A inceput cea de-a doua editie a concursului de arhitectura Arhetipuri!

 

București, 15 iunie 2011

A inceput cea de-a doua editie a concursului de arhitectura Arhetipuri!

 

 

 

Competitia de arhitectura este destinata spatiului public urban din Romania si se lanseaza sub tema sustenabilitatii, avand ca scop constructia unui pavilion temporar.

ARHETIPURI 2011 este un concurs international, deschis, in doua etape, care isi propune sa promoveze calitatea arhitecturala si sa imbunatateasca spatiul public urban din Romania, prin construirea unui pavilion temporar intr-unul dintre orașele care s-au inscris in aceasta competitie.

Conceptul unic al concursului este definit de parteneriatul dintre administratiile publice, arhitecti si mediul economic privat, menit sa creasca calitatea spatiului public, cautand solutii complet noi de activare a unor spatii publice ignorate, abandonate sau pentru care nu s-au gasit inca solutii regeneratoare. Cel putin unul dintre proiectele castigatoare va fi construit si expus pe o perioada de 12 luni, in locatia in care a fost propus, in limita unui buget de constructie de 100.000 euro.

 

Concursul Arhetipuri permite o participare/ participarea individuala sau in echipa si se desfasoara in exclusivitate online, pe platforma www.arhetipuri.ro, premiile totale depasind 30.000 euro. Pe parcursul a 3 luni de zile, arhitecti si profesionisti sau studenti din domenii conexe vor putea realiza propuneri de imbunatatire a spatiului public urban, pentru 29 de amplasamente propuse din cele 13 orase inscrise.

Juriul concursului este format din Jacques Allard – Belgia; Kai Uwe Bergmann–Danemarca; Robert Kronenburg– Marea Britanie, Carlos Jimenéz– Statele Unite ale Americii, Francoise Pamfil, Serban Tiganas si Eliza Yokina din Romania.

"Sustinem nevoia dezvoltarii urbane coerente in Romania, pentru ca orasul este un loc in care trebuie sa traiesti, nu doar sa locuiesti. E important sa protejam cladirile frumoase pe care le avem si la fel de important este sa construim cu gandul la viitor si la generatiile urmatoare. “Arhetipuri” este cel mai important concurs de idei referitoare la cum sa folosim arhitectura pentru a ne face orasul si viata mai frumoase si suntem bucurosi sa ii fim alaturi. Ne uneste pasiunea pentru evolutia sustenabila a comunitatii", a declarat Corina Vasile, Director Comunicare si Relatii Publice, Raiffeisen Bank.

 

"Calitatea vietii este in stransa legatura cu calitatea spatiilor unde traim. Spatiul public, fie el loc de joaca, piata publica, institutie culturala, este locul unde se sudeaza relatiile interumane din micro comunitatile orasului respectiv. Energiile oamenilor fuzioneaza cu energiile spatiilor urbane, pentru a creste armonia vietii fiecaruia dintre noi. Cand vom intelege ca spatiul public este la fel de important ca spatiul de locuit al fiecaruia si ca trebuie sa contribuim si sa ne implicam activ si responsabil pentru a le infrumuseta si pastra, viata noastra va fi mult mai plina de consistenta si de frumos. Proiectul "Arhetipuri" este unul ambitios si provocator, pentru ca aduce o contributie reala vietii comunitatii romanesti", sustine Carmen Dragan, Project Manager Arhetipuri 2011.

 

Prima editie a concursului ARHETIPURI s-a desfasurat in 2010, a durat 4 luni pe parcursul a doua etape si a implicat 9 orase importante din Romania. Peste 900 de arhitecti au participat  in concurs cu 191 de proiecte. Pavilionul castigator a fost stabilit de catre un juriu cu componența nationala si internationala. Proiectul castigator a fost propus in P-ta Victoriei din Bucuresti, aflandu-se in prezent in faza finala de autorizare, iar constructia acestuia va fi demarata in curand.

Arhetipuri 2011 este prezentat de Raiffeisen Bank si sustinut de HP, Cosmote, Apanova, Loteria Romana și Villeroy and Boch. Partenerii evenimentului sunt: Sika, Lafarge, Abzac, Apolodor, Ytong, Class Living, Holver, Velux, Audi și Rompetrol. Partenerul media principal este TVR2, fiind un concurs recomandat de Radio Guerrilla.

Pentru mai multe informatii vizitati www.arhetipuri.ro.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »