Hunger Games Mockingjay – Part 1

Hunger Games Mockingjay – Part 1
Sau despre alegeri pe care le facem

Cu siguranta un film care te pune pe ganduri

Cinematograful Holywood Multiplex din cadrul Bucuresti Mall vine in aceasta perioada cu o oferta extrem de tentanta in privinta gamei de filme difuzate.
Zilele trecute am putut viziona in cadrul primului cinema Multiplex din Bucuresti o noua parte a trilogiei Hunger Games, un film care te tine cu sufletul la gura si la propriu si la figurat.

Perioada contemporana aduce cu ea noi viziuni ale organizarii lumii, fie ca le numim utopia, teorii ale conspiratii sau pur si simplu proiectiile prezentului intr-un viitor imaginar, dorit sau temut.
De mica, mi-am dorit sa cunosc realitatea si am negat toate ideile venite din zona SF, fie ca vorbim de filme sau carti.
Insa de cand am vazut Hunger Games, am tot vrut sa vad continuari, dezbateri si o lume supusa continuu competitiei. Pentru ca doar asa devenim mai buni.

Hunger Games spune multe despre lupta cu ceilalti, fie ei colegi, prieteni, rude sau necunoscuti deveniti adversari. Filmul spune multe si despre intrigile care sunt prezente la tot pasul in organizarea lumii, in conducerea unui oras sau in “guvernarea” unei societati, dar cel mai mult filmul prezinta lupta continua cu sinele. O lupta pe care fiecare din protagonist o duce in fiecare din probele la care este supus. O lupta pe viata si pe moarte, fara scapare, fara oprire, dimineata, seara, noaptea, in vis sau alaturi de cei dragi si mai ales in absenta lor.
Am simtit un crescendo vizionand partile 1 si 2 ale trilogiei. Deveneam din ce in ce mai intrigata de sistem si, totodata, mai curioasa sa aflu mai multe despre legaturile dintre personaje. Ma intrebam cum se vor dezvolta. Am stat “cuminte” si am asteptat cu nerabdare sa apara Mockingjay – Part 1. Spun cuminte pentru ca nu am cautat sa aflu ce va urma, am asteptat intalnirea cu pelicula cinematografica. A meritat asteptarea.
Am vazut ieri o continuare a trilogiei mult diferita fata de cum o imaginam eu. O continuare mai turbulenta decat oricare zbor, mai agitate decat orice vis cotidian si mai ancorata in realitatea luptei decat multe din previziunile noastre.
Am vazut o lupta care depaseste net orice forta si capacitate fizica, o lupta care are drept scop dezradacinarea realului de ireal, a adevarului de conspiratie si mai ales a nebunului de normal, logic si coerent. Katniss Everdeen apare aici intr-o ipostaza mai puternica decat tot ce vazusem pana acum, fiind nu doar vocea poporului – a sufletului “rebelilor”, ci vocea constiintei umane.
Se pierde si se redescopera pe masura ca scenariul evolueaza. Dezvaluie lui Finnick si, prin intermediul lui, publicului, sentimentele sale pentru Peeta, colegul si prietenul alaturi de care a riscat si trait totul, cele mai importante, aprige si intense momente din viata sa.
Ne socheaza? Nu.
Dar putem privi si altfel. Gale, dragostea sa din adolescenta, nefinalizata, ramane in umbra, ramane un bun prieten la care-si gaseste sprijinul si salvarea. Da, pentru ca Gale alege sa plece ca voluntar intr-o misiune de salvare, reusind sa-l aduca pe Peeta inapoi printre membrii districtului si, deci, alaturi de Katniss.
Lucrurile iau o cu totul alta intorsatura. Intre teama groaznica de a pierde totul si pe toti cei dragi si gandul de a nu-l mai putea vedea niciodata pe Peeta, Katniss dezvolta o serie de stari prin care, minut cu minut, vor trece toti cei care urmaresc filmul. Veti lacrima cu siguranta mai mult decat protagonista, veti fi mult mai tematori, veti experimenta o serie de stari contradictorii, ca spectatori.
Despre asta si despre multe altele este vorba in Hunger Games Mockingjay – Part 1.
Intre dragostea prieteneasca, din copilarie si cea expusa continuu pericolelor de orice fel, cea experimentala, ce ati alege?
Merita din plin sa vedeti filmul, pentru incercarea de a va transpune situatiei protagonistilor, de a va pune intrebari si de a cauta raspunsuri cu privire la viitor, la relatii interumane si organizare sociala.
In final, Hunger Games Mockingjay – Part 1 ramane o alegere excelenta pentru final de toamna si pentru zile gri de iarna, cand avem nevoie de ceva care sa ne dinamizeze. Iar Holywood Multiplex ramane in continuare o alegere foarte buna.

O recenzie de Laura Lucia Mihalca

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »