Filosofia ca terapie

 

Filozofia ca terapie

Din 27 septembrie, de la ora 18:30, la Fundatia Calea Victoriei incepe un curs inedit despre “Filozofia ca terapie”, sustinut de lectorul Theodor Paleologu.

Acest curs in sase intilniri este o simpla variatiune pe o tema veche de cind filozofia, Socrate insusi definindu-se ca medic al sufletelor. Ca punct de plecare am ales un roman contemporan, Solutia Schopenhauer de Irvin Yalom, cursantii fiind rugati sa-l citeasca inainte de inceperea cursului in vederea unei discutii aprofundate in primele intilniri. Fireste, vom aborda si scrieri de-ale lui Schopenhauer, in deosebi Aforismele pentru intelepciunea in viata.

Al doilea punct nodal al cursului este format din Eseurile lui Montaigne pe care le vom studia din punctul de vedere al unei ipoteze de lucru extrem de simple: redactarea Eseurilor face parte dintr-un efort de auto-terapie in urma mortii tatalui si a celui mai bun prieten, Etienne de La Boetie.

Comparatia dintre Schopenhauer si Montaigne, bazata pe referinte precise in textele celor doi filozofi, recapituleaza si contributiile lor la formarea constiintei moderne prin elaborarea unei teorii a inconstientului, la Schopenhauer, si prin introducerea introspectiei eului, la Montaigne. E vorba, asadar, de doi ginditori moderni pe care-i vom intelege mai bine situindu-i in perspectiva opozitiei intre les Anciens et les Modernes. Pierre Hadot cu a sa Ce este fiozofia antica? ne va ajuta sa aflam ce este cu adevarat „antic” la niste moderni precum Schopenhauer si Montaigne. Si, dincolo de ei, ce este „antic” in noi insine.

Bibliografie selectiva:

Epictet, Manualul

Albert Ellis, Cum sa va controlati anxietatea, Meteor Press, 2009

Michel de Montaigne, Eseuri

Pierre Hadot, Ce este filosofia antica?, Polirom, Iasi, 1997

Arthur Schopenhauer, Aforisme pentru intelepciunea in viata

Irvin Yalom, Solutia Schopenhauer, Vellant, Bucuresti, 2010

 

Lector: Theodor Paleologu

Numar ateliere: 6

Frecventa: saptamanal

Varsta minima: 16 ani

Data si ora: din 27 septembrie, de la ora 18:30

Cost: 240 ron, 200 ron pentru studenti

Locatie: Fundatia Calea Victoriei Str. Caimatei, Nr. 20, Et. 3 (linga Piata Rosetti)

INSCRIERE LA CONTACT@VICTORIEI.RO

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »