Expoziţie a Muzeului Naţional Cotroceni la Biblioteca Naţională din Sofia, cu ocazia Zilelor Culturii Române la Sofia

Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Ambasada României la Sofia şi cu Biblioteca Naţională Sfinţii Chiril şi Metodiudin Sofia (Bulgaria) organizează miercuri, 15 ianuarie 2014, orele 18.00,  vernisajul expoziţiei de fotografie, carte poştală şi carte Regina Maria – istorie si destin, prilejuită de Zilele Culturii Române la Sofia.

Expoziţia de fotografie, carte poştală şi carteRegina Maria – istorie şi destina fost itinerată în lunile iulie şi noiembrie 2013 de către Muzeul Naţional Cotroceni, la Centrul Cultural „Palatul” din Balcic (cu ocazia comemorării a 75 de ani de la moartea reginei Maria) şi la Teatrul Dramatic din Ruse, la invitaţia Asociaţiei Euroregiunea Danubius Giurgiu – Ruse (cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României), bucurându-se de un mare succes din partea publicului vizitator şi a presei locale.

Ca urmare a succesului expoziţiei, Ambasada României la Sofia a adresat Muzeului Naţional Cotroceni invitaţia de a itinerea expoziţia la Sofia (Bulgaria), cu ocazia Zilelor Culturii Române, urmând ca pe parcursul anului 2014, expoziţia să fie itinerată, cu prilejul unor evenimente dedicate României, în oraşele: Vidin, Burgas şi Silistra.

Expoziţia cuprinde fotografii reprezentând-o pe regina Maria alături de regele Ferdinand decorând soldaţii şi regimentele care s-au afirmat prin acte de eroism în cadrul luptelor de la Mărăşeşti din august 1917, lupte care au culminat cu împlinirea visului de veacuri al românilor, unitatea naţională a statului român, la 1 Decembrie 1918.

Reşedinţa de la Bucureşti, Palatul Cotroceni, evoluţia lui din punct de vedere arhitectonic şi al decoraţiei interioare, regina Maria în ambianţa Art-Nouveau a dormitorului său, a salonului de aur, a marelui salon de recepţie, a dormitorului în stil englezesc amenajat în cursul anului 1929, vor fi, de asemenea, prezentate publicului din Ruse.

Palatul de la Balcic, „casa de vis” a reginei Maria, prezenţa reginei pe terasele şi aleile cu crini din grădina palatului, biserica Stella Maris sunt alte subiecte ilustrate de fotografiile cuprinse în expoziţie.

Alături de acestea, pe simeză se regăsesc şi fotografii ilustrând momente din viaţa reginei Maria: copilăria, căsătoria cu principele Ferdinand, tânără principesă împreună cu copiii săi, regina purtând costume populare româneşti şi încoronarea din octombrie 1922, de la Alba Iulia.

Cărţile prezente în expoziţie poartă autograful reginei Maria, dedicaţii ale autorilor către regină, alături de cărţile care poartă semnătura suveranei României: Poveşti, Patru anotimpuri din viaţa unui om, sau eseul Cum am ajuns la Tenha Juvah.

Itinerarea expoziţiei Regina Maria – istorie si destinla Sofia, cu prilejul, Zilelor Culturii Române deschide calea de a promova şi de a face cunoscută istoria României, dar şi de a a stabili parteneriate cu instituţii de cultură din Bulgaria, care să se concretizeze pe viitor în manifestări şi evenimente culturale de excepţie.

            Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 15 – 31 ianuarie 2014, la sediul Bibliotecii Naţionale Sfinţii Chiril şi Metodiudin Sofia.

 

Partener: Konica Minolta

 

Parteneri media: Onlinegallery.ro, Agenţia Naţională de Presă „Agerpres”, Radio France International, Vacanţe la ţară, Traveller Magazin, Diplomat Club, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Bucureşti Fm, Agenţia de presă Rador, Şapte Seri, ArtOut, Căminul, Port.ro, Business Woman, Q Magazine, Artindex, Fundaţia Culturală Magazin Istoric, Historia, Breslo, Modernism.ro., TVCity, SensoTV.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »