat atitudinea față de utilizarea în siguranță a Internetului din cauză că a existat ceva care l-a supărat sau deranjat pe copil în mediul online, deși aproape un sfert spun că este ‘probabil’ (23%) sau ‘foarte probabil’ (5%) ca în următoarele șase luni copilul lor să se confrunte cu probleme pe internet.
  • 89% dintre părinţii intervievaţi au spus că impun copiilor reguli cu privire la posibilitatea de a divulga  online date cu caracter personal, 59% spun că stau prin preajmă când copilul lor este pe Internet şi 82% vorbesc cu copiii lor despre Internet. Aproape unul din 10 părinţi este implicat doar în foarte puţine dintre strategiile despre care au fost întrebaţi.

 

La nivel naţional, Salvaţi Copiii România, coordonatorul naţional al programului Sigur.info, atrage atenţia asupra situaţiilor care prezintă un risc crescut de grooming în rândul copiilor. În perioada septembrie 2011 – ianuarie 2012, în cadrul liniei de raportare şi consiliere Helpline Sigur.info, din cele 830 de cazuri înregistrate s-a remarcat o creştere semnificativă a sesizărilor legate de contacte online între minori şi persoane adulte, necunoscute acestora. Linia de consiliere a primit 34 de sesizări din partea tinerilor nesupravegheaţi pe Internet, în special fete cu vârste cuprinse între 15-18 ani, care au ajuns în astfel de situaţii de risc major în urma implicării reduse a părinţilor în activitatea lor online.

 

Din totalul de cazuri în perioada menţionată, 105 cazuri au fost relaţionate cu hărţuirea online, 41 cu furtul sau utilizarea de date personale în scopuri nelegitime, 63 de persoane au reclamat conţinut dăunător (imagini violente, imagini cu caracter sexual) în timp ce 15 apelanţi au cerut sfaturi în legătură cu dependenţa de Internet sau jocuri. În acelaşi timp, peste 300 de persoane au solicitat consiliere legată de comunicarea în familie privind utilizarea Internetului. Două treimi dintre cei care au solicitat ajutor erau de sex masculin, iar o treime de sex feminin. 767 de apeluri au fost realizate de copii şi tineri, în timp ce 67 de adulţi au solicitat ajutorul consilierului helpline.

 

 

 

Dintre cazurile raportate, cităm:

 

„Într-o zi am intrat pe Messenger, unde mi-a scris un necunoscut. El mă întreba cum mă cheamă şi câţi ani am. Eu iam zis ca am 12 ani iar el apoi mi-a propus sa ne întâlnim, ca sămi dea un joc gratis. Cu toate că bănuiam că e o farsă, m-am dus la locul de întâlnire indicat de el, şi aşa am observat ca era un om în vârstă care mă aştepta. Pentru că m-am speriat, am plecat direct acasă. Cum să fac să nu mai fiu contactată de astfel de persoane?

Pentru a marca Ziua Siguranţei pe Internet, Salvaţi Copiii România organizează Gala Siguranţei pe Internet pe data de 28 februarie 2012. Evenimentul va fi deschis de intervenţii ale reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane,  Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale,  care vor expune concluziile activităţii desfăşurate pe această temă pe parcursul anului 2011.

“Ziua Siguranţei pe Internet este unul dintre momentele în care Organizaţia Salvaţi Copiii, în calitate de coordonator al Consorţiului Sigur.Info, împreună cu ceilalţi colaboratori preocupaţi de siguranţa copiilor pe Internet, doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor asociate accesării Internetului fără o informare completă asupra consecinţelor. În acelaşi timp, continuăm să susţinem utilizarea Internetului ca resursă educaţională absolut necesară pentru integrarea socială cu succes a tinerilor de astăzi, indiferent de mediul din care provin”, declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi premiaţi câştigătorii concursului naţional „Descoperiţi lumea digitală împreună. Conexiune între generaţii” adresat copiilor şi tinerilor între 7 şi 18 ani. Structurată pe două grupe vârstă (7-12 ani, respectiv 13-18 ani), competiţia s-a bucurat de participarea a peste 1500 de copii şi tineri din toată ţara, cu 700 de proiecte multimedia care au ilustrat relaţia dintre copii, părinţi şi bunici privind utilizarea responsabilă a Internetului şi evitarea pericolelor online în cadrul familiei. Noutatea din acest an constă în  introducerea a cinci categorii noi în concurs, prin intermediul cărora vor fi  premiate cele mai implicate persoane şi instituţii în promovarea şi susţinerea siguranţei online în anul 2011: Profesorul Anului, Şcoala, Grădiniţa Anului, Voluntarul Sigur.info al Anului şi Website-ul Anului. După analizarea celor 60 de aplicaţii, au fost desemnaţi câştigătorii fiecărei categorii, urmând să fie premiaţi alături de echipele câştigătoare ale concursului de proiecte de către sponsorii şi suţinătorii Zilei Siguranţei pe Internet în România: Microsoft, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote, Kaspersky Lab, ECDL Romania, Euroaptitudini şi BitDefender.

În cadrul programului, Salvaţi Copiii susţine activităţile derulate de partenerii săi, Positive Media (dezvoltarea platformelor online destinate siguranţei pe Internet SaferPedia.eu şi Safetube.eu precum  şi întreţinerea site-ului www.sigur.info) şi FOCUS– Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual (responsabil de activitatea liniei de raportare a conţinutului ilegal de pe Internet – Hotline Safernet www.safernet.ro) .

 

 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi:

 

Ovidiu Măjină, Coordonator Naţional Sigur.info, Salvaţi Copiii România

Irina Nicolai, Coordonator Promovare Sigur.info, Salvaţi Copiii România

Tel.: 021 224 24 52; 0744 300 476

E-mail:            ovidiu.majina@salvaticopiii.ro

irina.nicolai@salvaticopiii.ro

Alte informaţii detaliate sunt disponibile pe site-ul  www.sigur.info

 

 

Note pentru redactori:

  • Safer Internet Plus (Sigur.Info) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naţionale active în toată Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
  • Obiectivul general al programului este promovarea siguranţei copiilor pe Internet, prin organizarea de activităţi de conştientizare şi informare asupra pericolelor din mediul virtual. Proiectul îşi propune să ofere profesorilor, părinţilor şi copiilor cunoştinţe şi instrumente pentru protecţia în acest nou mediu tehnologic.
  • Organizaţia Salvaţi Copii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator naţional al programului naţional Sigur.Info în cadrul programului comunitar mai sus menţionat.
  • Ziua Siguranţei pe Internet 2012, sărbătorită în peste 70 de ţări, are ca temă principală utilizarea responsabilă a Internetului în familie, sub sloganul „Descoperiţi lumea digitală împreună. Conexiune între generaţii.” Conform studiului comparativ EU Kids Online II, atunci când părinţii mediază activ utilizarea Internetului de către copiii lor, aceştia se asociază unui risc scăzut de a întâmpina experienţe online neplăcute. Prin mediere activă înţelegem: comunicarea în cadrul familiei despre siguranţa online, încurajarea copilului de a explora Internetul, prezenţa părinţilor în cameră, sau chiar lângă calculator atunci când copilul stă online. S-a demonstrat că aceste activităţi reduc expunerea copilului la riscuri online, fără a afecta oportunităţile educative oferite de Internet.
  • Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet au ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei online şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe Internet. România a participat pentru prima dată la acest eveniment în urmă cu patru ani, câştigând locul întâi la concursul european “Ziua Siguranţei pe Internet 2008” categoria 5–10 ani, cu proiectul “I’m just a Kid”.  La ediţiile anterioare au fost premiate câte 9 echipe câştigătoare la concursurile precum şi echipele de tineri români, câştigătoare ale competiţiilor europene organizate cu ocazia Zilei Protecţiei Datelor Personale.
  • Grooming-ul reprezintă contactul cu  copiii în scopul racolării lor pentru participarea la activităţi sexuale sau pentru a-i determina să se expună online prin videochat sau să trimită alte imagini în ipostaze jenante sau umilitoare.
Print Friendly, PDF & Email

0 thoughts on “Peste 70 de tari de pe cele sase continente atrag atentia asupra riscurilor asociate cu utilizarea Internetului de catre copii

  1. Ziua buna! Am ajuns la ”Art Out” in urma unui semnal din Reteaua Literara! Felicitari pentru initiativa. Va semnalez blog-ul meu.
    http://dumitruagachi.wordpress.com/
    In masura in care gasiti ceva interesant, puteti prelua dupa acordul meu. Consider revista interesanta si o voi adauga in lista mea de bloguri. Va multumesc pentru un eventual raspuns.          

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »