Cu cărţile deschise: Eu, prinţul Iţic Manger

La Teatrul Evreiesc de Stat continuă evenimentele dedicate împlinirii a 140 de ani de teatru idiş, în România, cu evocarea celui mai cunoscut poet de limbă idiș, Ițic Manger.

Născut la Cernăuți și trăind, pe rând, la Iași, București, Varșovia, Paris, Londra, apoi în Statele Unite și, în cele din urmă, în Israel, Manger a cunoscut bine lumea evreiască est-europeană și a prezentat-o în proză, poezie, film, dar și teatru.

Celebrul său roman – ”Cartea Raiului”, ”carte de o voioasă deznădejde”, este o parabolă a lumii ștetl-ului de dinainte de Holocaust, un ”râs-plâns” în care se găsesc ”cele mai intime clipe trăite, multe din propria-mi viață, suferință și iubire”, după cum declara autorul în 1939, refugiat fiind la Paris. Opera sa poetică, oscilând între dramatismul poetului neînteles și ludicul celui care se joacă cu personalitățile istorice din cultura idiș, dându-le viață și punându-le să vorbească în versuri, completează portretul unui scriitor excepțional, deși puțin cunoscut.

Spectacolul-lectură, după un concept de Lect. Dr. Camelia Crăciun, prezintă fragmente din romanul Cartea Raiului, dar şi din opera sa poetică. Spectacolul va fi completat cu câteva cântece celebre pe versurile lui Manger, în interpretarea lui Benjy Fox-Rosen (SUA), compozitor și interpret de muzică idiș. Din distribuţie vor face parte: Maia Morgenstern, Mirela Nicolau, Neculai Predica, Mihai Prejban și Cătălin Stelian.

Vă invităm la o întâlnire cu opera marelui poet vinerea aceasta, pe 12 februarie 2016, la Sala Dalles, începând cu orele 17.00.

Intrarea va fi liberă!

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Translate »