De la Iasi la New York si înapoi la Bucuresti – Avram Goldfaden si începuturile teatrului idis

De la Iasi la New York si înapoi la Bucuresti

Începem întâlnirile noastre din acest an aniversar, dedicat împlinirii a 140 de ani de teatru idiş în România, cu o minunată poveste.

Ne vom întoarce în timp în 1876, anul în care Avram Goldfaden, creatorul primului teatru profesionist de limbă idiş din lume, ajunge din întâmplare în Moldova, la Iaşi, având cu totul alte planuri, şi rămâne aici pentru a face istorie.

De la proiectul iniţial al aventurosului jurnalist de a scoate încă un ziar pentru evreii moldoveni şi până la ideea de a înfiinţa un teatru de limbă idiş, după exemplul Teatrului Naţional românesc deja existent de ceva timp la Iaşi, sub conducerea lui Vasile Alecsandri, a fost nevoie doar de o scânteie de inspiraţie şi de o mână de femeie. Restul e deja istorie, o minunată istorie de aproape un secol şi jumătate, trăită fără oprire pe meleagurile noastre şi apoi peste tot în lume, istorie ce vă va fi povestită de către actorii TES.

Spectacolul-lectură ”De la Iasi la New York si înapoi la Bucuresti – Avram Goldfaden si începuturile teatrului idis”, după un concept de Lect. Dr. Camelia Crăciun, prezintă fragmente din memoriile lui Avram Goldfaden şi din cunoscuta sa piesă, Vrăjitoarea. Din distribuţie vor face parte Maia Morgenstern, Nicolae Călugăriţa, Viorel Manole, Luana Stoica, Mirela Nicolau, Alexandra Fasolă, Cristina Cîrcei, Darius Daradici, Cornel Ciupercescu.

Vă invităm alături de noi să cunoaşteți această minunată poveste a începuturilor teatrului idiş vineri, 22 ianuarie 2016, începând cu orele 17.00, la Universitatea Populară ”Ioan I. Dalles”.

Intrarea va fi liberă!

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »