Arta din farfurie – Scurt istoric al prăjiturii Pavlova

Pavlova este o prăjitură denumită după Anna Matveyevna Pavlova, celebra balerină şi coregrafă din Rusia, precum şi star-ul legendarului Ballets Russes al lui Sergei Diaghilev. Se consideră că desertul a fost creat în onoarea dansatoarei, în timpul turneului său din Noua Zeelandă (1926) şi Australia (în 1929). La acea vreme, iconica balerină, intrepreta desăvârşită din Moartea Lebedei, era admirată în întreaga lume, fapt care a condus la popularizarea rapidă a prăjiturii.

14975882_1806879152901070_1820444286_o

Sursă foto: http://www.recipeshubs.com/pavlova-cake/35577

Pavlova se face din albuşuri amestecate cu zahăr pudră până când capătă o consistenţă omogenă şi aerată, peste care se adaugă oţet sau suc de lămâie, amidon de popumb, esenţa de vanilie şi praful de copt fiind opţionale. Deşi ingredientele nu s-au schimbat de-a lungul timpului, tehnica de amestecare a evoluat datorită apariţiei mixerelor electrice, care au dus la obţinerea unei texturi de o fineţe superioară, ce necesită acum doar o relativă îndemânare. De asemenea, chef-ii au inventat şi reţete care să poată fi coapte în cuptoarele cu microunde. Astfel, prăjitura devine crocantă la exterior, însă bezeaua din interior rămâne pufoasă şi moale. De obicei, se decorează cu frişcă şi fructe proaspete, clasică fiind varianta dulce-acrişoară, în care se combină căpşuni şi fructe de pădure.

Creată iniţial ca deşert pentru ceai, reţeta prăjiturii Pavlova, este miezul unei adevărate disputate între bucătari, unde atât neozeelandezii cât şi australienii susţin că ar fi creat acestă prăjitură. După cum susţin neozeelandezii, un chef de la Hotelul Wellington ar fi fost primul care a realizat reţeta, lăsându-se inspirat de drapajul tutu-ului balerinei, care era de culoare albă şi avea ca decor trandarifi roşii cu frunzuliţe vrezi. De aceea, se pare că prezentarea iniţială a conținut căpşuni și kiwi, în încercarea de a imita cât mai mult posibil aspectul fustei. Pe de altă parte, australienii, consideră că Pavlova a fost inventată la un hotel din Perth şi numită după balerină, după ce unul dintre cei clienţii care au servit-o, a declarat că este “uşoară precum Pavlova”. Insă, indiferent de argumentele aduse în joc, nimeni nu poate afirma cu precizie cine este creatorul prăjiturii.

Articol realizat de Aurelia Drăgan

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »