LANSARE DE CARTE ŞI EXPOZIŢIE NORMA D’LUX

Vineri, 3 februarie 2017, ora 18, la galeria Pygmalion (Casa Artelor Timişoara), grupul Balamuc, prin amabilitatea Asociaţiei Culturale Contrasens, lansează albumul de artă intitulat Norma d’Lux, publicat la finele anului 2016 la Editura Brumar, în colecţia de artă Pointși realizat cu sprijin financiar din partea AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Albumul conţine o selecţie din cele peste 700 de desene ce formează proiectul online al grupului Balamuc intitulat Norma – un desen pe zi/scoate radical din pi, organizate în funcţie de tematică în 13 capitole ce tratează subiecte diverse, despre artă şi societate, de la social la politic. Este recomandat de cele două prefeţe ale editorului Dana Sarmeş şi artistului vizual Dan Perjovschi.

16441697_1698679320149625_571593211_n

Subtile, profunde, libere de orice constrângere, desenele grupului Balamuc cercetează, experimentează, reflectă lumea și parafrazează viața de zi cu zi într-un mod ironic. Activ ca proiect, Norma – un desen pe zi/scoate radical din pi, fără să estompeze, este un răspuns imediat la o situație ivită, o reacție directă la aici și acum, unde actualitatea sau clișeul este unica sursă de inspirație. Angajate social, desenele lor sunt comentarii verbioase și difuze despre religie, capitalism și problemele de putere, orașul, omul, arta și artistul, ego-ul, persiflate în orice context dat/luat.

Dana Sarmeş, editor, fragment din prefaţă 

Eu nu m-am lămurit care-i treaba cu Balamuc. Am fost de cîteva ori acolo, am halit ceva grozav (şi la gust şi la privit) de fiecare dată, am făcut o expoziţie personală cu desenele altora, am participat cu eroul meu la o expoziţie de eroii lor, am făcut un workshop internaţional, am băut numeroase cafele, le-am admirat desenele, cariocile şi posturile de lucru, colecţiile de lego, norma grafică zilnică întinsă ca iedera, am pizmuit locaţia centrală, plafonul înalt, look-ul general şi en detail, am vorbit îndelung şi am ascultat la fel. Şi cu toate astea încă nu m-am lămurit.

Dan Perjovschi, fragment din prefaţă

16442842_1698679323482958_237034980_o

Grupul Balamuc este format din trei artişti vizuali timişoreni: Livia Coloji, Răzvan Cornici şi Ana Kun, ce împart un atelier în Piaţa Libertăţii. Cei trei dezvoltă proiecte individuale în ilustraţie, colaj volumetric şi pictură narativă, şi se regăsesc în proiectul colectiv Norma. De la debutul acestuia în 2014, membrii grupului Balamuc şi invitaţii lor au realizat şi postat online câte un desen reprezentând un răspuns la realitatea imediată, fără a încerca o limitare de subiect. Totuşi, se poate observa o serie de teme recurente (sociale, politice, despre artă şi Balamuc) care a stat la baza editării acestui album.

Asociaţia Culturală Contrasens este o organizație nou înființată în Timișoara (mai 2015) care își propune să susțină, să promoveze arta și artiștii contemporani, indiferent de domeniul de activitate. La nici 2 ani de la înființare, ACC a implementat 11 proiecte culturale, absorbind peste 75.000 de euro fonduri destinate culturii. Proiectul POINT este o colecție de album de artă, lansată în octombrie 2015, unic ca și concept, fiind o selecție a celor mai importanți artiști vizuali bănățeni și o selecție a celor mai importanți critici și istorici de artă, incluzându-i până în prezent pe Călin Beloescu, Horia Bojin, Adriana Lucaciu, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici iar în curs de editare în 2017 pe Ioan Augustin Pop, Edith Torony, Marius Jurca, Camil Mihăiescu.

16443177_1698679316816292_834482960_o

Editura BrumaR a fost fondată la Timişoara, în 1994, fiind una dintre primele edituri private din România, actualmente acreditată de Consiliul Național al Cercetării Științifice

pentru domeniul Arte și Științe Umaniste, subdomeniul Arte vizuale. Programul său editorial s-a axat o vreme pe poezie, dar şi pe cartea academică de artă vizuală. Are cea mai bine primită colecţie de poezie din ţară şi o foarte apreciată colecție medicală. Cărțile editurii au fost premiate în repetate rânduri de către Asociaţia Editorilor din România (www.aer.ro), Uniunea Scriitorilor, Asociaţia Scriitorilor Profesionişti, Academia Română.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »