Fiecare sat este diferit! Sau nu? Viziuni asupra conceptului de „radio-șanț”

Fiecare sat e diferit în felul său, are tradiții ce îi conferă unicitatea, punându-și amprenta pe fiecare tradiție în parte, fie că vorbim de cele de nuntă, de înmormântare, de botez, sau când vine vorba de sărbători, deoarece omul inventează imediat o sărbătoare când vine vorba de odihnă. Un element comun satelor, fie ca vorbim de sate din sudul, nordul, vestul, estul sau centrul țării, un element etern care poate rezista unui cutremur, uragan, ger cumplit, o furtuna sau celei mai mari temperaturi, este radio-șanțul, sau cum mai este numit prin unele locuri camere de supraveghere HIGH TECH. Pentru cei care nu cunosc ce înseamnă radio-șanțul vă pot spune că acesta ar trebui transformat într-o meserie, cu salariu de peste 2000 de RON, deoarece aceste persoane sunt capabile să reziste la muncă peste program în cele mai grele condiții, fac față concurenței, care vă pot asigura că la sate există cel puțin un radio-șanț pe uliță, trebuie să își dovedească eficiența, să fie informat la orice oră din zi sau noapte.

Rezistent ca un BCA, radio-șanțul trebuie să știe în orice moment știrile din sat, acesta fiind precum o companie națională de înalt prestiugiu, deoarece veștile, schimbările, scandalurile, aventurile sunt aduse în timp record de la un capăt al satului la celălalt, cu modificările și interpretările de rigoare. Uneori, prin acest rural magazine, afli informații noi despre tine, afli că ai o activitate amoroasă foarte bogată, că vecinul e certat cu vecina dintr-un motiv pe cale de a fi inventat, afli trecutul familiei tale, necunoscut încă de rudele tale. Radio-șanțul este o adevărată enciclopedie rurală.

24 de ore din 24, șapte zile pe săptămână, eficiență maximă, dedicare la locul de muncă, un foarte bun public speaking, rezistență la locul de muncă, fie iarnă, vară, caniculă sau ninsoare, radio-șanțul se poate adapta imediat, un bun simț de observare, fiecare mișcare sau vorbă este interpretată și transformată în știre bombă pentru tabloidul satului. Toate acestea sunt argumente care dovedesc necesitatea transformării radio-șanțului într-o meserie.

Nu vreau să spun că asociez radio-șanțul cu talentul femeilor de a bârfi, deoarece, surprinzător, bărbații au dovedit că au și ei talent la așa ceva, și să recunoaștem, întotdeauna avem nevoie de o părere masculină. Vreau să spun că radio-șanțul este un element universal în fiecare din noi, acesta manifestându-se diferit. Bârfa este un element vital, însă aceasta poate fi distribuită organizat, în vestitele ședințe de la bancă, unde se strâng oamenii și pun pe masa de discuții noutățile satului, sau poate fi undercover, deoarece nu știi niciodată cine a zis acea informație despre tine.

Deși tradițiile se pierd, măcar știm ce va rămâne etern!

Ionela Păpurică

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »