Cum influențeaza politica egalitatea de șanse între femei și barbați?

Egalitatea de gen a câștigat un loc special în agenda globală politică de acum 30 de ani. Este acum asumată pe o scară largă să fie un ideal pozitiv și urmarirea sa este descrisă ca o cerință de bază, de justiție sociala. Egalitatea de gen reprezintă un aspect central, prezent atât pe agenda organizațiilor internaționale, cât și pe agenda politică. Guvernele din întreaga lume au introdus diferite mecanisme instituționale care să promoveze ideea de emnacipare a femeilor, inclusive măsuri pentru a crește participarea femeilor în politică și pentru a integra interesele femeilor în elaborarea politicilor.

Activitatea feministelor și punerea pe agenda publică a problemelor cu care se confruntă femeile a suscitat o deosebită atenție din partea instituțiilor statale. Mișcarea feministă a căpatat o mai mare aploare și nu a mai fost vazută ca o simplă mișcare separatistă.

Este posibil ca schimbările structurale socio-economice dezvoltate, cum este activismul feminist, să fi însoțit acest regim nou care este diferit de celelalte regimuri.

În anii 1980-1990 revendicările femeilor erau puse pe agende ale diferitor grupuri sociale, politice, activismul feminist fiind estompat de regimul comunist. Activitățile feministe s-au exstins în mai multe domenii, în sindicate, partide și birocrație de stat. Oportunitatile lor politice au sporit cu creșterea angajamentului a femeilor care n-au fost doar în termeni de resurse economice ci și în termeni de acces în instituțiile publice. Totuși, sporirea resurselor economice nu a fost întotdeauna pentru egalitatea de șanse în politica, semnalând că instituțiile politice și cultura politică au contribuit pentru o participare redusă a femeilor în politică.

Miscarea feministă și-a îndreptat atenția către sistemele electorale și partidele politice facând așa si cresterea numarului lor în adunări naționale.

În societățile post-industriale, femeile încep să pătrundă în domenii masculinizate. Politici care promoveaza egalitate de gen cer o schimbare fundamentala socială. Ei provoacă pattern-uri istorice în înteracțiunea societate-stat, care sunt in legatură cu organizarea economică; rolurile respective de stat, religie și grupuri culturale. Egalitatea de gen vizează combaterea viziunilor patriarhale, a ideii tradiționaliste asupra femeilor, precum și combaterea politicilor pro-nataliste. Regimul politic are un impact deosebit asupra egalității de gen. Așadar această analiza este fondata în ideea că egalitatea de șanse este un concept complex, iar politicile privind garantarea și promovarea acesteia, nu reflectă întotdeauna realitatea existentă și nu reușesc să elimine inegalitățile de gen.

Incă această luptă nu este terminate, mai sunt foarte lucruri de făcut, dar suntem pe drumul cel bun.

Articol scris de Xhenis Shehu

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »