Abstract: Cei mai mulți dintre noi au rețineri, prejudecăți și refuză orice contact cu oamenii diferiți – alteritatea. Ei nu pot vedea dincolo de diferențe și nu reușesc să perceapă modul lor de trai, chiar dacă și-ar dori să schimbe această atitudine. Un prim pas în reducerea sentimentelor de ură față de alte culturi îl reprezintă acceptarea lor și conștientizarea beneficiilor pe care o posibilă interacțiune cu acestea le-ar aduce.

Un cuvânt cheie este toleranța, o atitudine care ne permite să îi acceptăm pe oamenii din jurul nostru, oricât de greu ni s-ar părea, prin eliminarea discriminării, criticii și ostilității. Trebuie să ne gândim că lucrurile care ne diferențiază ne pot aduce mai aproape, ne unesc și ne ajută în descoperirea elementelor care definesc propria noastră cultură.

tolerantaImaginea 1 – Toleranța

Este o problemă de gândire, dar merită vizualizată și percepută. Toți trecem prin aceste resentimente pe care am dori, la un moment dat, să le ștergem cu buretele pentru că ne dăunează și aduc la suprafață o toxicitate nefondată. Ei bine, sunt foarte multe exemple pe care le avem în minte atunci când ne raportăm la diferențele dintre noi și ceilalți.

Acestea se concretizează în stilul vestimentar, orientarea sexuală, sistemul de credințe, iar dacă ne raportăm la diferențele culturale, vorbim despre – atitudini, comportamente, valori, norme, limbă, cultură. Un exemplu de acest fel îl reprezintă discutarea și înțelegerea subculturilor, minorităților. Subculturile, care sunt considerate a fi niște culturi de ordin inferior, își afișează apartenența prin intermediul stilului vestimentar, preferințelor muzicale și orientării sexuale. (de exemplu, hipsterii, LGBT, punk, emo, rock).[i]

subculturi

Imaginea 2 – Subculturi

În cazul anumitor persoane, de fiecare dată când aud la televizor sau pe internet că a avut loc oficializarea unui cuplu de homosexuali, încep să își manifeste sentimentul de oripilare, culminând cu injurii și, în cazul cel mai fericit, cu stingerea televizorului.

Nimeni nu-ți cere și nici nu te obligă să iei contact cu aceștia, dacă nu dorești. Ține de propria libertate de alegere și decizie. Vei observa că nu au nimic cu tine și că, surprinzător, sunt și ei oameni care pot ajuta la rândul lor, au funcții, sunt stabili din punct de vedere financiar și poate că aveți și opinii, idei similare în abordarea unor teme de interes comun.

Este inevitabil, probabil, să nu întâlnești persoane diferite din punct de vedere social, etnic, cultural, în anumite circumstanțe. Tot ceea ce trebuie să faci, dacă nu dorești și nu poți să-i înțelegi, este să îi tratezi cu respect și bun simț. Unele percepții eronate provin și din faptul că ne imaginăm tot felul de lucruri imorale. Dar dacă stăm bine și ne gândim, fiecare are o viață personală, socială pe care decide să și-o trăiască așa cum își dorește, atât timp cât nu ne invadează spațiul public sau privat și alege să se manifeste în propria lui „bulă de personalitate”.

Lipsa de cunoaștere a noțiunilor propriei tale credințe și a practicilor care o definesc (stau la baza ei) duc nemijlocit la o poziționare închisă a propriului sistem în sensul că necunoscând adevăratele accepții și fundamentele cărții sacre (Biblia), automat devii reticent și nu ești dispus să empatizezi, să te înțelegi cu ceilalți de alte credințe pentru a-ți lărgi orizontul de cunoaștere, de apreciere.[i]

Diferențele majore care există între tipurile diferite de religii îi determină pe unii oameni să refuze orice contact social, moral și fizic.

religii

Imaginea 3 – Religii

În acest fel nu poți vedea dincolo de aparențe, de vestimentație, de etnie, de limbă, de obiceiuri, tradiții care fac parte din cultura lor și astfel nu vei percepe niciodată modul în care ei aleg să trăiască și normalitatea firii omenești.

În termeni antropologici, reținerile în ceea ce privește sistemul de credințe, de obiceiuri, tradiții al altor culturi față de cea proprie se definește ca fiind o atitudine etnocentrică. [iii]

Trebuie să fim capabili să adoptăm o nouă perspectivă, un nou mod de gândire atunci când vorbim despre relația dintre identitate-alteritate (eu-celălalt). Să încercăm să ne dăm seama că, în pofida diferențelor culturale care ne deosebesc atât de mult, totuși, suntem asemănători, egali și că am putea în orice circumstanță să creăm o conexiune, o legătură puternică, care să dureze toată viața.

alteritate

Imaginea 4 – Alteritatea

Un avantaj destul de mare este faptul că, o cunoaștere aprofundată a unei culturi diferite este o metodă eficientă de a-ți cunoaște mult mai bine propria cultură. De ce spun asta? Pentru că, fără doar și poate, odată ce ai intrat în contact cu o persoană de o altă cultură și, conversând, atingi subiecte care te interesează, despre tradițiile, obiceiurile lui, ajungi să sintetizezi, analizezi și să observi mai bine deosebirile, dar și particularitățile pe care cultura ta le are.

Prin comparație, descoperi atât de multe despre propria cultură, societate, despre propriul mediu în care viețuiești, și de ce nu, despre propria persoană. În același timp, este o modalitate inedită de a te cunoaște pe tine însuți prin raportarea la ceilalți.

Poate că este supărător, greu și enervant să ne „descotorosim” de vechile obiceiuri de a respinge și de a evita orice fel de tangență cu cei care îți afișează stilul de viață în public.

Dar, iată, este o cale de a ne schimba, o cale de a vedea că în diferit există șanse de mulțumire, câștig, reușită. Să vezi dincolo de aparențe nu este atât de dificil precum pare, totul depinde de voința ta de a face această schimbare. Încearcă să te schimbi pe tine însuți, nu pe ceilalți, deoarece este aproape imposibil să reușești acest fapt.

Oferă-le oamenilor sentimentul de încredere, securitate, respect, deschidere, recunoștință și vei vedea câte beneficii vei obține. Poate că ineditul, spectaculosul, bizarul, noul se conturează într-o formă care te împinge să descoperi lucrurile în profunzimea lor, să realizezi că realitatea nu este așa cum pare și lucrurile sunt mult mai vagi și abstracte, dar să faci tot posibilul să le descoperi.

diferitul

Imaginea 5 – Diferitul

Așadar, încearcă să fii mai îngăduitor cu ceilalți, deoarece gândește-te numai la faptul că suntem asemănători, suntem oameni. Treci de la etapa de negare a tot ceea ce îi reprezintă la etapa de acceptare a modului lor de trai! Adoptă o imagine pozitivă și încearcă să înțelegi diferențele fără să judeci. Este un minim efort, fără a presupune vreo tehnică specială.

tolerance

Imaginea 6 – Intoleranța

Fii…altfel, fii diferit pentru a-i înțelege și a-i accepta pe cei diferiți de tine!

 

Articol realizat de: Alexandra Oprea

 

Bibliografie:

[i] http://adevarul.ro/news/societate/subcultura-incultura-1_514b5dcc00f5182b853a3ce9/index.html

[ii] https://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/102003569

[iii] https://www.scribd.com/document/55822793/Comunicare-Interculturala

Surse de imagini

http://www.micapi.ro/articole/actualitate/ziua-internationala-a-tolerantei-la-tradem.html

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/cand-aud-de-cultura-iv-subcultura-contracultura-de-alexandru-ciolan-7479335

http://discriminare.md/wp-content/uploads/2013/03/religion.jpg

http://discriminare.md/afla-care-sunt-criteriile-protejate-in-contextul-discriminarii/

http://cuvantultinerilor.ro/wp-content/uploads/2015/04/egalitate.jpeg

https://www.crestinortodox.ro/credinta/ce-este-toleranta-97775.html

http://adevarul.ro/cultura/patrimoniu/dictionar-sentimente-tolerantaintoleranta-1_537ef5130d133766a8e5b27f/index.html

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »