Editura madrilenă Niram Art prezintă patru scriitori spanioli la București

Editura Niram Art, înființată la Madrid, în anul 2009, lansează un nou proiect de schimb cultural între Spania și România. În cadrul acestui proiect, operele mai multor scriitori spanioli vor fi traduse și publicate în România, iar numeroși autori români vor fi prezentați și publicați în Spania.

Astfel, patru scriitori spanioli vor fi prezenți la București cu ocazia prezentării operelor lor în limba română. Lansările vor avea loc la Libraria Dalles, pe 20 noiembrie și la Muzeul Literaturii Române, pe 21 noiembrie 2013. Cei patru scriitori, Anthel Blau, Antonio Mateos Muñoz, Elimaida Vargas Paz și Dimitra Agelopoulou, vor fi prezentați publicului român de Horia Barna, hispanist, traducător, editor, directorul ICR Madrid între anii 2006 – 2010 și de Dan Caragea, critic literar, lusitanist, traducător și editor.

Cărțile, două de poezii, un roman și un eseu, abordează problematici de actualitate și critică. În “Din spatele privirii”, viziunea poetică a Elimaidei Vargas Paz despre violența în familie prezintă o situație tristă cu care atât Spania, cât și România se confruntă. Continuând într-un ton nostalgic, Antonio Mateos Muñoz vorbește despre efemeritatea existenței în “Scrisul absent”, iar Dimitra Agelopoulou, autoare de origine greacă în limba spaniolă, pledează pentru întoarcerea la o “Viață primitivă”, simplă. În “Zburand prin cerurile interioare”, entuziasmul cu care Anthel Blau își ghidează cititorii către o conștiință matură, a cunoașterii de sine, oferă un răspuns optimist întrebării despre evoluția omului.

Moderatorul evenimentelor va fi scriitorul de origine română Fabianni Belemuski, traducătorul operelor, iar lectura fragmentelor va fi realizată de Andreea Niram (Marketing Cultural Espacio Niram – Madrid).
Pe 21 noiembrie, în cadrul evenimentului organizat la Muzeu Literaturii Române, poetul Paul Vinicius, editor la Muzeul Literaturii Române, va vorbi despre poezia spaniolă contemporană, făcând referire la scriitoarea Elimaida Vargas Paz și la poeta Dimitra Agelopoulou.

Operele selectate de editura Niram Art constituie începutul unei colaborări pe termen lung, în ambele direcții, între cele două țări. In sensul acesta, la începutul anului 2014, vor fi prezentate la Madrid două volume de poezii ale poeților Adrian Paunescu și Paul Vinicius. Până în prezent, Editura Niram Art a publicat în Spania mai multe opere literare de autori români, atât poezie, cât și proza, traduse în limba spaniolă, care au beneficiat de recenzii în reviste de specialitate, au fost prezentate la târguri de carte și au avut parte de un răspuns favorabil din partea criticii spaniole.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »